zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een op de drie Nederlanders drinkt te weinig

14 augustus 2014 - Ruim een derde van alle Nederlanders drinkt minder dan de aanbevolen 1,5 liter per dag. Hoewel 96 procent de richtlijn kent, vergeten veel mensen door drukte voldoende te drinken.

53 procent van de Nederlanders zou graag meer water willen drinken, gezondheid is daarbij de belangrijkste drijfveer. Natuurlijk mineraalwater kan aan deze wens een belangrijke bijdrage leveren. Zo drinkt men buitenshuis graag water uit een fles (36 procent), ziet men mineraalwater als een goede impuls om kinderen meer water te laten drinken (36 procent) en drinkt een op de vijf Nederlanders meer water als hij of zij een flesje mineraalwater bij de hand heeft. Dit zijn de opvallendste conclusies uit een representatief onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Spa onder 1000 respondenten.Groot verschil tussen denken en drinken
Vindt de helft (51 procent) van de Nederlanders van zestien jaar en ouder het (zeer) belangrijk gezond te drinken, een veel kleiner deel (33 procent) vindt van zichzelf dat hij daadwerkelijk gezond drinkt. Vrouwen vinden een gezond drinkpatroon belangrijker dan mannen. Alle richtlijnen ten spijt, redden we het in grote getale niet om dagelijks 1,5 liter te drinken. Hoewel we de afgelopen twee jaar beduidend meer water zijn gaan drinken staat meer water drinken op de wensenlijst van 53 procent van de Nederlanders. De redenen hiervoor? 44 procent vindt dat hij door water te drinken werkt aan zijn gezondheid.

Water heeft een gezond imago
Met het oog op onze gezondheid drinken we vooral water:
1. Water (leidingwater+mineraalwater): 72 procent
2. Thee: 29 procent
3. Melk: 22 procent
Ook als we specifiek op de calorieën willen letten, heeft water onze voorkeur. Maar liefst 72 procent vindt het inruilen van suikerhoudende frisdranken voor water de beste optie voor de slanke lijn. Zeventien procent wil zijn suiker of melk in de koffie of thee wel opgeven en zes procent ruilt suikerhoudende frisdranken in voor de light-variant.

Veel watermomenten op een dag
Als we water drinken, doen we dat de hele dag door. Opvallend is dat we bij het opstaan vaak een glaasje water nemen (34 procent) en dat bijna twintig procent 's nachts water drinkt. Een op de vier Nederlanders heeft altijd onderweg een flesje water bij zich: in de auto, de trein of het vliegtuig. Na het avondeten drinken we geregeld een glas water (29 procent). Bij de avondmaaltijd zelf wordt maar weinig water gedronken (23 procent). En ook het glaasje water naast de koffie of thee, zoals we in zuidelijke landen vaak zien, is in Nederland - nog - geen usance (zes procent). Vrouwen bouwen over het algemeen meer watermomenten in gedurende de dag dan mannen.

Weinig waterkennis
Veel Nederlanders zijn onbekend met de verschillende typen water die gedronken kunnen worden: leidingwater, bronwater en natuurlijk mineraalwater. Voor 60 procent van de ondervraagden is er geen of weinig verschil tussen mineraalwater en leidingwater. Toch vindt ruim een op de vijf Nederlanders het belangrijk tot zeer belangrijk te weten waar het water dat hij drinkt vandaan komt. Leidingwater, bronwater en mineraalwater zijn verschillend. Dit heeft te maken met hun oorsprong (bron), samenstelling, kwaliteit en verbruik.

Dranken top  drie
Mannen
1. Koffie
2. Thee
3. Bier
Vrouwen
1. Thee
2. Koffie
3. Koolzuurvrij mineraalwater

Wat vinden we van water?
1. Water lest mijn dorst (65 procent)
2. Water zuivert mijn lichaam (46 procent)
3. Door water te drinken werk ik aan mijn gezondheid (44 procent)
4. Water vervoert voedingsstoffen door mijn lichaam (44 procent)
5. Water regelt de lichaamstemperatuur (22 procent)

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Singles willen gezonder leven
 Veel goede voornemens, weinig worden volgehouden
 Tweederde werknemers staat open voor jaarlijkse gezondheidscheck
 Nederland stuitert van de cafeïne op kantoor
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10