zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart software in Nederland is illegaal

25 juni 2014 - Nederlandse computergebruikers geven aan dat het risico op veiligheidsbedreigingen van malware de belangrijkste reden is om geen illegale software te gebruiken. Ze maken zich in het bijzonder zorgen over indringen door hackers en verlies van data.

Toch had in 2013 maar liefst een kwart van de software, die was geïnstalleerd op pc’s in Nederland, niet de juiste licentie. Dit blijkt uit de BSA Global Software Survey. De resultaten van dit onderzoek onderstrepen de behoefte aan effectieve softwarebeheertools, vooral in een zakelijke omgeving.


"Veel mensen weten niet wat er op hun systeem geïnstalleerd is. Ondanks dat het percentage illegaal geïnstalleerde software met twee procent is afgenomen, is nog steeds 25 procent illegaal. En dat moet veranderen," zegt Georg Herrnleben, senior director compliance programs EMEA bij BSA. "Er zijn eenvoudige maatregelen die managers en beheerders kunnen nemen om er zeker van te zijn dat hun organisatie originele, legale software gebruikt. BSA informeert hen over software asset management (SAM) en andere compliancytools via lokale webinars."

Belangrijkste resultaten
Om het jaar voert IDC de BSA Global Software Survey uit voor BSA. Dit jaar werden computergebruikers uit 34 landen ondervraagd, waaronder 22.000 consumenten en zakelijke gebruikers en meer dan 2.000 IT-managers. Hieronder een aantal resultaten.
  • De hoeveelheid geïnstalleerde, illegale pc-software in Nederland was in 2013 25 procent. Dit is twee procent minder dan in 2011. De commerciële waarde van deze illegale software komt neer op ongeveer 424 miljoen euro.
  • 64 procent van de computergebruikers maakt zich zorgen over ongeautoriseerde toegang door hackers en 59 procent over verlies van data.
  • IT-managers over de hele wereld vrezen dat illegale software schade aanricht. Toch zegt minder dan de helft van hen ervan overtuigd te zijn dat de software in hun bedrijf de juiste licenties heeft.
  • Slechts 29 procent van de bedrijven in Nederland hanteert een formeel beleid met betrekking tot het gebruik van legale software.

Verbetering noodzakelijk
"Illegaal softwaregebruik is een beheer-issue voor de organisatie – en dit onderzoek laat duidelijk zien dat verbetering noodzakelijk is", zegt Victoria Espinel, president en CEO van BSA. "Er zijn eenvoudige stappen die elk bedrijf kan nemen om er zeker van te zijn dat het volledig compliant is. Denk aan het opstellen van een formeel beleid voor wat betreft legaal softwaregebruik en het zorgvuldig bijhouden van een licentie-administratie. Bedrijven moeten ook overwegen meer robuuste programma’s voor software asset management te implementeren, die internationaal geaccepteerde richtlijnen volgen. Deze SAM-programma’s kunnen van aanzienlijke waarde zijn: ze zorgen ervoor dat de juiste tools gebruikt worden, die volledig inzicht geven in wat er geïnstalleerd is op het netwerk. Dat helpt organisaties beveiligings- en operationele risico’s te vermijden. Daarnaast is hiermee gegarandeerd dat ze het juiste aantal licenties hebben voor hun gebruikers."

Lokale campagne
In de eerste helft van 2014 lanceerde BSA zijn Fair Play-bewustwordingscampagne in Nederland. Deze campagne is bedoeld om bij Nederlandse bedrijven het bewustzijn van beter beheer en monitoring van software-assets en -licenties te vergroten. Hiermee wil BSA de aandacht vestigen op de gevolgen van illegaal softwaregebruik. Onderdeel van de campagne zijn socialmedia-activiteiten, een daarop ingerichte website, online advertenties, webinars, checklists, whitepapers en lokale acties op bedrijventerreinen.
Wereldwijde en lokale resultaten
Andere resultaten van de BSA Global Software Survey:
  • De hoeveelheid illegale pc-software wereldwijd steeg van 42 procent in 2011 naar 43 procent in 2013. Dat komt doordat in de opkomende economieën, waar illegaal softwaregebruik sowieso al het meest voorkomt, het aantal pc’s nog steeds groeit.
  • De commerciële waarde van installaties van illegale software kwam in 2013 wereldwijd neer op 46,5 miljard euro.
  • De regio waar gemiddeld de meeste illegale software is geïnstalleerd is Azië-Pacific met 61 procent. Daarna komen Latijns-Amerika met 59 procent en het Midden-Oosten en Afrika met eveneens 59 procent.
  • In West-Europa daalde het illegale softwaregebruik met drie procent naar 29 procent in 2013 met een commerciële waarde van 9,5 miljard euro
  • In de Europese Unie daalde het illegale softwaregebruik met twee procent naar 31 procent in 2013 met een commerciële waarde van tien miljard euro.Het BSA Global

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cloud booming binnen Nederlandse software sector
 BSA bepleit toekomstgerichte handelsagenda
 Softwarelicenties Europese organisaties niet op peil
 Nederlandse bedrijven betalen hoge prijs voor ongelicentieerde software
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10