zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

PwC: Energieakkoord legt basis voor duurzame groei en groene innovatie

9 september 2013 - De grote winst van het Energieakkoord is dat zowel grootgebruikers en leveranciers van energie als ook milieuorganisaties een handtekening zetten onder één toekomstvisie op duurzaam energiebeleid. Daarmee legt het akkoord een brede basis voor duurzame groei en groene innovatie. Dat zegt PwC in reactie op het  akkoord, dat bindende afspraken bevat over energiebesparing, schone energietechnologieën en klimaatbeleid.

PwC complimenteert de SER voor de kilometers die zij heeft gemaakt op een dossier dat gekenmerkt wordt door uiteenlopende belangen. Volgens PwC zorgt het akkoord voor beleidscontinuïteit en draagt het daarmee positief bij aan het Nederlandse investeringsklimaat en de noodzakelijke energietransitie.



Extra energiezuinige woningen
Met de oprichting van een revolverend energiefonds komen 900.000 extra energiezuinige woningen binnen handbereik. PwC, dat aan de wieg staat van het idee, noemt het fonds een mijlpaal. Niet eerder werd een fonds met een revolverend karakter van deze omvang gerealiseerd. Het fonds wordt zo opgezet dat het geld dat de woningeigenaar leent uit het fonds, door middel van aflossingen weer terugvloeit in het fonds. Hierdoor is het geld weer beschikbaar voor nieuwe investeringen en wordt beschikbaar budget efficiënt ingezet voor energiebesparing. De leningen zullen via de lagere energierekening worden terugbetaald. Er komt op deze manier 300 miljoen euro in de economie, waardoor het fonds direct bijdraagt aan meer werkgelegenheid. Bijvoorbeeld in de installatietechniek.

Kiezen voor Nederland
PwC hoopt dat institutionele investeerders, die als gevolg van onzeker overheidsbeleid terughoudend zijn in het investeren in de Nederlandse cleantech, nu vaker voor Nederland gaan kiezen. Investeren in technologische innovatie is per definitie risicovol. Veel investeerders hebben geen trek in een nog hogere risico-opslag als gevolg van onzeker overheidsbeleid en zoeken hun heil in andere landen. Het akkoord rekent af met dit wispelturige Nederlandse energiebeleid.

Strakke uitvoering
PwC waarschuwt tot slot wel voor de losse eindjes in het akkoord. Het succes valt of staat bij een strakke discipline in de uitvoering door de vele partijen die erbij betrokken zijn. Daarbij is het vooral zaak om lessen te trekken uit de effecten van energietransities in omringende landen die ons zijn voor gegaan, zoals Duitsland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse energiemarkt onder spanning
 Iedereen speelt een rol in de energietransitie
 'Energiebesparing lucratiever dan normale bedrijfsinvesteringen'
 Extra impuls energiebesparing SER voordelig voor huishoudens
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10