zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twee op de drie wereldleiders actief op Twitter

25 juli 2013 - Burson-Marsteller heeft haar nieuwe ‘Twiplomacy’ onderzoek gepubliceerd, een jaarlijks onderzoek naar het gedrag van wereldleiders op Twitter. Het onderzoek wijst uit dat meer dan driekwart (77,7 procent) van de wereldleiders een Twitteraccount heeft en twee derde (68 procent) wederzijdse connecties hebben met hun peers. In juli 2013 onderzocht Burson-Marsteller de accounts van 505 overheden in 153 landen.

De resultaten laten zien dat de Amerikaanse president @BarackObama met meer dan 33 miljoen volgers nog steeds de meest gevolgde wereldleider op Twitter is. Echter, hoewel bijna een derde (148) van alle wereldleiders en overheden Barack Obama volgt, is Obama niet de meest verbonden leider.


@BarackObama volgt wederzijds maar twee weredleiders – de Noorse premier Jens Stoltenberg en de Russische minister-president Dmitry Medvedev. Het @WhiteHouse en @StateDept worden gevolgd door 132 en 99 peers, maar ook zij volgen niet veel andere wereldleiders: het @WhiteHouse volgt drie andere leiders en @StateDept volgt geen enkel ander buitenlands ministerie.

Pontifex
De paus (@Pontifex) is de tweede meest gevolgde wereldleider met meer dan zeven miljoen volgers op zijn negen verschillende accounts. Ondanks dat paus Francis niet erg betrokken is met andere Twitter-gebruikers (vooral zijn Spaanse tweets worden gemiddeld meer dan 11,000 keer geretweet) is hij toch de meest invloedrijke wereldleider op Twitter. In vergelijking met @BarackObama’s tweets die ondanks zijn grote aantal volgers gemiddeld maar ongeveer 2,309 keer worden geretweet.

Presidenten op Twitter
De Turkse president Abdullah Gül (@cbabdullahgul) en minister-president Recep Tayyip Erdoðan (@RT_Erdogan) staan tussen de top vijf meest gevolgde wereldleiders met elk meer dan 3,4 miljoen volgers.
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken @CarlBildt is de best verbonden wereldleider. Hij volgt en wordt gevolgd door 44 peers. De Europese Dienst voor Extern Optreden (@eu_eeas), is de best verbonden Buitenlandse Dienst met 36 wederzijdse connecties, gevolgd door het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken @PolandMFA, VK’s @ForeignOffice en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken @FranceDiplo‏.

Overheidscommunicatie
‘’Dit onderzoek laat zien hoe Twitter en social media een deel zijn geworden van overheidscommunicatie,’, aldus Jeremy Galbraith, CEO van Burson-Marsteller Europa, Midden Oosten en Afrika. ‘’Terwijl Twitter zeker niet het enige communicatiekanaal is en het ook niet face-to-face meetings zal vervangen, staat het toch directe peer-to-peer interactie toe. Ik verwacht dat wij een toename van het aantal bedrijven en CEOs zullen zien die ook dit nieuwe middel zullen gebruiken dat wereldleiders met elkaar verbindt’’.

Volgen
De Turkse minister-president @RT_Erdogan, de verdreven Egyptische president @MuhammadMorsi, de Rwandese President @PaulKagame, Israel’s @PresidentPeres, de minister-president van Singapore @LeeHsienLoong, de Nederlandse minister-president Rutte @MinPres en 35 andere accounts volgen geen enkele andere Twitter gebruiker.

Coversaties
De minister-president van Uganda @AmamaMbabazi is de wereldleider met de meeste conversaties. 96 procent van zijn tweets zijn @antwoorden op andere Twitter gebruikers. De tweede en derde wereldleiders met de meeste conversaties zijn de Rwandese president @PaulKagame en de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt met zijn @frageCarlBild ‘’Vraag Carl Bildt’’ account.

Broadcast-middel
Het onderzoek wijst ook uit dat Twitter een geweldig broadcast-middel is voor wereldleiders. Ondanks dat het @Pontifex account niet veel conversaties heeft, is het fenomenaal gegroeid in de afgelopen zes maanden. Hetzelfde geldt voor de accounts van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono @SBYudhoyono en de Venezuelaanse president @NicolasMaduro die beiden hun Twitteraccount in maart 2013 hebben geactiveerd en nu tussen de top 20 van meest gevolgde wereldleiders staan. Zelfs slapende accounts van de Braziliaanse president Dilma Rousseff @DilmaBR en de Franse president François Hollande @FHollande, die stopten met twitteren nadat zij waren verkozen, hebben een groei gezien in het aantal volgers.
‘’Mensen willen betrokken worden bij hun leiders op Twitter," aldus Matthias Lüfkens, Burson-Marsteller’s Digital Practice Leader EMEA en auteur van het rapport, ‘’Maar het is opmerkelijk om te zien dat accounts met de meeste aantal volgers het minste interactie hebben met andere Twitter gebruikers."

persoonlijke accounts
Er zijn 227 persoonlijke accounts en 76 wereldleiders tweeten persoonlijk. Zeven van de G8 leiders hebben een persoonlijk Twitteraccount en alle G20 overheden behalve één hebben een officiële Twitteraccount.

Kleine landen
Twitter wordt ook door kleinere landen gebruikt om zichzelf op de wereldkaart te zetten en om te tweeten met gelijken. De Kroatische overheid (@VladaRH) en het ministerie van Buitenlandse Zaken van IJsland (@MFAIceland) volgen eenzijdig 195 en 142 gelijken. Waarschijnlijk in de hoop dat de wereldleiders hen ook zullen volgen.

Europese overheden
Alle 45 Europese overheden hebben een officiële aanwezigheid op Twitter. In Zuid-Amerika hebben alle overheden behalve de Surinaamse een account, in Noord-Amerika, Azië en Afrika hebben 79 procent, 74 procent en 71 procent van alle overheden een Twitteraccount. Maar een derde (33,3 procent) van alle overheden in Oceanië gebruikt Twitter.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

  Werkgevers zetten onvoldoende in op behoud van personeel
 Studenten zoeken banen met goede financiële toekomst in onzekere economische omstandigheden
 Meeste cyberaanvallen gericht op back-ups om betaling van losgeld af te dwingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sociale media versterken positie klantcontactcenters
 Politie, Deloitte, Sogeti en Albert Heijn meest actieve werkgevers op social media
 Nationale overheden benutten Twitter onvoldoende
 Werven via Twitter - iets voor u?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Innovaties in de houthandel: welke nieuwe technologieën en trends zijn er in de houtindustrie en wat betekenen ze voor bedrijven?
Zakelijk financial leasen om verschillende redenen interessant
Softwareontwikkeling goedkoper en in hogere versnelling met ontwikkeling door ’leken’
reacties
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (1) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
top10
Waarom R&D een formule kan zijn voor blijvend zakelijk succes
Duidelijke doelen, collega’s en ondersteuning van management belangrijkst voor werknemerservaring
Vier manieren - en twee pizza's - om innovatie in de bedrijfscultuur te bouwen
30 procent HR-professionals verdenkt thuiswerkende medewerkers van liegen sinds hogere kosten kinderopvang
Beslisser wil weer 100 procent naar kantoor, werknemer wil hybride werken
Vier op de tien Gen Z’s kampen met burn-outklachten door hoge werkdruk
Leren en ontwikkelen in de zorg gaat flink op de schop
Drie op tien organisaties weet niet hoe groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk in te voeren
Krapte steeds hoger op agenda bij corporates en bureaus
Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt
meer top 10