zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Agrifood moet meer doen voor behoud van reputatie'

9 april 2014 - De agrifoodsector heeft behoefte aan proactief reputatiemanagement. Dat stelt Berenschot naar aanleiding van haar jaarlijkse onderzoek naar strategische trends in de agrifood. Twee op de drie bedrijven in de keten vindt dat hun sector in Nederland een uitstekend imago heeft.

In de primaire sector en de handel onderschrijft driekwart van de bedrijven deze stelling. Het crisismanagement is volgens 42 procent van de ondervraagden niet goed geregeld en 89 procent vindt dat de sector zelf veel proactiever moet communiceren. Dat blijkt uit de Agri & Food Trends 2014, een onderzoek dat Berenschot samen met VMT, LTO Nederland, HAS Hogeschool, FNLI en Fevia uitvoerde onder 664 ondernemers, directeuren en senior managers uit de agrifood.



Publieke opinie
De agrifoodsector ligt onder het vergrootglas van de publieke opinie. Berenschot-adviseur Edwin Lambregts: "Het is geen wonder dat de schrik er bij sommige bedrijven goed in zit. Ongeveer een kwart van de bedrijven in ons onderzoek is in de laatste vijf jaar direct geraakt door een vertrouwenscrisis. De sector is in staat om het vertrouwen herwinnen, maar moet dan wel proactief optreden en de kop niet in het zand steken." De agrifoodsector in Nederland en België is zich hier terdege van bewust.

Mix van maatregelen
Lambregts pleit voor een mix van maatregelen: sterkere verticale integratie door vaste afspraken tussen de schakels, adequaat crisismanagement en gerichte communicatie naar de burger en de consument. "De goede naam en faam van de agrifood is in het geding en we moeten niet wachten tot de wal het schip keert," aldus Lambregts.

Toekomstverwachtingen
Naast resultaten op het gebied van imago en vertrouwen biedt het onderzoek ook een inkijk in de verwachtingen van bedrijven over de toekomst. Daarover zijn de agrifoodbedrijven uitgesproken positief. Zo denkt 63 procent dat zijn of haar bedrijf omzetgroei gaat realiseren in het buitenland en 90 procent verwacht een stabiele of hogere winst. Per saldo zijn handelsbedrijven het meest optimistisch gestemd en primaire bedrijven het minst.

Groeimarkten
Agrifoodbedrijven zien de grootste kans op groei in de eigen thuismarkt en in West-Europa, maar ook Oost-Europa en Azië zijn populair. Opvallend is dat Afrika en Zuid-Amerika veel minder in beeld zijn als afzetmarkten met groeikansen. In de voedingsindustrie ziet bijvoorbeeld maar vier procent van de respondenten groeikansen in Afrika en zeven procent in Zuid-Amerika. Voor de primaire sector is dat vijf procent, respectievelijk een procent.

Over het onderzoek
Het Agri & Food Trends onderzoek 2014 werd dit jaar voor de derde keer uitgevoerd. Naast de vaste partners VMT en LTO Nederland, werd er dit jaar voor het eerst samengewerkt met de HAS Hogeschool, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de Belgische federatie Fevia. Het rapport geeft een analyse van de belangrijkste uitkomsten voor de sectoren land- en tuinbouw, voedingsindustrie, dienstverleners, toeleveranciers en handel.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Foodsectorbedrijven moeten elkaar helpen beter te worden
 Merkartikelfabrikanten leveren bijna kwart winstmarge in
 Tien opkomende basisbehoeften van consumenten
 Unilever gaat de strijd met discountmerken aan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10