zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Divers projectteam zorgt voor werkende en duurzame innovaties

19 maart 2014 - Een projectteam met deelnemers die economische, sociale en ecologische belangen behartigen realiseert meer werkzame innovaties dan een team dat alleen economische doelen nastreeft. Willen bedrijven echt duurzamer gaan produceren én succesvol innoveren, dan doen ze er slim aan hun innovatieteams anders in te richten.

Diversiteit, gezamenlijke besluitvorming, historisch inzicht en begeleiding door ervaren, senior managers zijn daarbij cruciaal. Dat zijn de conclusies van het proefschrift waarop Han van Kleef op 26 maart promoveert aan Tilburg University. De uitkomsten sluiten aan op het recentelijk gepubliceerde WRR rapport Naar een lerende economie.Duurzaamheid
Volgens Van Kleef is het slecht gesteld met de duurzaamheid van onze productie- en consumptiesystemen, ondanks de voortdurende aandacht ervoor. "Bedrijven moeten op andere manieren innoveren om vooruitgang naar duurzame ontwikkeling te boeken," aldus de promovendus.
Van Kleef deed casestudies in drie Nederlandse papierfabrieken. Hij onderzocht welke factoren in het innovatiemanagement ervoor zorgen dat niet alleen de bedrijven tevreden zijn met de innovaties, maar dat deze ook tegemoetkomen aan sociale en ecologische belangen en bijdragen aan een meer duurzame ontwikkeling.

Aansluiting praktijk
De promovendus laat zien dat in een divers projectteam de historische analyses van de economische, sociale en ecologische achtergronden van knelpunten dieper zijn en de leereffecten groter. De ontwikkelde innovaties sluiten hierdoor beter aan op praktijkvraagstukken. Dit effect treedt op als geen van de deelnemers de besluitvorming kan domineren. Fricties en spanningen verdiepen de leerprocessen, mits de deelnemers ervoor zorgen dat wrijvingen niet escaleren tot conflicten. Meer ervaren, senior managers die vooral een open communicatie binnen de overlegstructuren nastreven, spelen hierbij een belangrijke rol. "De gangbare nadruk op ambities, toekomstvisies en snelle resultaten hinderen de leerprocessen die nodig zijn voor meer duurzame én innovatieve uitkomsten. Stel uw bedrijf open voor de invloed van andere partijen," aldus Van Kleef.

Oefening
Willen bedrijven echt duurzamer innoveren, dan is theoretisch besef alléén niet voldoende om de nieuwe aanpak te realiseren. "Voortdurende oefening in de praktijk, in teamverband, is nodig om de complexe dynamiek van sociale vraagstukken en innovatie te leren hanteren. Elk innovatieteam zou een senior interne of externe begeleider moeten hebben. Alleen zo garandeer je de noodzakelijke aandacht voor het leerproces en de communicatie."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Divers werknemersbestand essentieel voor bedrijven
 Aandacht voor diversiteit levert meer op dan kille bezuinigingen
 Zeven concrete stappen naar succesvolle, diverse teams
 Nu is een prachtige tijd voor diversiteit
 
 
reacties
 
Kamiel Rietsema  |   | 
19-03-2014
 | 
09:37 uur
Zonder sociale innovatie is technologische innovatie inderdaad gedoemd te mislukken. HR moet een voedingsbodem creëren voor succesvolle innovatie binnen de organisatie. Onderzoek leert dat weinig HRM’ers zich met innovatie bezighouden en de cultuur en structuur zo inrichten dat creativiteit bevorderd wordt. Terwijl je klein kan beginnen met een aantal quick wins. Diversiteit en co-creatie met derden is er één van.
Lynn Coleman  |   | 
19-03-2014
 | 
17:37 uur
Volledig eens met de strekking van Van Kleef's proefschrift en met de reactie van Kamiel Rietsema. Het is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van HR om innovatie te bevorderen. Ondertussen moet iedere manager de basisprincipes kennen van managen voor innovatie. De vuist op tafel mentaliteit en sturen op kwartaalcijfers kost de Nederlandse economie onnodig veel geld en concurrentievoordeel. Samen met je team innoveren zorgt voor onverwacht goede resultaten en positieve energie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
meer top 10