zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hybride cloud meest ideale cloud-vorm

29 augustus 2014 - De koudwatervrees voor wat betreft cloud is in Nederland voorbij. Dat blijkt uit onderzoek van Proact in samenwerking met AutomatiseringGids. De meeste organisaties lijken zelfs al vergevorderd in hun transitie naar de cloud.

De on-premise cloud is nog steeds de meest gebruikte cloud-vorm. Als het gaat om de meest ideale cloud-vorm, zien veel organisaties echter een combinatie van private en public cloud. Belangrijkste reden om voor de cloud te kiezen, blijkt flexibiliteit te zijn. Proact presenteert deze en andere onderzoeksresultaten tijdens SYNC op 17 september 2014 in Rotterdam.



Transitiefase
De meest genoemde lopende cloud-projecten zijn Software-as-a-Service (42 procent), virtualisatie (38 procent), internal private cloud (33 procent) en Infrastructure-as-a-Service (31 procent). Proact vroeg ook naar de fasen in de overstap naar de cloud. De eerste stap is standaardisatie van de infrastructuur en de meest gevorderde fase is orkestratie. 37 procent van de organisaties blijkt zich te bevinden in de fase van virtualisatie van de infrastructuur. Twintig procent is bezig met automatisering waarbij verschillende systemen of software zodanig aan elkaar gekoppeld worden, dat ze automatisch werken of zelfregulerend zijn.

Vorm van de cloud
Voor wat betreft type cloud-oplossing, spelen de meeste organisaties op safe. De on-premise cloud is met 49 procent nog altijd de meest ingezette cloud-vorm. 39 procent van de organisaties heeft een hosted cloud bij een externe provider en 28 procent gebruikt een virtual private cloud via een serviceprovider. Opvallend hierbij is echter, dat veel respondenten een andere ideale cloud-vorm voor ogen hebben dan ze nu gebruiken. 34 procent ziet het meeste heil in een combinatie van private en public. Van het IT-management vindt zelfs 39 procent de hybride cloud het meest geschikt. Daarna zien organisaties – toch weer – on-premise/private cloud als beste vorm voor zichzelf (29 procent), gevolgd door een virtual private cloud bij een serviceprovider (vijftien procent). Voor veel organisaties zijn er nog beren op de weg als het gaat om de inzet van een public cloud. Security blijkt kopzorg nummer een. Ook privacy zien bedrijven vaak als belemmering, net als compliance.

Beweegredenen
Hoewel Nederlanders erom bekendstaan ‘op de penning te zijn’, zijn de lagere kosten niet de allerbelangrijkste reden om voor cloud computing te kiezen. Zelfs voor het algemeen management niet. Flexibiliteit blijkt juist wel van belang – respondenten noemen snelle beschikbaarheid van resources en services het meest als overweging. Nog een veelgenoemde reden is efficiency (35 procent geeft dat aan). En ook het flexibel maken van de kosten – OPEX in plaats van CAPEX – komt veel voor (29 procent). Voor het algemeen management is dit zelfs de op een na meest genoemde reden. Het IT-management (29 procent daarvan) vindt daarentegen het uitbesteden van processen die niet tot de core-business behoren, de tweede belangrijkste reden.
 
Schaduw-IT
Veel organisaties denken dat zij geen eindgebruikers hebben, die applicaties of diensten van elders – denk aan Amazon Web Services of Dropbox – inschakelen zonder medeweten van de IT-afdeling. 27 procent zegt dat dit vrijwel nooit voorkomt, elf procent geeft aan dat dit volledig uitgesloten is. De cijfers onder het algemeen management zijn nog hoger. Daarvan geeft 28 procent aan dat dit vrijwel nooit voorkomt en twintig procent dat dit volledig uitgesloten is. Zoals te verwachten valt, is de mening over het passeren van de IT-afdeling over het algemeen negatief. 34 procent noemt schaduw-IT afkeurenswaardig en nog eens twaalf procent zeer afkeurenswaardig. Vooral het IT-management (achttien procent van deze doelgroep) en de IT-professionals (twintig procent) vinden dit zeer afkeurenswaardig.
 "Het private cloud journey barometer-onderzoek toont aan dat steeds meer organisaties de cloud omarmen," zegt Lucas den Os, Managing Director Proact Nederland. "Deden organisaties eerder nog voorzichtige pilots met kleine, niet al te belangrijke toepassingen, nu staat bij de meeste bedrijven wel een cloud-project op stapel. De weg naar orkestratie is intensief, maar we zien dat veel organisaties in ieder geval wel op de goede weg zitten."

Proact en AutomatiseringGids voerden het onderzoek samen in april 2014 uit. In totaal vulden 256 respondenten de vragenlijst in. Die zijn onderverdeeld in: algemeen management (zoals algemeen directeur, CIO), IT-management (zoals project- of afdelingsmanager), IT-professional (zoals applicatiebeheerder) en IT-specialist (zoals IT-consultant of IT-architect).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CIO’s zien hybride cloud als oplossing voor vereenvoudigen IT
 Gevaar Bring Your Own Cloud is niet op vakantie
 In vier stappen klaar voor de cloud
 Beveiliging is topprioriteit voor opslag bedrijfsgegevens in de cloud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10