zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips voor een duurzamer kantoor

2 december 2013 - Bedrijven van nu zijn sterk afhankelijk van technologische ontwikkelingen om mee te kunnen draaien in de hedendaagse, continu evoluerende markt. Er wordt dan ook gretig gebruik gemaakt van technologie om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en de productiviteit te verbeteren.

Hierbij wordt echter het duurzaamheidsaspect over het hoofd gezien. Lexmark International heeft een aantal tips samengesteld die bedrijven helpen om door middel van technologie hun kantoren groener te maken en toch effectief te werken.



1. Beperk het aantal apparaten
Er zijn bedrijven die aparte apparaten gebruiken voor faxen, scannen, kopiëren en printen. Kies voor één multifunctionele printer waarin deze functies gecombineerd worden. Hierdoor kunnen de kosten voor IT-ondersteuning en energieverbruik worden beperkt.

2. Het begint bij uzelf
Dit klinkt erg cliché, maar de betrokkenheid van alle medewerkers is vereist bij het realiseren van een duurzamer kantoor. Technologie kan veel doen om een bedrijf groener en effectiever te maken, maar zorg dat medewerkers bewust zijn van hun persoonlijke bijdrage aan het duurzamer maken van het bedrijf. Als medewerkers bijvoorbeeld het licht uitdoen in ruimtes die niet in gebruik zijn en ’s avonds de computers uitzetten, kan er veel energie worden bespaard.

3. Stel een duurzaamheidsbeleid op
Zorg dat er een duidelijk duurzaamheidsbeleid is en maak gebruik van de daartoe beschikbare programma’s en middelen. Zet bijvoorbeeld afgedankte kantoorapparaten niet aan de kant van de weg, maar maak gebruik van één van de vele gratis inzamelings- en recyclingprogramma’s die fabrikanten hebben opgezet om CO2 uitstoot te verminderen. Daarnaast zijn er ook print-oplossingen die op maat gemaakt kunnen worden, waardoor goed ingespeeld kan worden op de behoefte van het bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld identificatie-oplossingen voor printers beschikbaar die printopdrachten pas verwerken als medewerkers zich hebben geïdentificeerd en de printopdrachten hebben bevestigd. Hierdoor kunnen bedrijven op eenvoudige wijze onnodige papier-, inkt- en energieverspilling beperken.

4. Maak gebruik van digitalisering en mobiliteit
Een groot voordeel van de huidige technologische ontwikkelingen is dat het nu mogelijk is om op grote schaal documenten te digitaliseren. Dit betekent dat bedrijven documenten kunnen scannen, verwerken en opslaan, zonder dat dit veel tijd in beslag neemt. Daar komt bij dat de documenten in de cloud kunnen worden opgeslagen, waardoor minder fysieke servers en elektriciteit nodig zijn. Bovendien hebben medewerkers op afstand toegang tot bestanden, waardoor ze eenvoudig vanuit huis of onderweg kunnen werken. Dit scheelt ook nog eens in onnodige reiskosten. Door dit soort kansen volledig te benutten, zijn bedrijven in staat om zowel kosten als CO2 uitstoot te beperken.

5. Continue ontwikkeling
Technologie is constant in ontwikkeling. Bedrijven die in staat zijn om hun infrastructuur te blijven evolueren, zijn beter in staat om zich op een succesvolle wijze te positioneren dan bedrijven die hierin achterlopen. Bedrijven moeten daarom regelmatig hun infrastructuur evalueren en waar nodig aanpassingen doen en nieuwe oplossingen implementeren, zodat hun duurzaamheidsinitiatieven blijven verbeteren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzaamheidsbeleid Nederlandse ondernemingen crisisbestendig
 'Energiebesparing lucratiever dan normale bedrijfsinvesteringen'
 MVO-trends bieden volop kansen
 Nederland snakt naar het échte nieuwe werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10