zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Prestaties AEX-bedrijven streven Duitse concurrenten voorbij

30 april 2014 - De AEX-bedrijven verbeterden in 2013 hun positie ten opzichte van buitenlandse concurrenten. Door de verbeterde prestaties tendeert de gemiddelde score van de AEX-ondernemingen weer naar die van hun internationale concurrenten.

Waar de prestaties van de AEX-bedrijven in 2011 nog aanzienlijk minder waren dan die van de Britse, Franse en Duitse concurrenten is de AEX de Duitse index nu voorbij. Bovendien wonnen de ondernemingen in 2013, evenals eerder in 2012, flink terrein op organisaties uit de Franse en Britse indices. Dit blijkt uit het meest recente High Performance Business (HPB) onderzoek van Accenture onder 2.000 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd.



Internationale vergelijking
Het Accenture HPB onderzoek vergelijkt ieder halfjaar de prestaties van AEX-bedrijven met die van hun internationale concurrenten. De prestaties worden gemeten op basis van prestatie-indicatoren zoals de creatie van aandeelhouderswaarde, rendement op geïnvesteerd vermogen, omzetgroei en de consistentie van deze prestaties. Verder kijkt het onderzoek naar de prestatie-indicatoren die de toekomstige positionering van AEX-bedrijven aangeven. Deze zijn groeiverwachtingen, winstgroeipotentie, positie in opkomende markten en het vermogen om groei te financieren.
Eerder AEX-onderzoek van Accenture liet zien dat de prestaties van de AEX-ondernemingen vanaf 2008 steeds verder achterbleven bij die van buitenlandse concurrenten. In 2012 lieten de cijfers een positiever beeld zien en toonden aan dat deze ondernemingen aan een inhaalslag waren begonnen. Volgens het meeste recente onderzoek heeft dit herstel zich doorgezet in 2013, met name in het tweede halfjaar.

Verbetering omzetgroei
Belangrijkste drijvers voor de verbeterde prestaties zijn een verbetering in de gemiddelde omzetgroei in vergelijking met concurrenten en verbeterde verwachtingen van investeerders. De AEX-bedrijven kenden in 2013 een gemiddelde omzetgroei van 3,2 procent, terwijl deze bij de concurrentie op 0,6 procent bleef steken. Na twee jaar van herstel is de omzetgroei van de organisaties over de afgelopen jaren nu bijna gelijk aan het gemiddelde van internationale concurrenten.

Opkomende markten
De AEX-organisaties scoorden daarentegen lager op het gebied van hun positie in opkomende markten. Dit komt voornamelijk doordat ze minder omzet genereren dan concurrenten in snel groeiende landen. De op onze beurs genoteerde ondernemingen scoorden de afgelopen jaren al onder gemiddeld op deze prestatie-indicator en in 2013 verloren ze verder terrein.

Doorpakken op groei
"De AEX-bedrijven presteren weer in lijn met hun internationale concurrenten. Nu is het zaak om door te pakken op groei," zegt Sander van Ginkel, managing director Strategie bij Accenture Nederland. "De bedrijven kunnen hun prestaties komende jaren verder verbeteren door hun positie in opkomende markten te versterken. Daarnaast dienen ze innovaties sneller en succesvoller naar de markt te brengen en daarbij industrie-overstijgend samen te werken. Ook is er nog een wereld te winnen door de digitale mogelijkheden in bedrijfsmodellen beter te benutten."
In 2013 blijven de best presterende AEX-bedrijven Unilever en ASML. Snelste stijger over 2013 is Ahold dat zich op basis van de prestaties in de eerste helft van 2013 al kwalificeerde voor deze titel. De titel dankt het bedrijf met name aan het vermogen om aandeelhouderswaarde te creëren, consistente prestaties over de afgelopen jaren en een hun verbeterde winstgroei-potentie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grote verschillen websitesnelheid meest verhandelde AEX-fondsen
 AEX-bedrijven zetten weg omhoog niet door
 Betere prestaties AEX-bedrijven
 AEX bedrijven verliezen concurrerend vermogen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
Human Design, wie ben je werkelijk
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10