zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemer houdt vast aan standaard werktijden en -plek

8 juli 2014 - Ondanks de mogelijkheden die het Nederlandse bedrijfsleven biedt om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, doen medewerkers voornamelijk wat zij jaren geleden ook al deden. Het grootste deel van de tijd brengen zij door op kantoor binnen de ‘gewone’ kantoortijden.

Op kantoor wordt ruim 40 procent van de tijd zelfs (nog) gebruikgemaakt van een vaste werkplek. Gemiddeld werken medewerkers een dag per week thuis. Dit blijkt uit onderzoek van Profile Dynamics in samenwerking met TNO onder 1.691 medewerkers naar de relatie tussen persoonlijke drijfveren en Het Nieuwe Werken. 



Liever ‘s nachts dan in het weekend
Uit het onderzoek blijkt verder dat als medewerkers afwijkende werktijden hanteren, ze het vaakst rond de standaard werktijden afwijken. Opvallend is dat medewerkers als gemeenschappelijke deler hebben dat zij iets vaker ‘s avonds en ‘s nachts werken dan in het weekend. Daarnaast zijn er ook onderlinge verschillen in de manier waarop medewerkers tegen HNW aankijken en ermee omgaan. 

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
De adoptie van tijd- en plaatsonafhankelijk werken is onderzocht per type medewerker. Medewerkers voor wie veiligheid, geborgenheid, zekerheid en structuur belangrijk zijn, maken in de praktijk het minst gebruik van de mogelijkheden die Het Nieuwe Werken biedt. Medewerkers met een hang naar autonomie, resultaat, vrijheid en vernieuwing maken daarentegen het meest gebruik van flexibele werkplek en -tijd. De manier waarop medewerkers tegen Het Nieuwe Werken aankijken en ermee omgaan hangt dus samen met hun persoonlijkheid en drijfveren. Meer over een individuele benadering voor de invoering van HNW staat in het whitepaper ‘Van Nieuw naar Beter Werken’

Wisselend succes
Wilma Kuipers, mede-oprichter van Profile Dynamics: "Veel organisaties hebben de afgelopen jaren Het Nieuwe Werken ingevoerd, met wisselend succes. Eigenlijk logisch, als je bedenkt dat veel organisaties een one-size-fits-all aanpak hanteren, terwijl de ene persoon veel meer affiniteit met flexibele werkplek- en tijden heeft dan de andere. Wij zijn ervan overtuigd dat HNW beter landt in organisaties als meer ingespeeld wordt op persoonlijke behoeften en drijfveren. Daarbij komt ook dat niet iedere functie en/of type werk zich even goed leent voor HNW. Ons onderzoek in samenwerking met TNO laat zien waar de nuances zitten. Op basis hiervan bieden we concrete adviezen over de te nemen HNW-maatregelen en handvatten om draagvlak voor HNW te creëren, zodat medewerkers met plezier blijven werken. Achter zakelijk succes zit tenslotte altijd een gemotiveerde medewerker."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het Nieuwe Werken is werken op vertrouwen
 Nieuwe Werken maakt opmars, maar heeft ook nadelen
 Flexibel werken ingeburgerd, het Nieuwe Werken (nog) niet
 HNW is balanceren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10