zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tips om veilig te pinnen

5 juni 2014 - Het nieuwe pinnen (de bankpas met de chip in de betaalautomaat steken) is niet veilig volgens onderzoekers van Cambridge University. De Betaalvereniging Nederland is echter een andere mening toegedaan; volgens deze instantie is pinnen in ons land onverminderd veilig.

Ondanks nieuwe technieken en voorzorgsmaatregelen blijven oplichters echter manieren bedenken om gegevens van pinpassen te kopiëren. Consumenten hoeven niet de hand op de knip te houden, maar doen er wel goed aan het zekere voor het onzekere te nemen. Neem bijvoorbeeld wekelijks geld op bij een geldautomaat en betaal de dagelijkse boodschappen met contant geld. Zo is het niet alleen duidelijk wat er precies wordt uitgegeven, maar is het ook bekend waar het geld terecht komt. YourCash geeft een aantal tips voor veilig pinnen.Pin altijd binnen
Het klinkt als een logische voorzorgsmaatregel, maar zo vanzelfsprekend is het niet om geld binnen op te nemen. Pinautomaten van banken staan meestal buiten op straat, maar deze locatie is ook geliefd onder oplichters. Bezoek daarom liever een pinautomaat die binnen in een ruimte staat, zoals bijvoorbeeld in een winkel. Deze automaat wordt namelijk veel strikter in de gaten gehouden dan die op straat, waardoor het risico op fraude veel kleiner is.

Pin in een verlichte omgeving
Dat onveilige gevoel dat u heeft als u in de schemer of het donker pint? Dat gevoel is helemaal terecht. Slecht verlichte pinautomaten hebben namelijk een sterke aantrekkingskracht op skimmers. Het kopiëren van een pas vergt wat voorbereiding en dat gaat nou eenmaal gemakkelijker in het donker. Bij deze automaten heeft u zelf bovendien minder snel door of er afwijkingen zijn in de geldautomaat. Oplichters kunnen bijvoorbeeld camera’s en spiegels plaatsen die in het donker haast niet te zien zijn.

Laat u niet afleiden
"Pardon meneer, u laat wat geld vallen." De betrouwbare dame achter u wijst u behulpzaam op het briefje van vijf dat uit u portemonnee viel toen u uw pincode intoetste. Maar zodra u bukt om het geld op te pakken, wisselt de vrouw uw pas vliegensvlug om met een perfecte kopie. Vriendelijk knikkend loopt ze weg, met uw pinpas én pincode.
Herkenbaar? Het kan iedereen overkomen. Zorg er daarom voor dat u het scherm altijd goed afschermt als u aan het pinnen bent. Oplichters kunnen door spiegels, camera’s of door simpelweg over uw schouder te kijken gemakkelijk je pincode stelen. Laat u nooit afleiden als u aan het pinnen bent. Slikt de geldautomaat uw pas in? Houd de pasgleuf in de gaten en laat uw pas blokkeren voordat u de automaat verlaat.

Controleer de pasinvoer
Bekijk de pinautomaat goed voordat u hem gebruikt. Iedere automaat heeft een speciaal voorzetmondje rond de pasinvoer, zodat oplichters geen lezer achter de gleuf kunnen plaatsen om uw pas te kopiëren. Op het scherm van de automaat staat altijd een afbeelding van hoe het mondje eruit moet zien. De vorm van het mondje kan per type automaat verschillen, dus controleer deze afbeelding altijd goed. Weet u niet zeker of u het mondje, het scherm of de uitgifteklep kunt vertrouwen? Vertrouw dat gevoel en zoek een andere automaat op.

Pin geen grote bedragen
Het is ontzettend vervelend als u wordt opgelicht of bestolen. Maar als er ook nog eens enorme bedragen van u worden ontnomen, kan dat uitlopen tot een regelrechte ramp. Door een flinke som geld op te nemen, maakt u uzelf een aantrekkelijk doelwit voor diefstal. Pin daarom nooit grote bedragen, maar ga liever een keer extra naar de automaat om geld op te nemen. Vergeet ook niet de transactiebon mee te nemen of weg te gooien. Controleer daarnaast regelmatig de afschrijvingen van uw rekening. Zo houdt u goed in de gaten of je rekening niet door een ander wordt gebruikt en kunt u uw pas tijdig blokkeren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bumperklevers en smartphonegebruik bron van ergernis
 Versleutelen van WAN-verbinding gebeurt te vaak niet
 Is drukwerk de sleutel naar succes in het reclamegeweld tijdens de feestdagen?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Payment trends en ontwikkelingen die er toe doen
 Fraude betalingsverkeer opnieuw flink gedaald
 Mobiel betalen enthousiast ontvangen
 Groei elektronische betalingen: meer concurrentie branchevreemde aanbieders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken (1) 
Sligro rondt overname Horeca Totaal Sluis af (1) 
Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart (1) 
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers (1) 
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
top10
Tijdsregistratie op het werk: Nederland meest digitale leerling van de klas
Vrouwelijke professionals en leidinggevenden weinig zelfverzekerd
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
70 procent financiële professionals is al bezig met blockchain en kunstmatige intelligentie
HR Case activatiebeleid: vier tips om medewerkers zelfstandig te laten leren
Dit zijn de meest favoriete werkgevers in Nederland onder mensen met een migratieachtergrond
Tweederde van bedrijven is niet op de hoogte van de risico’s bij gebruik van SaaS-oplossingen
De grootste cyberdreigingen voor de financiële sector in 2020
Helft kantoormedewerkers heeft lichamelijke klachten door werk
meer top 10