zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Na twee jaar geen negatief sentiment meer op Nederlandse arbeidsmarkt

12 december 2013 - Na jaren van slechte verwachtingen is het sentiment op de Nederlandse arbeidsmarkt aan het verbeteren. Voor het eerst in zeven achtereenvolgende kwartalen geven Nederlandse werkgevers aan dat hun verwachting niet langer negatief is.

In de vorige twee kwartalen was de voorspelling nog een banenkrimp van -drie procent. Vooral de verwachte groei van de industrie is een duidelijke breuk met de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer (onder 753 werkgevers) van Manpower.



Verwachtingen zeer branchegevoelig
Uit de kwartaal-barometer blijkt dat er naast de industrie meer branches zijn die een banengroei verwachten. Andere positief gestemde sectoren zijn de transport, opslag en communicatie (van nu naar vier procent). "Over de hele linie zien we een voorzichtige stabilisatie. Gelukkig wordt er in Nederland geprofiteerd van een groeiende internationale exportmarkt," zegt Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland. Het sentiment in de landbouw en financiële dienstverlening is nog altijd somber. Met verwachtingen van respectievelijk -zes en -zeven procent zijn deze sectoren nog ver van het landelijke gemiddelde dat nu neutraal is. "Hier blijkt hoe fragiel de arbeidsmarkt nog is en dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar als de ingeslagen tendens doorzet, kunnen we eindelijk weer gaan denken aan herstel," aldus Andringa.

Regionale verschillen
Niet overal in Nederland zijn de verwachtingen hetzelfde. In het oosten van het land verwachten werkgevers een stijging van het aantal banen van een procent. In Noord Nederland is men voor het eerst sinds een jaar uit de rode cijfers, daar denkt men dat de markt de komende twee maanden blijft zoals hij nu is. In het westen en zuiden is het sentiment nog negatief (respectievelijk -drie en -twee procent). Andringa: "De schommelingen in de regio's zijn kleiner ten opzichte van het vorige kwartaal, dat is gunstig. Maar je ziet duidelijk dat bepaalde groeibranches meer of juist minder vertegenwoordigd zijn in de regio's. In het westen, waar de stemming nog somber is, kan de werkgelegenheid makkelijk weer verbeteren als de economie verder aantrekt."

Europese cijfers
De Arbeidsmarktbarometer MEOS van Manpower wordt uitgevoerd in 42 landen. Verwachtingen werkgevers omringende landen:
Verenigd Koninkrijk +vijf procent
Duitsland +vier procent
Frankrijk +twee neutraal
België -een procent
Italië -tien procent

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mismatch arbeidsmarkt stuwt werkloosheid
 Zoektocht naar banen buiten eigen organisatie groeit
 HR-manager vindt steeds beter de goede mensen
 Grote verschillen bemiddelbaarheid en baanzoekduur tussen sectoren
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
12-12-2013
 | 
11:29 uur
De branchegevoeligheid is inderdaad een belangrijke kanttekening. Er is in veel sectoren nog nauwelijks sprake van een toename in het aantal banen.
D.J. Reeven  |   | 
12-12-2013
 | 
23:05 uur
Het is toch wel droevig dat tegenwoordig toekomstvoorspellingen worden uitgedrukt in 'procenten van sentimenten'. Of de werkzoekende hier echt wat aan heeft?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10