zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meerwaarde werknemersparticipatie bewezen, maar nauwelijks benut

17 maart 2014 - 60 procent van de werkgevers en werknemers staan positief tegenover de participatie van personeel in het eigen bedrijf. Maar vier procent brengt dit ook daadwerkelijk in praktijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit uitgevoerd in opdracht van de Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) in samenwerking met werkgevers en vakbonden.

De onderzoeksresultaten werden op 13 maart gepresenteerd tijdens het SNPI congres ‘Delen is het nieuwe ondernemen’.



Nederland loopt internationaal achter
Nederland loopt internationaal achter op het gebied van financiële werknemersparticipatie (FWP), bijvoorbeeld door een winstdelingsregeling, aandelen of opties. In Groot Brittannië en Frankrijk zijn dergelijke regelingen heel gebruikelijk. Volgens het SNPI liggen hier - juist in deze economisch zware tijden - grote kansen voor werkgevers en werknemers. Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat financiële werknemersparticipatie de binding tussen bedrijf en medewerker versterkt, de productiviteit verhoogt, het bedrijfsresultaat verbetert en bijdraagt aan een sterkere concurrentiepositie.

Delen in modern ondernemen
De onderzoeksresultaten laten zien dat een moderne ondernemer bereid is te delen en omgekeerd dat de moderne werknemer eveneens kan participeren. Werkgevers (78 procent) en werknemers (62 procent) in Nederland staan in ruime meerderheid positief tegenover financiële werknemersparticipatie. De financiering ervan wordt deels gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en deels als een aspect dat voor rekening van werkgevers moet komen. Toch zijn werkgevers terughoudend met het toekennen van meer zeggenschap (bijvoorbeeld in de vorm van aandelen) en blijken zowel werkgevers als werknemers FWP vooral te benutten voor extra beloning (winstdeling) en binding met de onderneming. Zeggenschap wordt wel belangrijk gevonden (26 procent) maar andere motieven spelen een grotere rol.

Geen vervanger voor medezeggenschap
Werkgevers en werknemers zien FWP niet als een vervanging van medezeggenschap. De tevredenheid over bestaande medezeggenschapregelingen in Nederland is groot. Zowel werkgevers als werknemers zijn (zeer) positief (65 procent respectievelijk 80 procent) over het functioneren van medezeggenschap en in het bijzonder van de ondernemingsraad.

Niet voor flexibel personeel
Werkgevers en werknemers delen beide de opvatting dat FWP niet is weggelegd voor zzp’ers en uitzendkrachten. De binding met de onderneming is daarvoor te zwak. Voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldt een iets genuanceerder standpunt. Slechts een deel van de respondenten vindt dat deze werknemers wel in aanmerking moeten komen voor FWP.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Liever stimuleren dan stigmatiseren – geen quotum in Participatiewet
 ‘Blijvend leren noodzakelijk voor duurzame inzetbaarheid’
 Andere benadering werknemers nodig
 Nederlandse medewerker rukt op als aandeelhouder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10