zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herverdeling macht en geld als kern van modern leiderschap

21 januari 2014 - Hoewel organisatieontwikkeling en -groei hoog op de bedrijfsagenda staan, richten leidinggevenden zich nog te vaak op het enkel veranderen van de mentaliteit en de vaardigheden van medewerkers. En dat is niet genoeg voor de moderne organisatie.

Want als er geen verandering plaatsvindt op bestuursniveau, in de manier waarop we macht, beloningen en zeggenschap over geld verdelen, zullen die inspanningen eerder cosmetisch dan duurzaam van aard zijn. Dat concludeert auteur en bedrijfsconsultant Peter Block in het boek 'Leiden is loslaten'.



Durven loslaten
Block: "De manier waarop we besturen, managen en leidinggeven getuigt continu van controle en eigenbelang." Al in 1993 betoogde Peter Block dat een sterke leider moet durven loslaten. Nu, twintig jaar later, blijkt deze visie actueler dan ooit. In zijn nieuwe publicatie introduceert hij daarom het idee stewardship, een onconventionele vorm die dienstbaarheid centraal stelt. Het biedt een hervormingsaanpak die leiderschap naar de achtergrond schuift en is bedoeld om ideeën over macht, gemeenschapszin, doelen en privileges te vertalen naar een complete strategie voor het besturen van bedrijven. Simpel gezegd komt het neer op verantwoordelijkheid nemen zonder controle uit te oefenen of volgzaamheid te eisen.

Hoekstenen van management
Stewardship zet vraagtekens bij het onterecht vasthouden aan controle, consistentie en voorspelbaarheid als hoekstenen van het management. Geen makkelijke taak, gezien het nog altijd dominante paradigma van leiderschap. Patriarchaal leiderschap handelt in dienst van de korte termijn en gaat uit van het belang van de mensen met de meeste macht. Stewardship is vooral de intentie om macht meer te spreiden. Hiermee leren organisaties afstand nemen van individualisme en het eigenbelang die nu de boventoon voeren. Het biedt een alternatief voor de patriarchale strategieën die bedoeld zijn om rijkdom en macht te concentreren om verandering van bovenaf aan te sturen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het belang van motiverend leiderschap
 Heroïsch leiderschap schadelijk voor organisatieontwikkeling
 Participerend leiderschap toverwoord voor succesvolle organisaties
 Wees flexibel in uw leiderschap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10