zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wereldwijde voedselproductie niet voorbereid op klimaatverandering

26 maart 2014 - De gevolgen van klimaatverandering kunnen de mondiale strijd tegen honger op decennia van achterstand zetten, zo stelt Oxfam Novib. Graanprijzen dreigen in 2030 te verdubbelen, voor de helft veroorzaakt door klimaatverandering.

Deze waarschuwing komt aan de vooravond van de IPCC-bijeenkomst ( Intergovernmental Panel on Climate Change ) in Japan waar het nieuwe wetenschappelijke IPCC-rapport gepresenteerd wordt. Dit rapport toont naar verwachting aan dat de gevolgen van klimaatverandering op de mondiale voedselvoorziening veel erger zullen zijn, dan tot nu gedacht werd.



Hot and Hungry
Oxfam Novib's rapport 'Hot and Hungry: How to stop climate change derailing the fight against hunger', geeft een analyse van tien belangrijke factoren die meebepalen of en hoe een land zijn bevolking kan voeden. Het rapport toont aan dat er grote verschillen zijn tussen wat overheden doen en wat zij zouden moeten doen om de voedselproductie op peil te houden terwijl de wereldbevolking blijft groeien. Dit geldt voor rijke en arme landen. De meeste risico's lopen de allerarmsten, zij zijn het meest kwetsbaar en het minst weerbaar in het weerstaan van de gevolgen van klimaatverandering.
Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib: "De grootste bedreiging in de strijd om wereldwijd honger uit te bannen is klimaatverandering. Het wereldvoedsel-systeem is hier volstrekt niet op toegerust terwijl klimaatverandering met een steeds grotere frequentie in extreme weer situaties een grote en potentieel desastreuze invloed heeft op de prijs en de beschikbaarheid van het voedsel dat wij dagelijks eten."

Financiële compensatie
De tien noodzakelijke voorwaarden die het rapport beschrijft gaan ondermeer in op de financiële compensatie die door rijke aan arme landen is toegezegd om gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, de opbouw van mondiale voedselvoorraden, investeringen in landbouw en de beschikbaarheid van bio-divers zaaigoed.
"Honger is niet nodig," zegt Van der Lee. "Als regeringen en bedrijven daadwerkelijk de gevolgen van klimaatverandering aanpakken, dan is het nog steeds mogelijk om honger aan het einde van het volgende decennium uit te bannen."

Ergste droogte
In 2014 heeft de ergste droogte van het afgelopen decennium de oogsten in het zuidoosten van Brazilië vernietigd waaronder de waardevolle koffieoogst. In Californië veroorzaakt de ergste droogte in 100 jaar misoogsten. Hier wordt bijna de helft van alle groentes, fruit en noten in de VS verbouwd.
Naar verwachting zal het vijfde IPCC-rapport over de gevolgen van klimaatverandering, dat op 31 maart uitkomt, waarschuwen dat klimaatverandering wereldwijd tot dalende oogsten gaat leiden terwijl de vraag naar voedsel met veertien procent per decennium zal stijgen.
"Wij schatten dat de wereldgraanprijzen tegen 2030 verdubbeld kunnen zijn, en dat de helft van die prijsstijging door klimaatverandering komt. Een temperatuurstijging van slechts 1,5 graden heeft al veel invloed op ons voedselsysteem. Het IPCC verwacht dat een wereldwijde temperatuurstijging van drie tot vier graden mogelijk is. Dit heeft grote consequenties voor onze voedselvoorziening," zo stelt Van der Lee.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 PwC: Energieakkoord legt basis voor duurzame groei en groene innovatie
 Grondstofprijzen in 2013 nog steeds hoog ondanks afnemende vraag
 MVO-trends bieden volop kansen
 Klimaatverandering steeds hoger op directieagenda maar niet hoog genoeg
 
 
reacties
 
Richard de Wit  |   | 
27-03-2014
 | 
08:59 uur
Een leuk excuus. Zoek het eerder in overbevolking, genetisch knoeien met gewassen en een enorme bijensterfte. Er is geen plek voor 7 miljard mensen op een aardbol zoals deze. Feitelijk amper voor 3 miljard. Je kan de aarde niet blijven uitputten. Die straf komt en de hebzucht naar meer komt de mens duur te staan met honger armoede en ellende. Ogen open zetten en doorzien hoe het zit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10