zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zakelijk rijder rijdt niet in auto van keuze

30 januari 2014 - Uit onderzoek van de Vereniging Auto Van De Zaak blijkt dat 65 procent van de berijders niet in de zakelijke auto rijdt die ze het liefst gekozen zouden hebben. Dit wordt vooral veroorzaakt door de lage bijtellingcategorieën en de eisen van werkgevers.

De auto van de zaak staat al enige jaren onder druk. De auto die na betaling van een fikse bijtelling ook privé gebruikt mag worden wordt steeds vaker omhuld door regels en aansprakelijkheden vanuit de werkgever. Om een beetje te kunnen besparen kiezen berijders voor een auto met een lage bijtelling. De fiscale sturing is echter het doel voorbij geschoten. Slechts enkele modellen worden zeer sterk bevoordeeld.Fiscaal autobeleid
VAVDZ onderzocht naar aanleiding van de vele opmerkingen en klachten van leden de gevolgen van regelgeving en fiscaal beleid. Aan 2.000 leden is de vraag voorgelegd ‘rijdt u in de auto die u wenst?’. En wat blijkt? 65 procent van de zakelijke rijders rijdt niet in de auto die zij eigenlijk zouden willen rijden. Vervolgens is er gevraagd naar de reden dat een berijder niet de gewenste auto heeft uitgekozen.
Het gros van de berijders geeft aan door de lage bijtellingcategorieën andere keuzes gemaakt te hebben. 28 procent geeft aan dat zij in hun keuzes werden gestuurd door hun werkgever. Slechts 22 procent wijt het rijden van een ongewenste auto aan een te beperkt budget.

Buitenproportionele sturing
Martin Huisman, voorzitter VAVDZ, zegt hierover: "De sturing die berijders ervaren is buiten proportie. De negatieve gevolgen zijn veel groter dan wordt verondersteld. Voor de automotive branche zijn de lage bijtellingcategorieën marktverstorend. Voor werkgevers beïnvloedt het in negatieve zin de medewerkerstevredenheid. De zakelijke auto past minder goed past bij de gezinssituatie en dit heeft een direct effect op de mate en soort aanschaf van de tweede auto. Dit pakt vaak negatief uit voor zowel infrastructuur als milieu. Het wordt tijd dat het fiscaal bijtellingsysteem op de schop gaat en het wordt ook tijd dat werkgevers weer meer rekening gaan houden met privé gebruik van de werknemer."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Zakelijke rijders willen telefoonprotocol’
 Zakelijk rijder wil eigenlijk geen kleinere auto
 Bijtelling leaserijders vaak te hoog
 Human Resources heeft flinke vinger in de pap bij wagenparkbeleid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10