zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Diefstal dure auto’s in 2015 verder bemoeilijkt

12 november 2014 - Het stelen van jonge, dure auto's door hightech bendes uit Oost-Europa wordt per 1 januari 2015 weer een stukje moeilijker gemaakt. Vanaf die datum stelt het Verbond van Verzekeraars (VbV) voor deze categorie auto's zogeheten jamming-detectie verplicht.

Daarbij treedt een startonderbreker in werking als autodieven het signaal van het voertuigvolgsysteem met een jammer proberen te verstoren.



Kat en muisspel
Tussen beveiligingsbedrijven en autodieven is al jaren een kat en muisspel aan de gang, waarbij professionele dieven er steeds in slagen om nieuwe, geavanceerde beveiliging van auto's te doorbreken. Het voertuigvolgsysteem, waarmee de auto op afstand te volgen is en de politie via een meldkamer de dieven kan opsporen, leek jarenlang een beproefd wapen tegen diefstal. Met jamming-apparatuur weten criminelen tegenwoordig echter het signaal te verstoren en zo de auto onzichtbaar te maken. Dat maakt opsporen onmogelijk.

Diefstalcijfers
Dat is terug te zien in de diefstalcijfers. Terwijl in de eerste helft van 2014 het totaal aantal autodiefstallen met 4,4 procent afnam, nam het aantal diefstallen van jonge personenauto's tussen de nul en drie  jaar het afgelopen jaar met 45 procent toe. Dat leverde verzekeraars een schadepost van 100 miljoen euro op. "Het zijn niet alleen meer de dure auto's vanaf 60.000 euro die zijn uitgerust met een voertuigvolgsysteem, maar ook hybride auto's en andere populaire modellen die veel worden gestolen en waarvoor jamming-detectie verplicht gesteld kan worden door de verzekeraars," vertelt Michiel Fox van Allsetra.

Schijnveiligheid
Volgens Allsetra biedt een voertuigvolgsysteem zonder jamming-detectie enkel schijnveiligheid en zouden verzekeraars dit ook niet meer moeten accepteren. Het bedrijf ziet hoe georganiseerde bendes uit Polen, Bulgarije en de Baltische staten met geavanceerde apparatuur naar Nederland komen om auto's te stelen. ,,Het dievengilde is tegenwoordig hightech. Het gaat niet meer om een ruitje inslaan en een autoradio stelen. Er worden nu op grote schaal auto's gestolen zonder braakschade. Criminelen beschikken steeds sneller over de benodigde kennis om een nieuw beveiligingssysteem binnen zeer korte tijd te omzeilen. Hierdoor is het kat en muis spel intensiever geworden," aldus Fox.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouw vaker slachtoffer van autodiefstal
 Driekwart bedrijven slachtoffer economische criminaliteit
 Kwart mannen steelt van werkgever
 Meer jonge auto's gestolen in 2011
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10