zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Samen organiseren voor beter presteren'

4 december 2014 - Een consortium onder leiding van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) gaat de komende jaren bekijken hoe werkomstandigheden binnen het Nederlandse bedrijfsleven georganiseerd worden.

Binnen de context van de participatiemaatschappij en een veranderende houding van de overheid met betrekking tot regelgeving wordt mede op initiatief en onder leiding van Jan Dul, professor of Technology and Human Factors aan RSM, een omvangrijk project opgestart dat over een aantal jaren een antwoord wil bieden op de vraag hoe werkomstandigheden dan georganiseerd worden.Initiatieven
Er zal worden gekeken naar welke initiatieven worden genomen: door wie, wat de motivatie daarvoor is, en wat daarbij belemmerende en bevorderende interne en externe factoren zijn die kunnen leiden tot optimale werkomstandigheden voor beter presteren. Daarnaast worden bedrijven gestimuleerd om van elkaar te leren.

Drie partijen
Het consortium bestaat uit partijen die zowel het kennis- als het praktijkveld vertegenwoordigen. Naast RSM (bedrijfskundige kennis) zijn dat het Erasmus MC (medische kennis), Koninklijke Metaalunie (werkgeversvertegenwoordiging), CNV Jongeren (werknemersvertegenwoordiging) en ArboNed (arbodienstverlening).

Suggesties delen
In dit project worden in eerste instantie twaalf  en later 60 bedrijven in de metaalindustrie gevolgd . Er wordt een informatieplatform in de vorm van een website ontwikkeld waarop alle direct betrokkenen (onder andere leidinggevenden en medewerkers van participerende bedrijven) suggesties voor initiatieven actief kunnen delen. Er wordt een instrument ontwikkeld waarmee kan worden gemonitord welke effecten er zijn op prestaties, inclusief veiligheid en gezondheid. De participerende bedrijven zullen hier een rapportage van krijgen. Uit de analyse van de data zal kunnen worden opgemaakt wat wel en wat niet werkt, en wat de succesfactoren zijn die bijdragen aan prestaties van bedrijven. Deze informatie biedt straks tips en instrumenten om verder mee aan de slag te gaan, mogelijk ook buiten de metaalindustrie.
Jan Dul is erg enthousiast over dit vernieuwende project: "Dit is absoluut een project met grote relevantie voor bedrijfsleven en maatschappij als geheel. We zijn trots op de samenwerking met zoveel verschillende partijen die allemaal slechts één belang voor ogen hebben: van elkaar leren, en kennis verzamelen en verspreiden die ertoe kan leiden dat bedrijven zich organiseren om beter te presteren, ook wanneer de overheid terug treedt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hogere werkdruk en meer stress, maar ook meer tevredenheid
 Direct leidinggevende speelt grote rol bij personeelsverloop
 Natuur op kantoor zorgt voor dertien procent meer welzijn
 Digitale tijdperk vraagt om samenwerking en transparantie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10