zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse bedrijven betalen hoge prijs voor ongelicentieerde software

15 augustus 2013 - Cijfers van de BSA | The Software Alliance laten zien dat Nederlandse bedrijven in Europa het hoogste bedrag betalen voor het gebruik van ongelicentieerde software. In de eerste helft van 2013 betaalden Nederlandse bedrijven 1,6 miljoen euro voor het gebruik van ongelicentieerde software. Dat is iets meer dan in de eerste helft van 2012.

Het bedrag van 1,6 miljoen euro is opgebouwd uit boetes, schadeloosstellingen en de kosten van de aanschaf van officiële licenties voor toekomstig legaal gebruik van de software. Het bedrag is exclusief bijkomende kosten, zoals advocaatkosten. In de eerste helft van 2013 was één Nederlands bedrijf alleen al 278.000 euro kwijt door het gebruik van ongelicentieerde software.



Softwarepiraterij
Softwarepiraterij is in Nederland illegaal op grond van de artikelen 31 en 32 van de Auteurswet. Iedereen die legale software koopt, schaft een licentie aan voor gebruik op basis van de licentievoorwaarden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een officieel pakket op verschillende computers te gebruiken, tenzij de licentie dat expliciet goedkeurt. Iedereen die software gebruikt zonder de juiste licentie maakt inbreuk op het auteursrecht  die de software beschermt en kan te maken krijgen met juridische maatregelen. Dat kan leiden tot acties als boetes, schadeloosstellingen, inbeslagname van apparatuur en persoonlijke aansprakelijkheid. Het is daarom essentieel voor bedrijven om hun software te beheren en te optimaliseren zodat ze er optimaal van profiteren. Software Asset Management (SAM) is een erkende discipline die een raamwerk en de kennis biedt voor bedrijven om hun kritische bedrijfsmiddelen proactief te beheren.

Omzeilen van de regels
Julian Swan, Director of Compliance Marketing bij de BSA in de EMEA-regio: "Het omzeilen van de regels om geld te besparen is slechte bedrijfsvoering. Naast het betalen van boetes en schadeloosstellingen, zijn er substantiële veiligheidsrisico’s. Ongelicentieerde software is niet optimaal beschermd tegen malware. Dat betekent dat niet alleen de financiële gezondheid van een bedrijf in gevaar is, maar ook de productiviteit, de mogelijkheden om te reageren op klantvragen en de professionele reputatie. Daarnaast beschermen overheden wereldwijd intellectuele eigendom, waaronder software, omdat dit ten goede komt aan consumenten en de economie. Wanneer innovators gecompenseerd worden voor de producten die zij creëren, worden ze gestimuleerd voor verdere technologische vooruitgang en economische groei. Softwarediefstal heeft meer economische consequenties dan andere inbreuken op het auteursrecht omdat software een productietool is."

Miljoenen euro's
Een onderzoek van de BSA | The Software Alliance en INSEAD laat zien dat een toename van legale software van een procent in Nederland zorgt voor 838 miljoen euro extra in de economie. Voor ongelicentieerde software is dat 195 miljoen euro. Er is dus voor 645 miljoen euro aan voordeel te behalen door gebruik van officiële software.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 30 procent meer kwaadaardige software op mobiele telefoons
 Criminelen proberen PC-gebruikers geld afhandig te maken
 Legale software levert meer op
 Software-uitgever gaat naar cloud voor nieuwe omzet
 
 
reacties
 
Robert Boersma  |   | 
16-08-2013
 | 
06:38 uur
Voor zzp-ers is dit bijna niet te betalen. Neem een websiteontwikkelaar. Adobe cs, office, ftp cliënt, Windows, etc. dat loopt snel op. Er zouden meer gradaties in licenties moeten komen.

Ik vind wel dat men legale software een hogere prioriteit moet geven binnen bedrijven. De software moet ook ontwikkeld blijven worden en daar is geld voor nodig.
Daniel  |   | 
2-07-2018
 | 
17:00 uur
Ik ben erg benieuwd hoe het hier anno 2018 mee staat. Wij zien dat erg veel MKB'ers hier nog steeds voor kiezen en willen en graag een blog over publiceren. (Over de risico's van ongelicenceerde software)

Robert-Jan  |   | 
29-08-2018
 | 
09:51 uur
Op zich zijn er anno 2018 steeds meer online producten te vinden voor prijzen die ook voor een ZZP'er betaalbaar is. Dit is een artikel van 2013 maar je ziet op heel veel vlakken dat de software licenties als SAAS voor producten als CRM, ERP of marketing automation zelfs bij de grotere partijen aantrekkelijker zijn geworden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10