zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Software-onderhoudbaarheid moet vanaf de projectstart gedeelde visie zijn

30 mei 2014 - In een notendop: één manier voor de Nederlandse overheid om méér succesvolle ICT-projecten af te ronden, is streven naar goede software onderhoudbaarheid.

Door regelmatige broncode te inspecteren tijdens het ontwikkelproces, kan ervoor gezorgd worden dat de code soepel blijft en gemakkelijk aan te passen. Geïnspecteerde software is 90 procent goedkoper in onderhoud; één uur inspectie bespaart dertig uur onderhoudwerkzaamheden. "In elk overheidscontract zouden heldere voorwaarden moeten staan over software-onderhoudbaarheid, en de Tijdelijke Commissie ICT zou zich daar hard voor moeten maken." Dat zegt Andres Ramirez, Managing Partner van de The OSQR Group. "Als veranderingen in software eenduidig en uniform doorgevoerd kunnen worden, heeft u een handvat om ICT-projecten op tijd, binnen budget en van hoge kwaliteit op te leveren.Makkelijke softwareaanpassing
Volgens Ramirez is software-onderhoudbaarheid een directe en effectieve manier is om in een later stadium gemakkelijker software van systemen aan te passen aan nieuwe eisen en regelgeving. Onderzoek van IfSQ laat zien dat regelmatige code-inspectie tijdens het productieproces ervoor zorgt dat software vanaf dag één veel gemakkelijker gewijzigd kan worden. Geïnspecteerde software is 90 procent goedkoper in onderhoud. Eén uur inspectie bespaart dertig uur onderhoudwerkzaamheden.
"Een beoordeling van de onderhoudbaarheid-score van software is een machtig middel in handen van producteigenaren, projectmanagers en andere belanghebbende partijen. Het helpt de besluitvorming over hoeveel tijd en geld een project zou mogen kosten, én om later, beter geïnformeerd projecten al dan niet bij te sturen of stop te zetten. Het is zeer bruikbaar in boekenonderzoek (due diligence), en ook bij het oplossen van conflicten over oplopende onderhoudskosten, gemiste deadlines of onbetrouwbaarheid."

De ICT Valkuil
De Tijdelijke Commissie ICT bestudeert zeven grote ICT-projecten. Op dag vijf van de hoorzitting waren de meeste ondervraagden het eens over de redenen voor kostenoverschrijdingen, grote vertragingen en extra ontwikkelwerk: te weinig doelgerichtheid, onduidelijke en sterk veranderende eisen, trage reacties vanuit de opdrachtgever, onrealistische deadlines en het ontbreken van regie vanuit de overheid.
Haye Mensonides, voormalig Managing Director public sector Logica, noemde als belangrijkste projectproblemen bij werk.nl: slecht opgestelde eisen, die bovendien tijdens het productieproces voortdurend werden gewijzigd.
Jan Kees de Pagter, directeur van BdB Projectmanagement beschreef een gelijksoortig scenario van ontbrekende regie en een stroom van later toegevoegde eisen bij het A73 tunnels project. De projectkosten liepen hierdoor op van 37 miljoen naar 128 miljoen euro. Op een bepaald moment was hij genoodzaakt een 'requirements freeze' in werking te stellen, zodat er vanaf dat moment geen extra eisen meer konden worden uitgevoerd.

Software aftakeling
Ramirez stelt dat het slecht in kaart brengen van eisen en het ontbreken van degelijk management een negatief effect heeft op de doelgerichtheid en vaak leidt tot scope creep, - steeds verder uitdijende wensen waardoor het te bouwen systeem continu wijzigt en het project zeer lastig te beheersen wordt. Ramirez: "En bovendien versnelt het slecht in kaart brengen van eisen en het ontbreken van degelijk management het verval van de software. Als grote veranderingen doorgevoerd worden, zonder daarbij te letten op de onderhoudbaarheid van de software broncode, dan worden systemen moeilijk te onderhouden en is het sneller nodig ze volledig te vervangen. ICT teams dragen in dat geval niet meer bij tot business value, maar zijn gedwongen tijd en geld te spenderen aan het oplappen van achterhaalde software."

Opsporen defecte coderegels
Ramirez voegt daaraan toe: "De grootste tijd- en geldslurpers van het ontwikkelproces zijn het opsporen en corrigeren van defecte code regels. Er zijn uitstekende praktijkvoorbeelden die het grote belang illustreren van tijdig fouten identificeren en kwantificeren, en in kaart brengen wat hun impact is op de onderhoudbaarheid van het systeem. Vanaf Dag Een moet daar aandacht voor zijn. Zo kunnen ICT teams voorkomen dat ze broncode schrijven die erg vatbaar is voor fouten, waarin de bugs moeilijk te verwijderen zijn en die dus kostbaar is om te onderhouden. De sleutel in dit process is software code inspectie."

