zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Divers werknemersbestand essentieel voor bedrijven

11 oktober 2013 - Diversiteit op de werkvloer wordt meer en meer noodzakelijk. Door de vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt wordt het voor bedrijven noodzaak om meer diversiteit in het werknemersbestand aan te brengen. Deels wordt de vergrijzing opgevangen door mensen van niet-westerse kom af. Daarnaast zullen steeds meer bedrijven een beroep doen op de groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Om aandacht te vragen voor het thema diversiteit en de voordelen hiervan  te belichten is gisteren het Nationaal Integratiediner georganiseerd. Meer dan 10.000 mensen werkten aan meer onderling begrip. Door voor elkaar te koken en samen te eten, leerden de deelnemers elkaar en elkaars cultuur beter begrijpen. Zo werd een betere onderlinge samenwerking bewerkstelligd. Er waren diners in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, op Schiphol, in de Grolsch Veste, het Jeroen Bosch ziekenhuis en op vele andere locaties.



Diversiteit is pure noodzaak
Ron Steenkuijl, voorzitter van de NCD en commercieel directeur van Asito:  "De cijfers laten zien dat diversiteit het bedrijfsleven veel kan opleveren. Los daarvan is het, gezien de veranderende samenstelling van de maatschappij, voor elke organisatie noodzakelijk om meer diversiteit in het personeelsbestand aan te brengen. Veel andere organisaties denken daar net zo over. Het Nationaal Integratiediner is een prachtige manier om diversiteit te laten werken."

Diversiteit in bedrijven
Cijfers van het CBS laten daarnaast zien dat tot 2040 de Nederlands bevolking groeit. Niet geboorte- en sterftecijfers, maar het migratiesaldo is verantwoordelijk voor deze groei. Door vergrijzing vindt in de komende jaren een grote uitloop van autochtone Nederlanders uit de beroepsbevolking plaats. Deze uitloop wordt voor een groot deel opgevangen door mensen van niet-westerse komaf. Ook komt er steeds meer aandacht voor het betrekken van alle groepen mensen in de maatschappij, ook die met een afstand tot de arbeidsmarkt. Veel bedrijven erkennen daarom het belang van diversiteit. Toch blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van de mensen vindt dat niet iedereen gelijke kansen heeft. Ook geeft bijna de helft van de ondervraagden aan dat diversiteit nog niet in de cultuur van bedrijven zit. "Bedrijven hebben te vaak nog een minder positief beeld bij diversiteit waardoor nog steeds veel werkgevers liever een arbeidsovereenkomst aangaan met een kandidaat die cultureel beter lijkt te passen," aldus Steenkuijl, "Toch geeft diversiteit veel voordelen, de pool van potentieel personeel wordt veel groter, dus werving wordt gemakkelijker. Het bedrijf wordt een afspiegeling van de samenleving waardoor meer mensen zich thuis voelen bij het bedrijf."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aandacht voor diversiteit levert meer op dan kille bezuinigingen
 Zeven concrete stappen naar succesvolle, diverse teams
 Nu is een prachtige tijd voor diversiteit
 Til de diversiteitsdiscussie naar een hoger plan
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
17-10-2013
 | 
14:17 uur
Vergrijzing opvangen door niet-westerse werknemers? Er staan genoeg jonge talenten klaar in eigen land om deze generatie te vervangen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10