zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Promovendi onvoldoende voorbereid op loopbaan buiten de universiteit

6 november 2014 - Zowel promovendi als universiteiten hebben nauwelijks aandacht voor niet-academische carrièremogelijkheden van promovendi. Dit terwijl 70 procent van de gepromoveerden buiten de universiteit aan de slag gaat.

Dat blijkt uit het rapport ‘Promoveren in Nederland’ van het Rathenau Instituut, dat gebaseerd is op een enquête onder ruim 2.500 promovendi. Samen met het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) heeft het Rathenau Instituut onderzoek gedaan onder promovendi. De antwoorden vormen een bijdrage aan de discussie over de voor- en nadelen van het Nederlandse promotiestelsel.Inhoudelijke interesse
Promovendi hebben vooral voor een promotie gekozen, omdat ze inhoudelijk geïnteresseerd en gemotiveerd zijn; zij hebben een passie voor hun vak. Over het promoveren zijn zij tevreden: er is een perfecte match tussen arbeidsmotivatie en inhoud van de werkzaamheden. Ook zijn zij zeer tevreden over de begeleiding van de promotie. Eenderde van de promotoren krijgt een negen of een tien, en nog eens eenderde krijgt een acht voor de begeleiding. Slechts tien procent krijgt een onvoldoende.

Niet-academische carrièremogelijkheden
Maar de discussie over promoveren en het promotiestelsel heeft ook een andere kant: promovendi zijn nauwelijks gericht op niet-academische carrièremogelijkheden. Dit terwijl er een gat zit tussen de feitelijke mogelijkheden om binnen de universiteit verder te gaan en het aantal promovendi dat dit zouden willen. Ongeveer dertig procent van de gepromoveerden kan na de promotie op de universiteit terecht als postdoc, terwijl bijna het dubbele aantal (zestig procent) dit ambieert.
Promovendi oriënteren zich minder op de arbeidsmarkt dan verwacht. In het vierde jaar van het promotietraject is slecht 24 procent actief op zoek naar een andere baan. Van de groep die de vier jaargrens al voorbij is maar nog niet gepromoveerd, is 38 procent op zoek. Binnen het promotietraject is er weinig aandacht voor carrièremogelijkheden buiten de universiteit.

Persoonlijke ontwikkeling
Het Rathenau Instituut concludeert dat zowel de promovendi zelf, als ook de universiteiten er verstandig aan zouden doen om promovendi beter voor te bereiden op een loopbaan buiten de universiteit en binnen het promotietraject ruimte te bieden voor persoonlijke ontwikkeling en inzetbaarheid buiten universiteiten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Young Professional verkiest social enterprises
 Rotterdam blijkt broedplaats voor CEO’s
 LinkedIn belangrijkste middel voor arbeidsmarktoriëntatie wo-studenten
 Helft technische studenten wil aan de slag buiten Nederland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10