zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft medewerkers hecht sterk aan plaats- en tijdonafhankelijk werken

21 november 2014 - Medewerkers zouden meer flexibiliteit in hun werkplaats en -tijden willen dan op dit moment door hun werkgever wordt toegestaan. Deze flexibiliteit is voor ongeveer de helft van hen belangrijk. Slechts een kwart van de werknemers vindt dat flexibel werken leidt tot een verhoogde werkdruk.

Op het gebied van contracten is flexibiliteit minder in trek: het merendeel van de medewerkers hecht sterk aan een contract voor onbepaalde tijd. Dat blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015 die TNS Nipo heeft uitgevoerd onder medewerkers, HR-managers en bestuurders. Harald van Voorst, expert op het gebied van flexibilisering bij Raet: "Een opvallende constatering. Flexibiliteit in de vorm van plaats- en tijdonafhankelijk werken is steeds meer in trek, terwijl medewerkers op het gebied van contracten de voorkeur geven aan vastigheid."


 
Plaats- en tijdonafhankelijk werken populair
Uit het onderzoek blijkt dat flexibel werken populair is. 56 procent van de ondervraagde werknemers wil zelf de werktijden kunnen bepalen en 58 procent wil primair afgerekend worden op de geleverde output. Tegelijkertijd heeft slechts 40 procent van alle medewerkers daadwerkelijk de mogelijkheid om flexibel te werken. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat het niet past in de aard van de werkzaamheden (35 procent) of dat de werkgever het niet toestaat (25 procent).
Slechts 25 procent van de ondervraagde medewerkers ervaart dat flexibel werken zorgt voor een hogere werkdruk. De meeste medewerkers zijn ook buiten hun reguliere werktijden actief voor het werk. 42 procent van alle medewerkers geeft aan ook buiten werktijden op e-mails te reageren. Ook tijdens vakantie houdt een substantieel deel van de medewerkers de mail in de gaten: 29 procent. Veertien procent reageert tijdens de vakantie op mails.

Werkgevers verwachten meer tijdelijke contracten; werknemers willen vastigheid
Opvallend is het verschil in denken tussen werkgevers en werknemers over contractvormen. Werkgevers verwachten een forse toename van het aantal contracten voor bepaalde tijd in 2017. Medewerkers vinden een vast contract erg belangrijk. 80 procent van de respondenten geeft aan dat bij het veranderen van een baan een tijdelijk contract bij de nieuwe werkgever een belemmering zou vormen. Slechts veertien procent ziet dit niet als belemmering. En 78 procent van de medewerkers met een tijdelijk contract vindt het belangrijk dat hun contract wordt omgezet naar onbepaalde tijd.
Van Voorst: "Organisaties hebben te maken met wisselende marktomstandigheden en streven naar wendbaarheid. Dat is voor werkgevers de belangrijkste reden voor de verwachte groei van de tijdelijke contracten in 2017. Met tijdelijke contracten willen zij ook inspelen op ziekte, verlof en vakantie van vast personeel. Als derde reden noemen werkgevers speciale, tijdelijke projecten". Over de positie van medewerkers zegt Van Voorst: "Vanuit het perspectief van de medewerker blijft het vaste contract belangrijk, bijvoorbeeld voor de financiering van een hypotheek, de sociale rechten en inkomenszekerheid. Deze realiteit bij banken en overheden sluit steeds minder goed aan op de wens van werkgevers om voor flexibiliteit te kiezen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

  Meer dan 80 procent Twitter-accounts kan nep zijn
 Ethisch hacker Computest vindt serieuze kwetsbaarheid in Apple’s macOS
 Helft Nederlandse managers: data en digitalisering kritiek voor bedrijfsleven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onze manier van werken verandert
 Meer banen ondanks daling aantal kantoren
 Vrouwen vallen eerder voor flexibel werken dan mannen
 'Hoog tijd voor echt flexibele kantoorruimte'
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | WePayPeople  |   | 
27-11-2014
 | 
14:30 uur
De resultaten van dit onderzoek verbazen mij niet. De toenemende flexibele schil van veel bedrijven heeft hier natuurlijk ook mee te maken. Werknemers willen meer flexibiliteit maar andersom verwacht de werknemer dit ook, met name als deze naast het werk nog een druk leven heeft.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Wanneer komt de kostenvergoeding van hoortoestellen ter sprake?
reacties
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
top10
Werknemer die moeilijk rondkomt, zoekt naar manieren om extra te werken
‘Country Extortion’ en staatsgerelateerd hacktivisme kunnen samenleving ontwrichten
Twee op de drie Nederlanders voorstander van vierdaagse werkweek
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen
Gefragmenteerde informatie staat optimale customer experience in de weg
De moderne manager bestaat niet
Driekwart bedrijven in duurzame energie heeft last van materiaaltekorten
Cybercriminelen gebruiken snelkoppelingen om toegang te krijgen tot zakelijke pc's
Wereldwijde trend van gematigde premiestijging zakelijke schadeverzekeringen
meer top 10