zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onderzoek Start Foundation: selectievoorkeuren werkgevers in kaart

28 mei 2014 - Een ex-crimineel wordt door een werkgever minder makkelijk aangenomen voor een baan dan iemand met astma, artrose of diabetes. Net zoals een ex-verslaafde slechter bij werkgevers in de markt ligt dan iemand die blind is of kanker heeft gehad.

Terwijl het toch in alle gevallen gaat om werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Als eerste in Nederland heeft Start Foundation laten onderzoeken in welke mate werkgevers worden beïnvloed door de bijzondere kenmerken van een sollicitant met een arbeidsbeperking of belast verleden.Acceptatie
Aan dit zogeheten ProfielAcceptatie-onderzoek deden 200 werkgevers mee. Het werd uitgevoerd door Pimbaa, samen met de Universiteit van Amsterdam en met medewerking van werkgeversvereniging AWVN. Het rapport van Start Foundation komt tot vier categorieën met profielen. Personen uit de lichtste categorie worden het makkelijkst geaccepteerd door werkgevers als ze meedingen naar een baan: onder hen vallen o.m. chronisch zieken, en mensen met autisme, ADHD en schulden. Een tree lager op de ladder tref je o.a. mensen in een rolstoel en kankerpatiënten. De acceptatie van sollicitanten met psychiatrische problemen of een gok- of alcoholverslaving ligt nog een graad gevoeliger. Ex-delinquenten en drugsverslaafden, categorie 4, lopen tegen de hoogste drempels aan als het om aanvaarding van hun profiel in het bedrijfsleven gaat. De onderzoekers constateren ook dat er vaak sprake is van 'bekend maakt bemind'. Werkgevers accepteren namelijk iemand met een arbeidsbeperking sneller als ze zo'n medewerker al in dienst hebben of hadden.

Sociale waarde
Volgens Start Foundation is de ProfielAcceptatie-schaal een waardevol nieuw middel om bijvoorbeeld bij aanbestedingen te sturen op sociale waarde. Overheden en bedrijven passen steeds vaker social return toe. Dat betekent dat een bedrijf een sociale tegenprestatie moet leveren om een opdracht binnen te slepen. De ProfielAcceptatie-schaal toont aan dat als je met succes werkzoekenden met de zwaarste profielen aan een baan helpt of houdt, dit maatschappelijk het meeste loont. Start Foundation gaat hiermee zelf nog scherper oordelen over de maatschappelijke waarde van initiatieven en bedrijven die zij gaat steunen (impactinvestment). Een van de ondersteuningsinitiatieven die hier direct uit voortvloeien, is een plan van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) om ervaringsdeskundigen in te zetten om de beeldvorming rond kankerpatiënten in het bedrijfsleven te verbeteren. Op 3 juni is er een conferentie van de NFK met als titel 'Grip op de werkvloer'. Een van de 'ervaringsdeskundigen' is Coby Gorree. Zij had borstkanker. "Veel werkgevers weten niet hoe ze met een medewerker moeten omgaan die kanker heeft. Met als gevolg dat zo iemand sneller zijn baan kwijtraakt. Het zou goed zijn als bedrijven investeren in een beleid op dit punt. Want er zit veel onwetendheid. Uit mijn eigen situatie weet ik dat het enorm helpt als werknemer en werkgever open communiceren over kanker en het ziekteproces. Maar daarin moeten beiden stappen durven zetten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

  ‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
 Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt daar niet naar
 Weg met de Data Protection Officer!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recruitmentmarkt in rep en roer
 Persoonlijkheid beïnvloedt succes internationale werknemer
 Motivatietest voorspelt succes talent
 Tien psychologische sollicitatietrucjes om die nieuwe baan in de wacht te slepen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Drie redenen waarom web accessibility nu uw aandacht verdient (3) 
Online shopper slaat 's avonds zijn slag (1) 
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
top10
Weg met de Data Protection Officer!
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
De lat moet hoger op het gebied van privacy
Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
Vier best practices voor een transformatie van finance
Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt daar niet naar
meer top 10
vacatures
meer vacatures