zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie essentiële ingrediënten voor een topcarričre

10 november 2014 - The Executive Network (TEN) heeft door Ruigrok | NetPanel onderzoek laten doen onder 249 Nederlandse topmanagers en -bestuurders, onder wie 39 procent bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen.

De vraag stond daarbij centraal welke factoren en eigenschappen van invloed zijn op het bereiken van de top. Op basis van de uitkomsten identificeerde TEN drie essentiële onderdelen van het carrièrepad: afkomst, karaktereigenschappen en het nemen van de juiste beslissingen. Naast deze factoren speelt een portie geluk ook een rol in de weg naar de top volgens 55 procent van de executives. Een kwart vindt zelfs dat het hen is overkomen.


"Het traditionele systeem geeft aan opleiding en intelligentie doorslaggevende betekenis bij het halen van de top. Ons onderzoek laat zien dat zaken als doorzettingsvermogen, inzet en nieuwsgierigheid minstens zo belangrijk zijn," zegt Jan Rapmund, partner van The Executive Network. "In de gesprekken met kandidaten voor topfuncties staan deze onderwerpen bij ons daarom prominent op de agenda."

Het ‘juiste’ nest
Uit welk nest de topbestuurders komen, lijkt aanzienlijk van invloed op het verloop van hun carrière. Zo heeft maar liefst de helft van hen minstens één ouder die ook op executiveniveau werkte. Voor mannelijke executives waren vaker de beide ouders een rolmodel dan voor hun vrouwelijke collega’s (41 procent vs. 25 procent). Voor de jongere generatie (45 jaar en jonger) is de moeder vaker het rolmodel dan voor de oudere groep executives (56 jaar en ouder) (21 procent versus vijf procent).

Must have: doorzettingsvermogen en tomeloze inzet
De juiste karaktereigenschappen zijn medebepalend voor een kans op een positie in de top. De executives noemen doorzettingsvermogen (50 procent) en inzet (43 procent) als de belangrijke succesfactoren. Zo streefde 41 procent tijdens de studententijd al naar de hoogst mogelijke cijfers, waarbij vrouwen ambitieuzer bleken dan mannen (38 procent vs. 52 procent). Twijfel kent de topbestuurder nauwelijks. Meer dan de helft wist vroegtijdig dat ze een carrière als executive ambieerde en heeft hier tijdens de loopbaan nooit aan getwijfeld. Zo ook niet aan eigen capaciteiten (65 procent).
Intelligentie is volgens de executives niet de belangrijkste eigenschap. Een goed ontwikkeld EQ (emotionele intelligentie) vindt 40 procent daarentegen onmisbaar. Bijna een op de vijf executives vindt ook nieuwsgierigheid een belangrijke eigenschap voor een topbestuurder. Assertiviteit vindt slechts 9 procent cruciaal.

Weloverwogen kiezen
Het al dan niet succesvol afleggen van de weg naar de top wordt sterk bepaald door in de aanloop weloverwogen keuzes te maken. Bijna een derde van de executives meent dat het lidmaatschap van een studentenvereniging en het constant bezig zijn met het bouwen aan een goed netwerk heeft bijgedragen aan zijn carrière. Na het verlaten van het ouderlijk huis nam 51 procent dan ook de beslissing om lid te worden van een studentenvereniging, waarbij het grootste deel (57 procent) lid werd van een studentencorps. 28 procent van de corpsleden vervulde daar op enig moment zelfs een bestuursfunctie.
Van de Nederlandse executives heeft een belangrijk deel gekozen voor een economie en/of een bedrijfskundige universitaire studie (39 procent en 35 procent). Meer dan een kwart van de top rondde een HBO opleiding af en een vijfde heeft een MBA behaald. Hoewel voor bijna een derde van de executives de studententijd de fase van het leven is die hen het meest heeft gevormd, is dat voor maar liefst 53 procent toch het werkende leven. Tijdens hun carrière zijn de meeste executives drie of vier keer van werkgever gewisseld. Het opdoen van ervaring in het buitenland lijkt van invloed te zijn geweest op het carrièreverloop van de hedendaagse topbestuurder. Een derde heeft in het buitenland gestudeerd en 34 procent heeft wel eens in het buitenland gewoond voor werk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De schaduwkant van leiderschap
 Vrouwelijke millennial wint strijd om leiderschap
 Bedrijfstop heeft werkvloer nodig in post-crisis tijdperk
 Drie tips om uw carričre een boost te geven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10