zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het Nieuwe Werken blijkt een glazen kooi

18 juni 2014 - Het Nieuwe Werken (HNW) is in opmars. Inmiddels hebben bedrijven en overheden miljarden geïnvesteerd in een moderne infrastructuur en een slimme kantooromgeving. Toch blijft de juiste menselijke mindset en daarmee de echte verandering uit.

Het Nieuwe Werken anno nu blijkt een glazen kooi: mensen werken alleen maar meer, maar ‘leven’ minder. Dat is niet zoals Het Nieuwe Werken bedoeld is. HNW-adviseur Saskia Langenberg schreef het boek ‘Je nieuwe werkleven’ met een aanpak om uzelf uit oude patronen te bevrijden zodat HNW echt een positief resultaat oplevert, zoals een betere balans tussen werken en vrije tijd.



Werknemer zet zichzelf vast
Want waar Het Nieuwe Werken juist meer vrijheid zou moeten geven, zetten werknemers zichzelf steeds meer vast. Langenberg: "De glazen kooi creëren we zelf met de overtuiging dat er vaste werkdagen en vaste tijden bestaan waarop u verwacht wordt op kantoor te zijn. Elke afwijking daarop vormt nog steeds een uitzonderingssituatie. Zoals een dagje thuis werken of ‘later’ naar kantoor gaan. Dit aloude, vastgeroeste idee is met Het Nieuwe Werken verstrikt geraakt, wat in de ogen van velen meer nadelen dan voordelen oplevert. In plaats van uw werk een flexibele plek inuwleven te geven, werkt 60 procent van de werknemers nu meer uren dan ooit tevoren. Mijn boek wil die beweging weer ten goede keren."

Campingtaferelen
Files en overvolle treinen zijn nog steeds aan de orde van de dag en mensen komen massaal vroeger naar kantoor om verzekerd te zijn van een plekje, nu het aantal werkplekken, in het kader van HNW, stevig is gereduceerd. ‘Handoekje leggen’ noemt Langenberg dat, verwijzend naar het reserveren van de schaarse ligstoelen rond het zwembad op de camping. Bovendien werken we met z’n allen vaker óók in de avond en in het weekend, ten koste van ons privéleven, zo blijkt uit onderzoek. En/en dus, in plaats van of/of. Het Nieuwe Werken wordt niet voor niets ‘Het Nieuwe Overwerken’ genoemd.

Het gaat juist om het niet werken
Bij het Nieuwe Werken gaat het niet om het werken, maar juist om het niet werken. Het gaat om de balans werk en vrije tijd. Of liever gezegd: de juiste ‘work/life blend’. Door ouderwetse patronen en onvolledige aandacht voor het totale plaatje gaan mensen alleen maar meer werken en zich minder vrij voelen.

Kijk naar de rest van uw leven
Langenberg: "De crux zit ‘em erin, dat u verder kijkt dan uw werk. U bent veel meer dan alleen uw beroep. Wat wilt u bereiken in andere delen van uw leven? En hoe bent u op uw best? Wat is uw persoonlijke bioritme: op welke tijden bent u het meest productief? Pas als u uw persoon en de rest van uw leven onder de loep neemt, en hierop uw keuzes baseert, zult u profijt hebben van het ‘nieuwe’ werken én leven. U kunt werkelijk spelen met tijd en plaats. Zodat u op een ontspannen manier zinvolle resultaten boekt en geniet van uw werktijd én vrije tijd."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het Nieuwe Werken is werken op vertrouwen
 Nieuwe Werken maakt opmars, maar heeft ook nadelen
 Balen van Het Nieuwe Werken
 HNW is balanceren
 
