zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voedselverspilling viert nog steeds hoogtij

17 januari 2014 - In 2013 verspilt de Nederlander naar schatting 47 kilo goed voedsel. Deze hoeveelheid ligt op vrijwel hetzelfde niveau als in 2010. Toen verspilde de Nederlander gemiddeld 48 kilo goed voedsel. Zuivel, brood en groente gooien mensen het meest weg.

Dat blijkt uit een analyse van huishoudelijk afval, uitgevoerd door bureau CREM en begeleid door het Voedingscentrum en Milieu Centraal, in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken. In de analyse is gekeken naar de hoeveelheid en samenstelling van voedselverliezen in huishoudelijk afval. Ofwel, wat belandt er aan goed voedsel in onze vuilnis- en GFT-bak. Zuivel, brood en groente vormen de top drie. Er valt verder nog veel winst te behalen voor rijst en pasta. Daarvan wordt vaak te veel gekookt; de juiste hoeveelheid is moeilijk in te schatten doordat beide producten bij het koken veel water opnemen. Afwegen loont.



Ontdooien
Linda Nijenhuis, projectmanager van Milieu Centraal legt de link tussen verspilling en het milieu: "Brood hoeft u niet weg te gooien als u het invriest. U kunt elke dag uit de vriezer halen wat u nodig hebt en dat ontdooien. Men kan op die manier ook geld besparen. Slim toch? Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu: de klimaatbelasting van elke kilo weggegooid voedsel is gelijk aan die van het gebruik van 1,3 liter benzine."

Restjes
Corné van Dooren, specialist Duurzaam eten van het Voedingscentrum licht toe: "Mensen kunnen nog veel doen om minder voedsel weg te gooien. De verspilling vindt plaats doordat mensen te veel kopen, het eten niet op de juiste manier bewaren, maar ook doordat Nederlanders soms niet weten hoe ze restjes kunnen gebruiken. Het gaat hierbij om voedsel dat nog goed genoeg is om te eten, zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen, melk die net over de datum is maar nog wel drinkbaar, of brood van gisteren. Daar valt nog veel winst te behalen."

Over de analyse
De analyse is uitgevoerd door CREM. Tijdens de analyse is het restafval en het GFT-afval van huishoudens apart gesorteerd. In 2010 werd dezelfde analyse ook uitgevoerd. Er zijn monsters genomen in verschillende typen wijken in elf gemeenten, verspreid over Nederland. Per wijk is het afval van tien huishoudens bekeken. Deze analyse geeft een representatief beeld voor heel Nederland.

Aan de slag
Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, hebben het Voedingscentrum en Milieu Centraal diverse hulpmiddelen ontwikkeld:
- Het Voedingscentrum is in 2013 de actie 'Hoezo50kilo' gestart. Verslaggeefster Daisy maakt korte video's met daarin tips om minder te verspillen. Zij nam ook een kijkje bij de afvalsorteeranalyse van CREM.
- Milieu Centraal heeft alle cijfers over voedselverspilling door huishoudens in een kort filmpje inzichtelijk gemaakt.
- Consumenten die in kleine stapjes minder willen gaan verspillen, kunnen de No Waste Challenge aangaan.
- De Weggooitest van Milieu Centraal geeft mensen inzicht in de hoeveelheid goed voedsel die ze weggooien. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Iedereen speelt een rol in de energietransitie
 Foodsectorbedrijven moeten elkaar helpen beter te worden
 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als duidelijk is waarom
 Werknemers willen geen voedsel in kerstpakket
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10