zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

40 procent opleidingsbudget organisaties niet besteed

1 oktober 2013 - Bijna 40 procent van het opleidingsbudget voor werknemers in Nederlandse organisaties wordt niet besteed. Dat blijkt uit onderzoek van online leerwijzer Springest.nl onder 233 HR-professionals uit verschillende branches. Meer dan de helft (56 procent) van de organisaties in de non-profitsector  gebruikt het opleidingsgeld voor medewerkers niet.

De belangrijkste reden voor het niet besteden van budget, is dat de opleidingen worden afgekeurd. Daarnaast geeft 43 procent van de HR-professionals van grotere organisaties aan dat werknemers onbekend zijn met de opleidingsmogelijkheden.



Een op drie organisaties wil geld liever niet besteden aan opleidingen
Naast het afkeuren van opleidingen wegens te weinig toegevoegde waarde voor de organisatie (39 procent), geeft een derde van de respondenten aan dat zij het geld voor opleidingen liever aan andere zaken besteden. Een op de vijf HR-professionals stelt daarnaast dat werknemers vaak niet bekend zijn met hun opleidings- en trainingsmogelijkheden.

Geschikte opleiding vinden kost veel tijd
Een op drie HR-verantwoordelijken geeft aan dat het zoeken van geschikte opleidingen en trainingen voor hen veel tijd in beslag neemt. 70 procent van de respondenten vindt dat werknemers zelf meer verantwoordelijkheid moeten tonen bij het nemen van passende opleidingen. "Het aanbieden van opleidingen lijkt een doel op zich te worden en geen middel om verbeteren te realiseren," stelt één van de respondenten. Ook zouden werknemers volgens de HR-professionals meer vrijheid moeten krijgen in de besteding van hun eigen opleidingsbudget. Ruben Timmerman, oprichter van Springest: "Het management "heeft hierbij ook een belangrijke rol. Zij kent het profiel van de werknemer en kan dus aansturen op een opleidings- of trainingsrichting en daarvoor budget beschikbaar maken. Als die richting duidelijk is, geeft dat HR-professionals en werknemers meer handvaten bij het zoeken naar opleidingen."

Budget meestal tussen 500-1500 euro, overheid uitschieter
Het gemiddelde budget per werknemer ligt bij 40 procent van de organisaties tussen 500 en 1500 euro. Ruim een kwart van de HR-professionals zegt 250 en 500 euro per medewerker beschikbaar te hebben. Werknemers van de overheid hebben een ruimer opleidingsbudget dan in andere sectoren: het merendeel (70 procent) van de respondenten geeft aan dat het budget er tussen 500 en 1.500 euro ligt. In de horecabranche liggen de opleidingsbudgetten het laagst, in de meeste gevallen is dit minder dan 500 euro per medewerker.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR manager vindt werken tijdens universitaire opleiding essentieel
 Opleidingsprogramma's vervangen bonussen
 HR Director ziet investering in talent als kerntaak, vandaag én morgen
 Inzet E-learning bij bedrijven blijft sterk groeien
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10