zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Management megatrends voor de aankomende jaren

12 februari 2014 - Er wordt in deze tijd veel geschreven over allerlei trends op alle mogelijke gebieden. De top zoveel lijstjes vliegen ons in iedere nieuwsbrief om de oren. Ook wat betreft (project)management zijn de lijstjes niet aan te slepen. Waar moeten we ons op gaan focussen? En wat is een absolute no go?

Deze lijstjes hebben Noel Eckhart, countrymanager van Projectplace Nederland, aangespoord om vanuit een vogelperspectief naar projectmanagement te kijken: "Ik zie eigenlijk twee grote megatrends die in 2014, maar ook in de jaren erna, de dienst uit gaan maken binnen projectmanagement. De eerste trend is de toenemende kennis die wij hebben over de menselijke aard. De tweede gaat meer in op de toenemende mogelijkheden om te communiceren, informatie te delen en om relaties te onderhouden. Deze megamanagement trends worden grotendeels gedreven door technologie en brengen flinke veranderingen teweeg in de manier waarop we organiseren." De twee trends worden hieronder kort toegelicht.



Wetenschap
Neuropsychologie, gedragswetenschappen en sociale antropologie zijn allemaal vrij recente wetenschappen waarin de afgelopen jaren grote sprongen zijn gemaakt. Deze studies hebben blootgelegd hoe het menselijke brein werkt, hoe gedrag kan worden beïnvloed (individueel en in groepen) en hoe we gemotiveerd kunnen worden om onze doelen te bereiken. Al deze bevindingen zijn de grondleggers voor de huidige managementtheorieën. Methodes als agile, lean en kanban zijn hierdoor ontwikkeld en worden al meer dan 30 jaar gebruikt. Niets nieuws onder de zon dus. Toch is dat niet helemaal waar, want sinds een aantal jaar kunnen we dankzij deze moderne gedragswetenschappen ook zeggen waarom deze methodes zo goed werken. Zo zijn we erachter gekomen dat betrokkenheid, zelforganisatie, transparantie en efficiency de succesfactoren zijn. Nu we dit weten kunnen we stellen dat het hanteren van bijvoorbeeld kanbanborden zorgt voor transparantie en daarom projecten succesvoller maakt. En zaken als kanban zijn door technologieën gemoderniseerd (digitaal) en makkelijker te gebruiken.

Moderne technologieën
Het wordt steeds vanzelfsprekender dat mensen grensoverschrijdend communiceren en samenwerken. Zelfs kinderen zijn al op internationaal niveau aan het samenwerken door spellen als Minecraft. Nieuwe technologieën maken niet alleen realtime en internationale communicatie mogelijk, maar zorgen ook voor een nieuw sociaal vermogen. Wetenschappers noemen dit ‘ambient awareness’. Deze term wordt gebruikt door sociale wetenschappers en is eigenlijk de hernieuwde vorm van ‘social awareness’. Het vernieuwende hieraan is dat de awareness wordt gevoed door het constant in contact staan met vrienden, collega’s en kennissen via internet. Deze ‘ambient awareness’ maakt het voor managers mogelijk om snel en eenvoudig binnen projecten te communiceren. Er bestaan daarbij diverse tools die inspelen op ‘ambient awarenss’. Door nieuwe technieken, zoals digitale kanbanborden, wordt het overzicht houden van projecten alleen maar makkelijker.
Kortom, de wereld is aan het bewegen en ook projectmanagers staan niet stil. Het blijft altijd de vraag waar moderne technologieën de mensheid over vijf jaar zal brengen. Toch kan Projecplace wel zeggen dat de bovengenoemde management megatrends de komende jaren de dienst uit blijven maken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-projecten bij de rijksoverheid hoeven niet mis te gaan
 De mens als kritische succesfactor van projectteams
 Vijf tips voor een geslaagd it-integratieproject
 Vraag naar projectmanagers houdt aan in lastige markt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10