zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar hr-professionals stijgt met 25 procent

10 maart 2014 - De eerste twee maanden van 2014 is de vraag naar hr-professionals gestegen met 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze groeiende vraag werd eind 2013 al ingezet; in het laatste kwartaal steeg de vraag met zeven procent.

Met deze stijging is de jarenlange daling doorbroken. De verwachting voor het tweede kwartaal van 2014 is dat deze stijgende lijn standhoudt. Het is opvallend om te zien dat met name de overheid een sterk toenemende vraag laat zien naar hr-professionals over geheel 2013 (+achttien procent). Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de HR arbeidsmarkt van Yacht.



HR-specialisten gewild
De stijging van het laatste kwartaal 2013 laat niet voor alle hr-functies zo’n positief beeld zien. De vraag naar hr-managers steeg minder hard en de vraag naar hr-adviseurs liet over geheel 2013 zelfs een daling zien, ook in het laatste kwartaal van dat jaar. De verwachting is dat de vraag naar hr-adviseurs ook in 2014 niet zal toenemen. Dit als gevolg van de ontwikkeling dat er steeds meer HR-taken worden teruggelegd in de lijn en dat er operationele hr-taken worden geoutsourcet of worden opgevangen door efficiëntere administratieve processen. De groei zit dan ook in de sterk toenemende vraag naar hr-specialisten.

Overheid laat eind 2013 flinke stijging zien
Het is opvallend om te zien dat er over geheel 2013 veel meer hr-professionals worden gevraagd bij de overheid (+achttien procent). De stijgende vraag binnen de overheid richt zich met name op de hr-specialisten. Oorzaak van deze stijging is de transitiefase waarin de overheid zich momenteel bevindt. De bezuinigingsmaatregelen die worden doorgevoerd hebben als effect dat mensen een andere taak of rol binnen de overheid moeten krijgen. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar specialisten op het gebied van mobiliteit toeneemt. Ook zien we dat er een verandering binnen de overheid gaande is voor wat betreft de langere termijn. Thema’s als Strategische Personeelsplanning worden steeds meer opportuun door de toenemende vergrijzing in deze branche. De vraag is of de stijging van het aantal vacatures binnen de overheid in het eerste kwartaal doorzet, met het oog op de komende verkiezingen.

Zakelijke dienstverlening groeit in 2014
Opvallend is verder dat de groei, die in de branche zakelijke dienstverlening is ingezet in het laatste kwartaal van 2013, doorzet in 2014 als gevolg van het economisch herstel. Laurens van Vliet, commercieel manager HRM Yacht: "Wat we wel zien is dat bedrijven nog heel voorzichtig zijn in het aannemen van nieuwe, vaste medewerkers en de voorkeur geven aan flexibele oplossingen. Dit zien we duidelijke terug in het aantal vacatures dat bij intermediairs (+negentien procent) is uitgezet."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-top is meestal man
 Bedrijf hecht minder belang aan HR
 LinkedIn steeds belangrijker bij werving & selectie
 ‘Driekwart HR-professionals overweldigd door complexiteit werk'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10