zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer jonge auto's gestolen in 2011

27 januari 2012 - Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat in het afgelopen jaar 11.658 personenauto's zijn gestolen. Dit zijn er bijna even veel als in 2010, toen er 11.733 werden gestolen. De diefstal van oudere auto's neemt af, maar wel worden steeds meer jonge auto's gestolen. Zo werden in 2011, in vergelijking met het jaar daarvoor, 199 meer auto's van nul en een jaar oud gestolen.

AVc rekent om die reden met een stijging van de financiële schade, maar ook omdat in 2011 nog maar 50 procent van de gestolen auto's werd teruggevonden. In het jaar 2000 was dat nog 65 procent. AVc noemt dit een zorgwekkende ontwikkeling. 



Risico
Het diefstalrisico verschilt per merk en per bouwjaar. Van de nul tot drie jaar oude auto's is het risico het hoogst bij Volkswagen, BMW, Audi en Mercedes. De kans op diefstal is bij deze merken drie keer zo hoog als gemiddeld. 

Diefstal voorkomen
Autobezitters kunnen er wat aan doen om diefstal te voorkomen. Autodieven breken vaak in woonhuizen in om de sleutels te stelen van de auto die daar geparkeerd staat. "Een goede beveiliging van de woning en de inbouw van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem kan veel diefstallen voorkomen", aldus AVc. ‘Let goed op uw autosleutel’, luidt het advies van de stichting dan ook. 

Brom- en snorfietsen

Sinds het begin van de registratie in 2007 stijgt de diefstal van brom- en snorfietsen elk jaar fors. In 2011 werden er 16.869 van gestolen, dat is een op elke 60. Het risico van diefstal neemt sterk af als de bomfiets bij het parkeren met een stevige ketting wordt vastgelegd. AVc werkt aan een plan om het tij te keren in samenwerking met politie en de grote steden, waar de problemen het grootst zijn. 

Andere voertuigen

Bedrijfsvoertuigen werden in 2011 minder gestolen. Diefstal van busjes daalde met zes procent, van 2.328 in 2010 tot 2.188 in 2011. Het aantal vrachtwagendiefstallen daalde in die periode zelfs met 30 procent, van 239 tot 167. Veel transportondernemers hebben maatregelen genomen om diefstal van hun auto's en lading te voorkomen.
De diefstal van motorfietsen was in 2011 met 1.996 stuks zeven procent hoger dan in 2010. Vooral de merken Gilera en Piaggio zijn gevoelig voor diefstal; ze worden meer dan tien keer zo vaak gestolen als andere merken.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Elektrisch en hybride rijden stijgen in populariteit
 Leaserijder niet jaloers op auto collega
 2012 wordt een financieel zwaar jaar voor de zakelijke rijder
 Brussel is de beste stad voor tweedehands auto
 
 
reacties
 
Mark Naardinga  |   | 
29-01-2012
 | 
15:44 uur
Tja dit gaat natuurlijk gelijk op met de marktontwikkelingen. Het stelen van jongere auto\'s heeft gewoon een beter rendement

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10