zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

AEX-bedrijven zetten weg omhoog niet door

10 oktober 2013 - Het herstel van de AEX-bedrijven zet niet door. Vanaf 2008 bleven de prestaties van Nederlandse ondernemingen steeds verder achter bij die van buitenlandse concurrenten. In 2012 begonnen ze echter in te lopen en verkleinden de Nederlandse ondernemingen de afstand. Het meeste recente High Performance Business (HPB) onderzoek van Accenture toont echter dat de prestaties stagneren, waardoor het in de eerste helft van 2013 niet gelukt is om deze stijgende lijn voort te zetten.

Het Accenture HPB onderzoek vergelijkt ieder kwartaal de prestaties van AEX-bedrijven met die van hun internationale concurrenten. De prestaties worden gemeten op basis van prestatie-indicatoren zoals de creatie van aandeelhouderswaarde, winstgevendheid, omzetgroei en de consistentie van deze prestaties. Verder kijkt het onderzoek naar de prestatie-indicatoren die de toekomstige positionering van AEX-bedrijven aangeven. Deze zijn marktverwachting, marktdifferentiatie, positie in opkomende markten en het vermogen om kapitaal aan te trekken.



Internationale concurrentie
De Nederlandse bedrijven verliezen ten opzichte van de internationale concurrentie met name terrein in het creëren van aandeelhouderswaarde (de koerswinst + het dividend). Daarnaast vertoonden ze minder consistente prestaties tot internationale concurrentie. Bovendien namen de groeiverwachtingen van investeerders voor Nederlandse bedrijven af.  Dit wekt de indruk dat investeerders minder vertrouwen hebben in verdere omzet- en winstgroei van AEX-bedrijven.
Uit het onderzoek blijkt wel dat de Nederlandse bedrijven beter dan internationale concurrenten in staat zijn om kapitaal te generen om toekomstige groei te financieren. Een aantal Nederlandse bedrijven houdt daarbij relatief grote liquiditeitsreserves aan, wat deels te verklaren is door de recente verkopen van bedrijfsonderdelen.

Investeringen zijn essentieel
Sander van Ginkel, managing director Strategie bij Accenture Nederland: "Om AEX-prestaties op een hoger niveau te krijgen en de economie een positieve impuls te geven, zijn investeringen van groot belang.  De AEX-bedrijven lijken echter dezelfde spaarzame houding als de Nederlandse consument te hebben. Er is voldoende kapitaal, maar investeringen in de groei van de ondernemingen moeten nog volgen. Een reden voor die terughoudendheid kan zijn dat bedrijven een buffer aanhouden om toekomstige schommelingen te kunnen opvangen. "

Ahold
Een bedrijf dat wel goed presteert en een opvallende stijging laat zien, is Ahold. Deze positie dankt het levensmiddelenbedrijf, dat in 2012 al bovengemiddeld scoorde, aan een goede winstgevendheid en consistente prestaties over de afgelopen jaren. Ahold profiteerde afgelopen half jaar van een verbeterd consumentenvertrouwen in de VS, groeiend marktaandeel in Nederland mede door de integratie van C1000 winkels en de verkoop van de Scandinavische supermarktketen ICA.

Cross-channel operatie
Van Ginkel: "We zien wereldwijd dat organisaties bezig zijn met de implementatie van een cross channel-operatie waarbij ze fysieke en online winkels en de klantenservice tot een toegankelijk geheel integreren. Op de Nederlandse markt zet Ahold belangrijke eerste stappen in die richting. Bijvoorbeeld met de koppeling van AH-winkels aan Bol.com, ah.nl, de bezorgservice en de recente gelanceerde afhaalpunten voor boodschappen. Door de juiste combinatie van verkoopkanalen op de behoeften van de klant af te stemmen, slaagt het bedrijf er in om de prestaties aantoonbaar te verbeteren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Betere prestaties AEX-bedrijven
 Gedwongen vertrek CEO’s blijft hoog
 AEX bedrijven verliezen concurrerend vermogen
 Jaarverslagen te eenzijdig gericht op financiële prestaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10