zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe Indiase premier meer volgers op Twitter dan Witte Huis

26 juni 2014 - Sinds zijn verkiezing eind mei 2014, is de nieuwe Indiase premier @NarendraModi met 4.979.28 volgers uitgegroeid tot de vijfde meest gevolgde wereldleider op Twitter. Hij is inmiddels het aantal volgers van het account van het Witte Huis @WhiteHouse (4.976.734) voorbijgaan.

Volgens Twiplomacy, een jaarlijks onderzoek naar wereldleiders op Twitter dat wordt uitgevoerd door het toonaangevende communicatiebedrijf Burson-Marsteller, gebruikt de Indiase premier Twitter als een krachtig hulpmiddel bij het uitdragen van zijn boodschap. Uit het vandaag gepubliceerde onderzoek blijkt dat meer dan 83 procent van de overheden die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN) actief is op Twitter en dat twee derde (68 procent) van alle staatshoofden en regeringsleiders een persoonlijk Twitter-account heeft.


 
Nederlandse twitteraars
In Nederland wordt via de twitteraccounts @KHtweets, @MinPres, @Rijksoverheid, @minbuza, niet persoonlijk gecommuniceerd, maar door medewerkers van de RVD en het ministerie. Opvallend is dat minister Frans Timmermans, in vergelijking met collega’s in het buitenland, niet Twitter maar Facebook gebruikt. Hiermee plaatst hij zich buiten het groeiende wereldwijde diplomatieke netwerk.
 
Twiplomacy
Twiplomacy onderzoekt in hoeverre wereldleiders Twitter gebruiken en hoe zij zijn aangesloten op het sociale netwerk. Burson-Marsteller analyseerde begin juni 2014 643 overheidsaccounts in 161 landen. Slechts 32 landen, vooral in Afrika, Azië en de Pacific, zijn niet actief op Twitter. "We trots dat in dit derde jaar het Burson-Marsteller Twiplomacy onderzoek een ‘must-read’ is geworden over het groeiende belang van social media voor wereldleiders," aldus Donald A Baer, wereldwijd CEO van Burson-Marsteller. "Dit jaar zien we een stijging van 28 procent in het gebruik van Twitter accounts door overheden. Dit is een significante stijging in pogingen om wereldwijd mensen te bereiken."
 
Meest gevolgde wereldleiders
In juni 2014 waren de vijf meest gevolgde wereldleiders de Amerikaanse president @BarackObama (43 miljoen volgers), Paus Franciscus (@Pontifex) met veertien miljoen volgers op zijn accounts in negen verschillende talen, de Indonesische president @SBYudhoyono (vijf miljoen volgers), het @WhiteHouse en @NarendraModi. De meest gevolgde wereldleiders volgen echter amper andere collega’s en voeren nauwelijks gesprekken. @BarackObama en het @WhiteHouse volgen slechts drie andere wereldleiders, namelijk de Noorse premier Erna Solberg, de Russische premier Dmitri Medvedev en de Britse regering.
 
Internationale contacten
De ministers van Buitenlandse Zaken gebruiken Twitter juist om onderlinge contacten te leggen en creëren op deze manier een virtueel diplomatiek netwerk. De Franse Minister van Buitenlandse Zaken @LaurentFabius beschikt met 91 collega’s en wereldleiders over het beste Twitter-netwerk. De Europese External Action Service (@eu_eeas) neemt de tweede plaats in met 71 collega-volgers en de Zweedse Minister van Buitenlandse Zaken @CarlBildt staat op de derde plaats met 68 contacten. De ministers van Buitenlandse Zaken kunnen via deze wederzijdse Twitter-contacten onderling privégesprekken voeren.
 
Twitter-contacten
"Dit onderzoek laat zien dat het aantal volgers belangrijk is, maar dat het aantal wederzijdse contacten nog veel belangrijker is,", aldus Jeremy Galbraith, CEO van Burson-Marsteller EMEA en Global Chief Strategy Officer. "Het is interessant om te zien hoe de verschillende ministeries van Buitenlandse Zaken grote digitale netwerken op Twitter hebben gecreëerd, waar niet iedere tweet wordt goedgekeurd vanwege bestaande regelgeving. Bedrijven en CEO’s kunnen veel leren van politici op Twitter als het gaat om het omarmen van digitale communicatiemiddelen en de manier waarop zij contact leggen met collega’s en beïnvloeders."
 Op dit moment zijn meer dan 3.000 ambassades en ambassadeurs op Twitter actief: ambassades en consulaten van Canada, Frankrijk, Israël, Mexico, Nederland, Polen, Rusland, Zweden, Turkije, Oekraïne, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn het meest actief op Twitter. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen moedigt de persoonlijke betrokkenheid van ambassadeurs en diplomaten aan, waardoor het vrijwel onmogelijk is om Brits diplomaat te zijn zonder digitale communicatiemiddelen.
 
