zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groeiende vraag naar ICT-personeel

8 september 2014 - De vraag naar ICT-personeel neemt dit jaar stevig toe, blijkt uit een onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in de ICT-sector. UWV verwacht mogelijke tekorten wanneer geen aanvullende maatregelen worden genomen.

Het aantal vacatures in de sector loopt naar verwachting op naar 34.000 in 2014, een stijging van twintig procent ten opzichte van vorig jaar.Hoger niveau
De meeste baankansen ontstaan op hoger niveau en dan met name in de arbeidsmarktregio's Groot-Amsterdam en Midden-Utrecht, Haaglanden en Zuidoost Brabant. Het gaat om functies zoals systeemanalist en informaticaspecialist. Daarnaast ontstaan nieuwe functies en beroepen door technologische ontwikkelingen, zoals 3D printing en Big Data. Het aandeel hoger opgeleiden dat in de ICT-sector werkt is bijna twee keer zo groot als het gemiddelde voor Nederland. Het MBO-segment in de sector neemt daarentegen steeds verder af.
Het aantal nieuw ontstane vacatures stijgt van 28.000 in 2013 naar 34.000 in 2014. In de jaren daarna neemt het aantal vacatures naar verwachting verder toe tot 37.000 per jaar. De ICT-sector biedt op dit moment werk aan een kwart miljoen werknemers. De afgelopen jaren is het aantal banen van werknemers gestaag gegroeid. Het aandeel zelfstandigen dat werkzaam is in de ICT-sector verdrievoudigde in de periode van 1998 tot 2010.

Sectorplan ICT
Het economische belang van de sector zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen. Een van de uitdagingen waar de sector voor staat om door te kunnen groeien is het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel. Het sectorplan voor de ICT, dat dit voorjaar is goedgekeurd door minister Asscher en waar 9,4 miljoen euro mee gemoeid is, voorziet in de opleiding en training van 2.500 IT-professionals. UWV-onderzoeker Kees van Uitert: "De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ICT-sector. Deze sector ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van werknemers. Daarbij biedt de sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen."

Nieuwe werkgelegenheid
Veel niet-ICT-functies vergen steeds vaker dat de werknemer voldoende kennis heeft van ICT en ICT-ontwikkelingen. Volgens het UWV-rapport ligt hier een groeimarkt waar de ICT-sector in de sfeer van dienstverlening adequaat op kan inspelen. Er ontstaan daarnaast binnen de ICT nieuwe functies en beroepen die nieuwe werkgelegenheid opleveren. Deze functies hangen nauw samen met de technologische ontwikkelingen, zoals 3D printing en Big Data.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Doorgroeimogelijkheden ICT-specialist niet rooskleurig
 Vacaturetekst niet altijd begrepen
 Vraag naar ICT-ers stijgt met elf procent
 Maak een effectiviteitslag met een sterke ICT-afdeling
 
 
reacties
 
Priscilla - Fleur - Buckaroo  |   | 
10-09-2014
 | 
10:55 uur
Wij zijn bij Buckaroo ook hard op zoek naar goede ICT-ers.

(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10