zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Heroïsch leiderschap schadelijk voor organisatieontwikkeling

4 december 2013 - In conventionele organisaties is het toppunt van leiderschap verantwoordelijkheid nemen, zelfs waar dat niet verwacht of gevraagd wordt. Dit soort 'heldengedrag' wordt doorgaans als iets positiefs gezien. Een teken van betrokkenheid en 'hart voor de zaak'.

In realiteit schaadt het de organisatie meer dan dat het helpt. Zeker als het gaat om teamproductiviteit en efficiency. Dat concluderen team- en productiviteitscoaches Diederick Janse en Marco Bogers in het nieuwe boek 'Getting Teams Done'.Bestaande situatie
Janse: "Elke keer dat een individu overgaat op heldengedrag, ontneemt hij de organisatie een kans om duidelijkheid en structuur te creëren en houdt hjj de bestaande, inefficiënte situatie in stand." Om de productiviteit van het team centraal te stellen, in plaats van de leidinggevende, introduceren Janse en Bogers de Holacracy methode. Hiermee leren leidinggevenden en managers op teamproductiviteit te sturen door vooral duidelijkheid te scheppen over de rollen en verantwoordelijkheden van de teamleden en het doel.

Gedistribueerd leiderschap
Het meest uitgesproken kenmerk van Holacracy is de gedistribueerde bevoegdheid. Niet langer is de manager de centrale autoriteit die bepaalt hoe gewerkt wordt. In plaats daarvan worden verantwoordelijkheden en bevoegdheden in het roloverleg gedistribueerd in duidelijk omschreven rollen. "Als je gewend bent dat de leidinggevende uiteindelijk het laatste woord heeft, dan is Holacracy een schok," licht Bogers verder toe. "Bent u zelf leidinggevende, dan is het dus vooral een kwestie van loslaten. Letterlijk loslaten en overdragen van verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dit levert een structuur op die te omschrijven valt als gedistribueerd leiderschap. Niet alleen de manager, maar iedereen toont leiderschap, binnen zijn eigen rollen en verantwoordelijkheden."

Holocracy
Holacracy is sterk geïnspireerd op David Allens Getting Things Done methode. Die methode stimuleert voornamelijk individuele productiviteit. Voor teamproductiviteit is een eigen besturingssysteem nodig. Allen voerde daarom Holacracy in om afscheid te kunnen nemen van heroïsch leiderschap binnen z'n eigen bedrijf. Hij noemt de combinatie van Holacracy en Getting Things Done daarom ook een one-two-punch: samen realiseren ze een kwantumsprong in organisatorische productiviteit.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Participerend leiderschap toverwoord voor succesvolle organisaties
 Wees flexibel in uw leiderschap
 Ondersteun uw medewerkers bij zelfleiderschap
 Zes psychologische kenmerken van goede leidinggevenden
 
 
reacties
 
Ad nederlof  |   | 
4-12-2013
 | 
08:06 uur
Wat zouden oracle, apple, google, facebook, twitter en microsoft niet voor geweldige bedrijven geworden zijn als hun autocratische leiders de eer hadden gehad om deze uitvinders van de Holacrazy formule te ontmoeten. Zou de wereld er toch anders uitgezien hebben.
Ellen  |   | 
8-12-2013
 | 
21:11 uur
Toch benieuwd op welke onderzoeken de uitspraak dat 'Heroïsch leiderschap schadelijk voor organisatieontwikkeling' is. Oftewel, op welke wetenschappelijk bewijs is het boek gebaseerd?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10