Invloed via Twitter
Paus Franciscus (@Pontifex) is de meest invloedrijke wereldleider op Twitter. Zijn Spaanse tweets worden gemiddeld meer dan 10.000 keer geretweet. De tweets van de Venezolaanse president Nicolas Maduro worden zo’n 2.000 keer geretweet. Ter vergelijking: de tweets van @BarackObama worden ondanks zijn grote schare volgers gemiddeld slechts 1.400 keer geretweet.
 
"Twitter is een krachtig medium geworden voor digitale diplomatie en 21e-eeuws staatsmanschap," aldus Matthias Lüfkens, Digital Practice Leader bij Burson-Marsteller EMEA en auteur van het rapport. "Het verbaast me altijd weer hoe snel social mediateams, en soms ook de politici zelf, reageren op berichten die via Twitter aan hen worden verstuurd. Twitter is uitgegroeid tot een van de meest krachtige communicatiemiddelen en biedt een directe lijn naar onze leiders. Wereldleiders lezen misschien niet alle tweets die aan hen worden gestuurd, maar hun teams houden de activiteiten op Twitter zeker in de gaten."
 
Andere bevindingen uit het rapport:
- De G20-regeringen hebben op één na allemaal een officieel Twitteraccount en zes van de G7-leiders hebben een persoonlijk account. Slechts weinig wereldleiders twitteren echter zelf. Uitzonderingen vormen de Estse president Toomas Henrik Ilves (@IlvesToomas), de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken @CarlBildt en de Finse premier @AlexStubb

- Barack Obama was de eerste wereldleider die als gebruiker #813.286 een Twitteraccount aanmaakte op 5 maart 2007 (destijds nog als senator). De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto @EPN, de Belgische premier @ElioDiRupo, de Canadese premier @PMHarper en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken @StateDept behoren tot de ‘early adaptors’ die in 2007 een account aanmaakten. 

- Op 24 juni 2014 hebben alle wereldleiders samen 1.932.002 tweets verstuurd, een gemiddelde van vier tweets per dag. Het officiële account van de Venezolaanse president @PresidencialVen verstuurde bijna 50.000 tweets, wat neerkomt op een gemiddelde van veertig tweets per dag. 

- De Argentijnse president Christina Fernandéz de Kirchner (@CFKArgentina) is de meest gevolgde Zuid-Amerikaanse leider met 2.887.955 volgers, gevolgd door de Colombiaanse president @JuanManSantos met 2.883.963 volgers. Enrique Peña Nieto (@EPN), Dilma Rousseff (@dilmabr) en @NicolasMaduro, leiders van respectievelijk Mexico, Brazilië en Venezuela hebben elk meer dan twee miljoen volgers. De vijf Zuid-Amerikaanse presidenten staan allemaal in de top 20 van meest gevolgde wereldleiders. Zij volgen elkaar en bespreken geregeld in het openbaar zaken via Twitter. 

- Het officiële account van de Mexicaanse president (@PresidenciaMX) is het meest productief en plaatst gemiddeld 78 tweets per dag. Het account van de Mexicaanse regering (@gobrep) volgt op de voet met 71 tweets per dag, wat neerkomt op ongeveer drie tweets per uur. 

- De 643 Twitteraccounts hebben samen 153.796.474 volgers. Het gemiddelde aantal volgers is 9.793. 

- Veel politici gebruiken hun Twitteraccount alleen tijdens verkiezingscampagnes. De nieuwe Chileense president Michelle Bachelet gebruikte haar account @PrensaMichelle niet meer nadat zij op 11 maart 2014 was verkozen. Het persoonlijke Twitteraccount van de Franse premier @ManuelValls wordt niet meer gebruikt sinds de verkiezingen op 9 mei 2012. 

- De Keniaanse president Uhuru Kenyatta (@UKenyatta) is met 456.209 volgers de meest gevolgde president in Afrika, op de voet gevolgd door de Rwandese president (@PaulaKagame) en Jacob Zuma (@SAPresident) van Zuid-Afrika.

- De Oegandese premier @AmamaMbabazi is de meest controversiële wereldleider op Twitter. 95 procent van zijn tweets zijn antwoorden op andere Twitter-gebruikers. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beursgenoteerde bedrijven en hun CEO’s worstelen met Twitter
 Twee op de drie wereldleiders actief op Twitter
 Politie, Deloitte, Sogeti en Albert Heijn meest actieve werkgevers op social media
 Nationale overheden benutten Twitter onvoldoende
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10