Code-inspectie als gereedschap voor onafhankelijke auditors
Tijdens dag vijf van de Tijdelijke commissie ICT, adviseerde Diederik Padt, Director Commercial & Public Sector Hewlett-Packard, om een project goed te auditen: vóór en tijdens de productie, en niet alleen aan het einde, zoals nu vaak slechts het geval is. Hierdoor kunnen problemen veel eerder opgemerkt en aangepakt worden.
Ramirez onderschrijft het belang hiervan, en ziet in code-inspectie als een effectieve audit-tool. "Software creëer je door broncode te schrijven, en die broncode is zichtbaar en tastbaar. We kunnen objectief kwaliteiten van deze broncode meten door, nog tijdens het productieproces de broncode te toetsen aan de standaarden van IfSQ, het Institute for Software Quality. Door deze code-inspectie kunnen alle betrokken partijen een beter inzicht krijgen in de actuele stand van zaken van een project. Daarom zouden we onafhankelijke auditors aan willen raden dit te gebruiken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit en voortgang van een ICT-project."

Het tij keren van ICT falen
De inspectie van software code kan helpen om het tij te keren van ICT-falen in overheidsorganisaties, stelt Ramirez. Hij licht toe dat inspectie van software code, verricht vóór het daadwerkelijke testdraaien van nieuwe grote systemen, een enorme versterking kan zijn van de test-strategieën van ICT-afdelingen van overheidsorganisaties. Inspectie van de code gaat 80 procent sneller dan testen, en de productiviteit van ontwikkelaars stijgt twintig procent.
Talrijke internationale onderzoeken, door IfSQ bijeen gebracht, tonen zonder uitzondering aan dat een investering in code inspectie uitstekend rendeert, en wel onmiddellijk en langdurig. Vóór en tijdens de software ontwikkeling fouten identificeren en herstellen, dat betaalt zichzelf ruimschoots terug: behalve de eerder genoemde besparing op onderhoudskosten, helpt code inspectie ontwikkelaars ook om zeker twintig procent productiever te worden.
Ramirez: "Overheidsorganisaties moeten zich ervan verzekeren dat de leveranciers van hun systemen bij het schrijven van de software code standaarden gebruiken. The OSQR Group hanteert de IfSQ standaard bij de inspectie van software code. Het is een gratis, open, coherente en transparante set van standaarden om software broncodes te beoordelen, waarmee iedereen kan werken. Toepassing van de IfSQ standaard heeft al veel organisaties stabiele en goed onderhoudbare systemen opgeleverd. Een overheid die werkt met IfSQ standaarden, kan de belastingbetaler letterlijk miljoenen besparen."
IfSQ standaarden bevorderen de actieve discussie tussen programmeurs en beoordelaars van de software. Samen onderzoeken ze mogelijke issues. Beoordelaars kunnen hun zorgen, in direct contact met de programmeurs oplossen.

Succesvolle ICT-projecten
Ramirez, concluderend over het grote nut van IfSQ standaarden: "Als ICT-projecten succesvol zijn, dan werkt dat succes dóór in de hele organisatie. OSQR heeft frequent ervaren dat IfSQ standaarden enorm helpen bij het sneller vinden van oplossingen. Ze stellen managers, ontwikkelaars en andere stakeholders in staat om gezamenlijk voorwaarts te gaan. Software inspectie is geen Haarlemmer olie voor alle problemen bij ICT-projecten van de overheid, maar als er volgens goede standaarden gewerkt wordt, dan is het wel degelijk een concreet startpunt voor positieve veranderingen - een effectieve, drijvende kracht voor een duurzame procesverbetering."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Het recept voor de ideale vacature
 Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
 Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese organisaties verspillen miljarden aan ongebruikte bedrijfssoftware
 Bedrijven moeten meer doen om persoonlijke klantgegevens te beveiligen
 Software Defined Networking helpt IT-manager te focussen op functionaliteit in plaats van techniek
 Software defined: terug naar het klaslokaal
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen?
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Zakelijke rijder gaat het liefst met zijn leaseauto op vakantie
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?
Opleiders populairste doelwitten cyberaanvallen
Vijf slimme manieren die u helpen uw concurrenten te overtreffen
Automobilist kijkt naar werkgever voor opladen elektrische zakelijke auto
Dekkingsgraad duikt onder kritieke grens
Nieuwe tech tools die uw wervingsproces kunnen moderniseren
Vijf fabels over het hergebruiken van software
meer top 10