zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Globalisering is gevolgen financiële crisis te boven

6 november 2014 - DHL heeft de derde editie van de Global Connectedness Index (GCI) uitgebracht. Het rapport toont aan dat de wereldwijde verbondenheid, gemeten naar grensoverschrijdende stromen van handel, kapitaal, informatie en mensen, is hersteld van de geleden verliezen tijdens de financiële crisis.

Vooral de diepte van de internationale interacties - het deel van alle interacties dat nationale grenzen overschrijdt – ontwikkelt zich sinds 2013 weer opwaarts. Toch blijven de handelsstromen nog achter en is de globalisering in zijn totaliteit nog steeds relatief beperkt. Dat impliceert wel een potentiële groei van miljoenen dollars in de komende jaren.



Handelsbesprekingen 
"In de nasleep van de financiële crisis, is de globalisering steeds meer onder druk komen te staan ​​en stuiten internationale handelsbesprekingen op weerstand," zegt Frank Appel, CEO van Deutsche Post DHL. "Tegen deze achtergrond biedt de DHL Global Connectedness Index een volledige op feiten gebaseerd inzicht in de stand van de globalisering en toont het landen hun enorme potentieel aan internationale verbondenheid. Ik ben ervan overtuigd dat een welvarende wereld gebaat is bij meer, niet minder integratie. "

Economische bedrijvigheid 
De DHL Global Connectedness Index 2014 toont de aanzienlijke verschuiving van de economische bedrijvigheid naar opkomende economieën, waarmee het economische zwaartepunt naar het oosten wordt geduwd. De meerderheid van de internationale interacties ligt nu in opkomende landen terwijl vóór 2010 de meerderheid van de internationale stromen liepen van de ene geavanceerde economie naar de andere. De tien landen die hun wereldwijde verbondenheid tussen 2011 en 2013 het meest zagen stijgen zijn stuk voor stuk opkomende economieën, met de grootste winst voor Burundi, Mozambique en Jamaica.
 
Gemiste groeikansen
Geavanceerde economieën zijn niet meegegaan in de verschuiving van het economische zwaartepunt. Dit suggereert dat ze groeikansen in opkomende markten missen. "Bedrijven in de ontwikkelde economieën zouden meer moeten doen om te profiteren van de groei in veraf gelegen markten," zegt Professor Pankaj Ghemawat, co-auteur van het rapport en de internationaal befaamde globaliseringsexpert en business strateeg. "Uit GCI 2014 blijkt dat elk type van internationale handels-, kapitaal-, informatie- en reizigersstromen zich in 2013 uitstrekt over grotere afstanden dan in 2005, het basisjaar van het rapport.
 
Toppositie voor Nederland
Naast een uitgebreid overzicht over de stand van de globalisering, geeft het verslag van 2014 ook gedetailleerd inzicht in de verbondenheid van de afzonderlijke landen en regio's. Nederland behield zijn toppositie als meest verbonden land ter wereld en Europa is weer 's werelds meest verbonden regio. Met Singapore als enige uitzondering bevinden alle landen van de top 10 zich in Europa.
Noord-Amerika is de daaropvolgende meest wereldwijd verbonden regio. De grootste gemiddelde stijging van de wereldwijde verbondenheid 2011-2013 werd waargenomen in landen in Zuid- en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied. Midden-Oosten en Noord-Afrika waren de enige regio’s met een aanzienlijke daling van verbondenheid.

Meten van de globalisering in 3-D
Het rapport is gemaakt in opdracht van DHL en is samengesteld door Pankaj Ghemawat (professor aan de New York University Stern School of Business en aan de IESE Business School in Barcelona, Spanje) samen met Steven A. Altman (researcher en docent Strategisch Management aan de IESE Business School ).
In tegenstelling tot andere gevestigde globaliseringsindices, analyseert de GCI globalisering in 3-D: er wordt gekeken naar de diepte van de grensoverschrijdende interacties, hun gerichtheid (uitgaande stroom versus binnenkomende stroom), evenals hun geografische spreiding (breedte). De DHL Global Connectedness Index 2014 is gebaseerd op meer dan een miljoen datapunten uit internationale bewegingen in handel, kapitaal, informatie en mensen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf stappen om data in te zetten voor meer inzicht
 Groeiende globalisering van geavanceerde cyberaanvallen
 Doorbreken traditionele grenzen cruciaal om uit crisis te komen
 Vijf nieuwe criteria voor de leiders van de toekomst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10