zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In negen stappen het beste resultaat van een technische opleiding

7 mei 2014 - Dat technische medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden belangrijk of zelfs doorslaggevend zijn voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen, klinkt wellicht cliché. Toch zit hier een grote kern van waarheid in. Zonder de juiste kennis en vaardigheden bent u als technisch bedrijf nergens.

U ontkomt er bijna niet aan om uw medewerkers up to date te houden middels opleidingen. Dat stelt Roel Greutink, manager business development, in de nieuwste uitgave van ROVC Rendement van opleiden in de techniek. Hij heeft een negental randvoorwaarden opgesteld die ervoor zorgen dat het beste resultaat uit een technische opleiding behaald wordt.



1. Bespreek en bereik samen leerdoelen
Door het gesprek aan te gaan met medewerkers, is het makkelijker om op de beoogde resultaten te sturen. Vergeet hen niet vragen naar hoe u kunt helpen bij het bereiken van deze doelen.

2. Kies de juiste opleiding
Het klinkt misschien simpel, maar zorg ervoor dat de opleiding aansluit bij de voorkennis van uw medewerkers. Door geen onnodige lesstof te behandelen, verbetert ook in kwantitatieve zin het opleidingsrendement. Zo wordt voorkomen dat medewerkers feiten leren die ze al kennen of kunnen. Het zorgt voor lagere opleidingskosten en minder werkuren.

3. Selecteer een praktijkgerichte docent
Docenten spelen een sleutelrol in opleidingen. Een docent die uit de praktijk komt, is van extra grote waarde. Het weegt bijvoorbeeld zwaar mee dat lesstof wordt geïllustreerd met eigen praktijkvoorbeelden en anekdotes van de werkvloer. Zo is de vertaalslag van theorie naar praktijk sneller gemaakt. Hierdoor wordt er een hoger rendement behaald.

4. Verhoog de motivatie
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar motivatie is dé sleutel voor een succesvol opleidingstraject. Houd zowel voor, tijdens als na de opleiding de vinger aan de pols bij medewerkers. U kunt dan op tijd bijsturen, mocht de motivatie wegzakken.

5. Laat vaardigheden direct toepassen
Zorg ervoor dat deelnemers, naast het oefenen tijdens de opleidingsuren, ook de kans krijgen het geleerde tijdens werktijd toe te mogen passen. Dit is essentieel voor het opleidingseffect. Op deze manier krijgen medewerkers direct feeling met de machines op de werkvloer.

6. Begeleid en ondersteun
Persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd door coaching, faciliteren en vragen stellen. Schroom dus niet om tussentijds succes te vieren! Dat voelt voor medewerkers als een steun in de rug.

7. Neem individuele drempels weg
Sommige medewerkers ervaren het als een drempel om een opleiding te volgen of succesvol af te ronden. Denk aan laaggeschoolde of oudere medewerkers. Geef hen daarom extra aandacht om ze over de drempel te helpen.

8. Verminder weerstand
Het is mogelijk dat u te maken krijgt met weerstand bij het starten van een opleiding. Zeker als de opleiding deel uitmaakt van een verandertraject. Besteed in dat geval meer aandacht aan het voortraject, bijvoorbeeld het opstellen van individuele leerdoelen. Op deze manier wordt medewerkers duidelijk dat een opleiding niet alleen goed is voor het bedrijf, maar ook voor henzelf.

9. Analyseer de kosten
Bij het optimaliseren van rendement van een opleiding gaat het meestal niet om het vinden van de meest goedkope opleiding. De match tussen de opleiding en uw interne doelstellingen is belangrijker dan alleen de kosten. Immers, goedkoop is veel gevallen duurkoop. Vergeet ook niet om te kijken of er subsidiemogelijkheden zijn.

Optimaal opleidingsresultaat
De bovengenoemde tips zijn geschreven voor bedrijven uit de technische sector, maar vrijwel alle bedrijven kunnen hiermee hun voordeel doen. Het is duidelijk dat het kiezen en inzetten van een opleiding niet een kwestie is van een catalogus openslaan. Gedurende het hele opleidingstraject, maar ook ervoor en erna, is het goed om u bewust te zijn van bovenstaande negen tips. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor een optimaal resultaat van een opleiding en zorgt u dat deze daadwerkelijk bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. Een win-win situatie dus.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tekort stageplaatsen MBO is makkelijk oplosbaar
 40 procent opleidingsbudget organisaties niet besteed
 Inzichtelijk maken rendement uit opleiden is uitdaging voor industrie
 Duurzame inzetbaarheid vooral een probleem van de werknemer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10