zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Pinnen, contant geld of bitcoins: het gaat niet om de betaalmethode maar om de keuze

8 augustus 2014 - Ouderen en lager opgeleiden betalen in winkels en restaurants liever contant dan dat ze hun pinpas gebruiken. Althans, dat stelt De Nederlandsche Bank na een onderzoek naar betaalgedrag van Nederlanders.

De reden hiervoor is dat deze ‘kwetsbare groepen’ het gemakkelijker vinden om inzicht te houden op hun uitgaven als ze deze contant afrekenen, dan wanneer ze dit doen met een pinpas of een creditcard. Voor andere doelgroepen geldt dat zij juist liever betalen met hun pinpas om een goed overzicht te houden van hun uitgaven. Via hun internetbankieromgeving kunnen ze precies zien hoeveel geld ze waaraan hebben uitgegeven.



Bitcoinautomaat
Henk Holzhauer, Country Manager Nederland van YourCash: "Contant geld, pinbetalingen, creditcard, bitcoin, PayPal, iDeal; mogelijkheden in overvloed om goederen en diensten te betalen. De verwachting is dat er in de toekomst nog meer verschillende betaalwijzen bij komen. En verdwijnen. Afgelopen week las ik een artikel over de populariteit van bitcoinautomaten in Nederland. Een paar maanden geleden werden de eerste bitcoinautomaten in Amsterdam en Den Haag geïnstalleerd. De verwachtingen van het gebruik van de automaten waren hoog, want als de bitcoin het ergens goed zou gaan doen, dan was het in Nederland. Maar een paar maanden na de installatie blijkt dat de gebruiksintensiteit erg tegenvalt. Een aantal automaten is alweer verwijderd omdat de omzet te laag was. Of dat ligt aan een ongelukkige locatiekeuze, de afnemende aandacht van de pers voor bitcoins of het feit dat Nederland misschien toch nog niet klaar is voor bitcoins, is moeilijk te zeggen. Wat hier wel uit blijkt is dat nieuwe betaalmethoden komen en gaan. Dit zal in de toekomst niet anders zijn."

Teveel keuze?
Sommige experts vragen zich af of de consument niet te veel keuze heeft als het gaat om betaalmiddelen. Maar de huidige consument wil juist iets te kiezen hebben. Er daarom is het goed dat Nederland een divers betaallandschap heeft. Uit het onderzoek van DNB blijkt bijvoorbeeld dat ouderen liever met contant geld betalen. Gezien de demografische ontwikkelingen in ons land (de vergrijzing komt eraan) is de verwachting dat betalen met contant geld aan populariteit zal winnen. Aan de andere kant zijn de mensen die nu al gewend zijn met hun pinpas te betalen dat misschien blijven doen, ook als ze ouder worden. Hoe de toekomst van betalingsverkeer er precies uit gaat zien, kan natuurlijk niemand voorspellen. Betaalmethoden komen en gaan, maar de consument bepaalt uiteindelijk zelf zijn voorkeur. Of dat nou contant geld is of de pinpas.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tips om veilig te pinnen
 'Kwetsbare groep' vindt cash nog altijd het handigst
 Nederlander heeft gemiddeld 45 euro en veertien cent op zak
 Mobiel betalen enthousiast ontvangen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10