zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hogere pensioenleeftijd zet ergonomie opnieuw op de agenda

9 mei 2012 - De roep om gezonde werkomgevingen neemt steeds serieuzere vormen aan. Niet alleen leiden gezonde werkomgevingen tot meer creativiteit en productiviteit, ze beantwoorden ook aan de vraag van minister Kamp om medewerkers op een gezonde manier langer door te laten werken. Het onderzoek van FellowesErgonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’ laat zien hoe Nederland er op dit moment voor staat.

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Met de juiste houding en de juiste materialen kunnen klachten worden voorkomen. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken stelt ruim vier miljoen euro ter beschikking om te stimuleren dat medewerkers op een goede en gezonde manier kunnen doorwerken tot na hun vijfenzestigste. Daarnaast is de generatie van de ‘Babyboomers’ (50+) sterk vertegenwoordigd in de huidige en toekomstige beroepsbevolking. Ook voor hen is het belangrijk gezond en vitaal te blijven. Bovendien vraagt de onzekere economische situatie om kostenbesparing en verhoging van de productiviteit en ook hierin speelt ergonomie een rol. 55-plussers maken het meest gebruik van thuiskantoor

Uit het onderzoek van Fellowes blijkt dat Nederland het redelijk doet op het gebied van gezonde werkomgevingen. Hoewel het aantal klachten voor Nederlandse begrippen nog steeds hoog is, hebben we het laagste klachtencijfer van Europa. Verder valt er een aantal interessante conclusies te trekken: 

- Het meest kenmerkend aan de 55+-groep is dat 34 procent gebruik maakt van een thuiskantoor, terwijl het gemiddelde slechts zeventien procent bedraagt.
- Van deze thuiskantoren heeft slechts veertien procent de wettelijk verplichte werkplekbeoordeling gekregen. Dit gegeven vergroot de kans op klachten bij de 55+-groep aanzienlijk.
- 58 procent van de werknemers heeft de afgelopen drie jaar last gehad van klachten die een rechtstreeks gevolg zijn van het gebruik van een computer, laptop of iPad voor zakelijk gebruik.
- Rugpijn en pijnlijke, gespannen schouders zijn de meest voorkomende klachten (respectievelijk 25 procent en 26 procent van het aantal ondervraagde mensen).
- Er is sprake van productiviteitsverlies doordat 88 procent van de werknemers tenminste een deel van de dag bezig is met het herinrichten van de werkplek. Gemiddeld komt dit neer op meer dan drie uur onproductieve tijd per persoon per week. 

Preventie en ergonomische maatregelen
Michel Mulder, fysiotherapeut en business health manager bij FysioBasics, bevestigt het belang van ergonomie op de werkvloer en thuis: "Screening ervan en actie ondernemen bij (dreigende) klachten is een noodzaak. Ongeveer 40 procent van de Nederlandse bevolking is 50 jaar en ouder; dat vraagt van werkgevers van bedrijven en overheid aandacht voor preventie en ergonomische maatregelen." 

Ergonomische hulpmiddelen zelden vergoed

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers actiever kunnen zijn in het aanbieden van deze hulpmiddelen. Terwijl 56 procent van de medewerkers gebruik maakt van speciaal vervaardigde ergonomische producten, is maar de helft daarvan door de werkgever vergoed. Dit komt doordat bedrijven er gewoonweg niet voor willen betalen of doordat medewerkers veronderstellen dat de werkgever hier niet aan bij wil dragen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
 Discriminatie op de arbeidsmarkt actueler dan ooit
 Nederland tweede van Europa in aantal gemelde datalekken sinds invoering AVG
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werken tot uw 70ste oplossing van de crisis?
 Grijs is het nieuwe groen
 Dichte ramen maken uw medewerkers ziek
 Goede gezondheid belangrijk voor duurzame inzetbaarheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
top10
‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
Niet-afgesloten cao’s kenmerken cao-jaar 2020
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris
Sollicitatiedokter organiseert Nationale Dag van het CVv
CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
Drie op de vier Nederlanders ervaren stress en slaapproblemen
meer top 10