zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herstel werkgelegenheid blijft uit ondanks economische groei

4 februari 2014 - Het herstel op de arbeidsmarkt laat nog op zich wachten, zo blijkt uit de arbeidsmarktprognose van UWV. UWV gaat ondanks de aantrekkende economie uit van een afname van het aantal banen met 66.000 in 2014.

Het aantal lopende WW-uitkeringen zal verder toenemen dit jaar. UWV verwacht een groei van het aantal uitkeringen met 50.000 tot 485.000 uitkeringen aan het eind van 2014.



Minder banen, meer WW-uitkeringen
UWV gaat op basis van de meest recente macro-economische cijfers van het CPB uit van een afname van het aantal banen van werknemers met 66.000 in 2014, een krimp van 0,9 procent procent. De afname van het aantal banen is lager dan in 2013 toen de werkgelegenheid met 143.000 afnam.
Het aantal WW-uitkeringen stijgt met circa 50.000 (+twaalf procent) tot 485.000. Meer mensen dan ooit (678.000) zullen in 2014 een WW-uitkering moeten aanvragen vanwege het verlies van werk, voorspelt UWV. Door het verwachte economisch herstel zullen mensen ook weer vaker aan het werk gaan, maar dit is dus niet voldoende om het aantal WW-uitkeringen te doen dalen.

Bedrijfsleven vindt weg omhoog, collectieve sector blijft achter
Alleen in de uitzendsector en de groothandel zal de aantrekkende economie dit jaar zorgen voor enig werkgelegenheidsherstel. In andere conjunctuurgevoelige sectoren, zoals vervoer en opslag en de horeca, zal de werkgelegenheid niet verder afnemen. De industriële productie herstelt. Toch blijft de werkgelegenheid daar krimpen door de voortgaande stijging van de arbeidsproductiviteit. In de bouw kan de productie onder invloed van een voorzichtig herstellende woningmarkt, een groeiende economie en beleidsmaatregelen weer groei vertonen. De werkgelegenheid voor werknemers zal echter nog krimpen in 2014.
De collectieve sector krijgt net als in 2013 te maken met een fors verlies van banen.
Uitzondering is het onderwijs waar het aantal banen op peil blijft. Meest opvallend is de krimp in de sector zorg en welzijn. Waar een jaar geleden nog groei werd voorspeld in deelsectoren gaat UWV nu uit van een krimp van de werkgelegenheid. Deels vooruitlopend op het ingaan van overheidsmaatregelen, passen zorgaanbieders het zorgaanbod aan en hun werkgelegenheid. Dit leidt met name in de ouderenzorg, de thuiszorg en de kinderopvang tot meer banenverlies.

Meer vacatures
Door de verwachte economische groei kan het aantal vacatures wel weer toenemen dit jaar. UWV gaat voor 2014 uit van een stijging van het aantal ontstane vacatures met 80.000 tot bijna 700.0000. Het aantal vacatures ligt daarmee nog ver onder de recordniveaus van 2006-2008 toen er jaarlijks ruim een miljoen vacatures ontstonden. Er komen vooral vacatures bij in de industrie, detailhandel en vervoer en opslag.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgelegenheid groothandel groeit ondanks recessie
 Bedrijven zoeken naar verantwoorde opvatting over economische groei
 Nederlanders zeer negatief over werkgelegenheid
 Toename werkzoekenden vlakt af in 2014
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10