 
reacties
 
Erwin Van Waeleghem  |   | 
18-06-2014
 | 
14:26 uur
Wanneer we met zijn allen (dus niet enkel het ''beleid'' maar ook de uitvoerende medewerkers zelf) niet afstappen van het Tayloriaanse paradigma dat onze denkwereld al meer dan 100 jaar domineert (maar waarvan de echte meerwaarde op lange termijn nooit bewezen werd) en elkaar bij een vernieuwd paradigma (van vertrouwen en controle loslaten) niet gaan ondersteunen, dan zal ook het nieuwe werken slechts mondjesmaat succesvol worden. Niet enkel leidinggevenden moeten een andere zienswijze aannemen, maar ook de medewerkers zelf, net omdat ze al van kindsaf aan onder een controle-mindset worden geplaatst. Het nieuwe werken vindt een sterke basis in vertrouwen, vrijheid, zelf-verantwoordelijkheid en -discipline, echte betrokkenheid en intrinsieke ''liefde'' voor de organisatie, je co-creators en ook jezelf. De waarden die je als mens al intrinsiek hebt (en waar je eigenlijk mee geboren wordt) worden in de loop van de tijd omgebogen naar de conditioneringen en verwachtingen die onze omgeving ons oplegt, vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. Het terugvinden van die essentiële waarden, en die ook afstemmen en compatibel maken met de organisatiewaarden zullen net daarom het nieuwe werken vergemakkelijken. Semler, Kolind en andere sociale innovators overal in deze wereld hadden dat reeds een tijd geleden begrepen... Dichter bij huis zijn Finext, Kesselaar, Wedding en nog een resem andere bedrijven een mooi voorbeeld dat het WEL werkt... nu wij nog??
Edwin Dijk | Sitix - Internet Services  |   | 
18-06-2014
 | 
14:51 uur
Het probleem met HNW is dat sommige mensen er helemaal niet op zitten te wachten. Volgens mij wordt de mens van jong af aan al geconditioneerd om te werken binnen een bepaalde tijdspanne en kost het afwijken daarvan meer moeite dan het blijven werken in het vaste patroon. Of deze investering in tijd zich later ook zal terugverdienen, durf ik te betwijfelen. Dit zal ook sterk van de persoon in kwestie afhangen en niet alleen van het systeem.

Als ondernemer creëer ik ook de situatie dat ik naar kantoor ga en volgens een vaste structuur werk. Dat betekent niet dat ik thuis niet werk, maar wel dat ik het probeer te vermijden. Het probleem is dat het anders nooit ophoudt, het werk is nooit 'op'. Als je het dan tóch al druk hebt, doe je dat ene dingetje er namelijk ook nog wel even bij, en dat andere dingetje. En dat hou je heel lang vol hoor (zeker omdat het je eigen toko is), maar uiteindelijk is de energie simpelweg op en daalt je productiviteit tot enkele meters onder NAP.

Aan de hand van mijn persoonlijke ervaring durf ik wel de hypothese te opperen dat de kans op overmatig overwerk door HNW extra vergroot wordt bij medewerkers die hart voor de zaak hebben. En ik vind dat juist mensen die hart voor de zaak hebben beloond zouden moeten worden voor hun inzet, in plaats van gestimuleerd te worden nog even in hun zuurverdiende vakantie die 26 e-mails te beantwoorden die ook door een collega opgepakt zouden kunnen worden.

Ik heb geen monopoly op de waarheid, maar ik heb nog altijd mijn twijfels over Het Nieuwe Werken. Aan de andere kant biedt het misschien wel weer perspectief voor teambuildingtrainers... ;-)
John Knappers  |   | 
21-06-2014
 | 
00:15 uur
Het ''nieuwe werken'' is pas succesvol bij bedrijven en instanties waar vertrouwen groter is dan controle.
Zolang dit niet het geval is, zullen mensen juist in hun vrijheid drang voelen zichzelf te bewijzen.
Pas wanneer het besef komt dat succes niet zit in de kwantiteit maar in de kwaliteit van je uren, krijgt dit alles zin.
Voor mij persoonlijk al jaren. De meeste bedrijven zijn er echter niet op ingesteld.
Dries  |   | 
26-06-2014
 | 
11:30 uur
Het NIeuwe Werken (HNW) kan niet zonder Het Nieuwe Beoordelen (HNB).... Ik ben het met vorige schrijver eens dat het gaat om vertrouwen en los laten. Door goede afspraken te maken over de gewenste output/resultaten en die vast te leggen met wederzijds commitment wordt het al makkelijker om het ouderwetse gevoel van controle los te laten. Mensen kunnen tegenwoordig overal en altijd werken. Laat het 9 tot 5 gevoel dan toch eens los. De jongere generaties willen en doen niet anders. Ik krijg van mijn collega's wel eens een zakelijke mail die om 23.30 uur geschreven is. Die zelfde collega komt echt niet om 8 uur op kantoor.... Maar hij levert wel op wat afgesproken is. Wellicht kan een goed Employee Performance Software programma uitkomt bieden .

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10