zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Is de HR-afdeling de nieuwe Big Brother?

11 maart 2014 - Heeft u ‘The Circle’ van Dave Eggers al gelezen? Sommigen noemen het de 1984 van George Orwell van deze tijd maar dat is misschien te veel eer.  Het boek schetst een verontrustend beeld van een wereld waarin de social media de rol vervullen van Big Brother.

Alles is transparant en alles wordt met elkaar gedeeld. Of het daar naar toe gaat is nog niet duidelijk. Maar wat de geschiedenis wel laat zien is dat wat technisch mogelijk is uiteindelijk ook wordt toegepast. En het verontrustende van the Circle is dat de beschreven technologie grotendeels al beschikbaar is. Dat stelt Wilco van Leest, productmanager van UNIT4 Emplaza.



Social media en HR
Van Leest: "Eén ding is duidelijk, social media hebben een grote invloed op ons dagelijks leven. En de vraag is op welke manier dit HR zal beïnvloeden? Recent zien we ontwikkelingen op het gebied van mobiele HR-toepassingen waarmee een aantal HR-processen aanzienlijk eenvoudiger is uit te voeren onafhankelijk van tijd en plaats. Voor veel van deze processen geldt dat ze het leven van de gebruiker eenvoudiger maken. Op uw mobiel geattendeerd worden op bijzondere gebeurtenissen zoals verjaardagen en een aflopend contract. Een collega via uw mobiel ziek melden? Het gemak dient de mens."

Vervelende situaties
Deze eerste stappen zijn vooral ondersteunend en zullen niet direct tot vervelende situaties leiden.  Maar met de nieuwe technologie wordt het ook mogelijk om:
• Via openbare sociale media vast te stellen waar een medewerker op een bepaald moment mee bezig is.
• Nieuwe vormen van performancemanagement te introduceren. Waarbij je niet jaarlijks evalueert maar dagelijks uw kennis/werkzaamheden deelt met uw collega’s die hier vervolgens direct op kunnen reageren.
• Op ieder moment vast te stellen waar de medewerker zich bevindt. Stel een medewerker is ziek en via de sociale media constateer je dat de medewerker een dagje op stap is? Of het declaratiegedrag van de medewerker is in tegenspraak met de feitelijke locatie op zijn mobiel?

Generatie Y
In dit soort gevallen wordt het een stuk lastiger en is het de vraag of HR niet teveel op het privé domein van de medewerker komt? Van Leest: "Technologisch is er veel mogelijk maar moeten we dit ook gaan toepassen?  Een eenvoudig antwoord is niet te geven.  Er staan ons in ieder geval boeiende tijden te wachten waarbij het de uitdaging is om enerzijds het HR leven te veraangenamen met mooie eenvoudige toepassingen en anderzijds rekening te houden met de privacy van de medewerker. De generatie Y bestormt de arbeidsmarkt en heeft een broertje dood aan privacy. Ze zet haar hele leven op de social media in de jacht op zoveel mogelijk aandacht. HR kan hierop prima inspelen door nieuwe technologie in te zetten als hulpje bij het werk.  Dus HR als nieuwe Big Brother? Like!"

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gebruik strategische informatie uit beoordelingscyclus valt tegen
 Commissaris anno 2013: ‘Evaluatie moet nu echt beter’
 Mobiele recruitmentstrategie wordt belangrijker in 2014
 HR-manager vindt steeds beter de goede mensen
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
11-03-2014
 | 
10:38 uur
Er is natuurlijk wel een werk/prive scheiding wat betreft het plaatsen van statussen op social media. Ik denk dat het grootste gedeelte van de ''generatie Y'' dit meer als iets in de prive sferen ziet. Natuurlijk liggen er wel kansen om het te gebruiken voor HR, maar er moet wel goed nagedacht worden waar de grens ligt.
NumoQuest®  |   | 
11-03-2014
 | 
15:48 uur
Het artikel is wel een tikkeltje over de top en verre van compleet. Als IT professional ken ik het ontstaan van het intra en extranet van erg vroeg en ben de ontwikkelingen altijd aan het volgen.

Gebruik van social media
Ja je zou die kunnen gebruiken doch de meeste sociale media is privé domein en zou iemand van HR daar iets van vinden of zeggen dan heb ik daar wel een pas klaar antwoord op.

WWW Pretentie en Presentatie
Het web is een vergrootte persoonlijke presentatie waar die of gene zelf wel uit maakt op welke wijze die zich al of niet presenteert. Daar heeft doorgaans niemand vat of invloed op.

HR experts van de social media?
Hier moet ik altijd weer een beetje om grinniken als ik weer eens één van die pretentieuze artikels lees van HR bonobo's links of rechts. Juristen en psychologen zijn nog niet eens in staat een mens op rationele manier te beschrijven laat staan dat je een HR professional nu plots talentmanagement of expertise van de social media zou moeten toedichten.

Collectief zijn recruiters en HR professionals verantwoordelijk voor een enorme zakelijke schade die men niet eens door heeft. Laat staan dat daar waarde aan zou moeten worden toegedicht.

Het boek de Cirkel
Grappig boekje waarbij de schrijver alle bekende en in ontwikkeling zijnde methoden en techniekjes heeft verzameld en daar een leuk boekje over heeft geschreven. Een boek dat uiteindelijk een soort van uiteenspat. Want alleen al naar mijzelf kijkend, wie denkt dat zij of hij mijn rechter is door een mening te baseren op slechts 25%/30% aan waardevolle informatie? Het is maar net waartoe je je laat verleiden denk ik dan.

Voorbeeld
Vrij recentelijk heb ik samen met enkele ander professionals een proef gedaan. Ik ben als halve Italiaan naar het carnaval in Venetië gegaan en heb daar uitgebreid verslag van gedaan op mijn sociale media. De vele reacties varieerden van 'gaaf' tot 'tikkie jaloers'. Alleen, 's morgens als ik op stond logde ik gewoon in en maakte een mooi stukje bij een kopje koffie.

Gewoon in mijn luie stoel. Niemand die dat door heeft gehad. Het is namelijk maar net hoe je er over na denkt. Wil ik mijn baas laten denken dat ik in Italië zit? Geen enkel probleem. De techniek dat mogelijk te maken, ook VI, is er allang. Voor elke wannabe beschikbaar ook nog eens.

Vervelende situaties met HR? Ik denk het niet echt....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10