zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel goede voornemens, weinig worden volgehouden

27 december 2013 - Uit onderzoek uitgevoerd door Herbalife blijkt dat Nederlanders erg goed zijn in het genieten van de feestmaand, maar dat ze minder discipline hebben als het aankomt op het oppakken van de gezonde levensstijl.

71 procent van de respondenten voelt zich niet schuldig over hun eet-, drink- en sportgedrag tijdens Sinterklaas, Kerstmis en oudjaarsavond, maar 64 procent wil dan wel per 1 januari aan de slag met goede voornemens ten aanzien van sport en voeding. Hoewel de intentie er is, laat de volharding nog wat te wensen over: slechts 32 procent van de ondervraagden houdt de gezonde goede voornemens vol. Daarom delen we graag wat tips hoe deze voornemens wel vol te houden zijn, met een speciale bijdrage van Nederlands bekendste zwemcoach Jacco Verhaeren.Wijsheid met de jaren
Tijdens de feestdagen vergeet ruim de helft van de Nederlanders hun gezonde gewoonten en bijna alle respondenten (94 procent) sporten dan ook wat minder en eten en drinken wat meer dan anders. Gezien het feit dat veel mensen dan ook hun goede voornemens weer snel aan de kant schuiven, is het de vraag of voornemens überhaupt nut hebben. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de 60-plussers niet aan goede voornemens doet, terwijl ongeveer een derde van de Nederlanders tussen de zestien en  60 jaar geen goede voornemens heeft. Ook blijkt dat 60-plussers het meeste doorzettingsvermogen hebben, want 28 procent van hen houdt vast aan hun voornemens, terwijl slechts veertien procent van de jongeren onder de 30 evenveel wilskracht toont. Het lijkt erop dat volharding met de jaren komt, al zijn het misschien wel mislukte goede voornemens die wijsheid bieden en stellen ouderen daardoor reëlere doelen. Maar hoe zorgt iedereen ervoor dat zij in 2014 hun gezonde goede voornemens volhouden?

Coach
De onderzoeksresultaten laten zien dat er verschillende redenen zijn waarom de 68 procent van de respondenten met goede voornemens ten aanzien van sport, voeding en gewichtsbeheersing deze al snel weer laten varen. Bijna de helft geeft aan dat zij een coach of buddy missen om hen te motiveren en ondersteunen; daardoor ontbreekt ook het sociale gedeelte van de goede voornemens. 28 procent mist snel resultaat en nog eens 28 procent begint eigenlijk gewoon nooit aan hun voornemens, terwijl 23 procent 'gewoon geen zin' heeft.

Goede voornemens volhouden? Het kan!
Het is duidelijk waarom mensen hun goede voornemens al snel weer opgeven, maar dit vertalen naar manieren om vol te houden is nog niet zo makkelijk. Jacco Verhaeren, voormaling zwemcoach en Herbalife ambassadeur, is niet bang voor een uitdaging en maakt in 2014 dan ook een nieuwe start als bondscoach in Australië. Hier deelt hij waardevolle tips en inzichten om de gezonde goede voornemens wél vol te houden: "Geen enkel probleem om te genieten tijdens de feestmaand, want het lekkere eten en drinken hoort er tijdens de feestmaand gewoon bij. Het gaat er juist om wat je met de overige elf maanden van het jaar doet en dat er in het nieuwe jaar weer een goede start wordt gemaakt. Om goede voornemens te verwezenlijken, is sporten in groepsverband of de hulp van een buddy of coach de ideale ondersteuning. Het is belangrijk om te beginnen met een duidelijk plan van aanpak en reële subdoelen te stellen, zodat vooruitgang zichtbaar is, ook als blijvend resultaat veel tijd en moeite kost. En niet alleen ter ondersteuning, ook voor begeleiding en een peptalk bent u  bij een coach aan het juiste adres. Een buddy of coach zorgt er niet alleen voor dat uw doel bereikt wordt, maar helpt ook om van sporten een sociale bezigheid te maken."

Geen rolmodel
Naast aan de slag gaan in groepsverband of met een coach of buddy, kan ook een rolmodel helpen om de motivatie te vinden voor een gezonde levensstijl. Let wel op wie u daarvoor neemt, want niet alle bekende Nederlanders zijn een goed voorbeeld voor een goede en gezonde levensstijl. Zo denkt een kwart van de ondervraagden dat Paul de Leeuw zelf wel coaching kan gebruiken, maar wordt ook Patty Brard door 25 procent aangewezen als voorbeeld van een ongezonde levensstijl. Op nummer drie in rangorde van 'BN'ers met een slechte levensstijl' staat de Haagse Barbie, die negentien procent van de stemmen wist binnen te halen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Betere balans tussen werk en privé belangrijkste voornemen
 Goede voornemens voor 2013? HR pak uw rol en moderniseer uw organisatie
 Goede werkvoornemens 2012 gericht op persoonlijk vlak
 Bezuinigen is steeds vaker een goed voornemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10