zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlands vertrouwen in economisch herstel laag

11 december 2013 - Nederlanders zijn sceptisch over het herstel van de Nederlandse economie. Slechts een op de vijf (22 procent) werknemers denkt dat ons land sterker uit de crisis zal komen. De rest van de Nederlanders is van mening dat we het niveau van voor de crisis niet meer gaan behalen.

Jongeren blijken wat optimistischer dan ouderen, van de generatie tot en met 35 jaar gelooft een kwart in volledig herstel. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Monster. De bedrijvigheid van de Nederlandse beroepsbevolking wordt wel positief beoordeeld; 71 procent vindt ons hardwerkend en innovatief. Het onderzoek werd door GfK in zeven landen uitgevoerd. In totaal werden 8.000 medewerkers ondervraagd, waarvan 1.000 in Nederland. Van de Nederlandse respondenten zegt 22 procent dat Nederland minstens zo competitief zal herstellen als voorheen. 31 procent denkt dat Nederland iets minder competitief zal zijn dan voorheen, terwijl vijftien procent aangeeft dat Nederland het oude niveau niet meer zal halen. 24 procent zegt dat Nederland over de potentie beschikt om terug te komen, maar durft dit niet met zekerheid te zeggen. Negen procent denkt zeker te weten dat de Nederlandse economie niet meer op haar oude competitieve niveau zal terugkeren.



Oudere generatie minst optimistisch
Uit het onderzoek blijkt dat de oudere generatie het minste vertrouwen heeft in een volledig herstel van de Nederlandse economie. Slechts een op de vijf personen (20 procent) boven 35 jaar denkt dat Nederland even competitief als voorheen zal zijn. Onder de jongere generatie (jonger dan 35 jaar) is dit 25 procent.
"Gezien de huidige economische situatie (of het feit dat de crisis zo lang duurt) is het begrijpelijk dat veel mensen niet al te optimistisch over de competitieve geest van ons land denken," aldus Gian Zandonà, managing director Monsterboard.nl. "Maar het vertrouwen in de economie beïnvloedt ook ons beeld van de arbeidsmarkt die mensen soms negatiever inschatten dan die werkelijk is. Met het gevolg dat de arbeidsmarkt moeilijk op gang komt. Het is uiteraard geen gemakkelijke omgeving om op zoek te gaan naar werk, maar meer realisme en optimisme zijn belangrijke wapens voor werkzoekenden. En uzelf blijven ontwikkelen is voor iedereen belangrijk."

Inkomen en optimisme
Uit het onderzoek blijkt verder dat het inkomensniveau grote invloed heeft op de mate van optimisme: terwijl meer dan een kwart (27 procent) van de Nederlandse topverdieners aangeeft dat het land terug zal keren op haar oude, competitieve niveau, daalt dit percentage tot 22 procent bij middelhoge inkomens. Slechts dertien procent van mensen met lagere inkomens is het hier mee eens.

Bedrijvigheid
De respondenten is ook gevraagd de bedrijvigheid van Nederland en de andere onderzochte landen te beoordelen en te ranken. In de ranking eindigt Nederland bijna onderaan, net boven hekkensluiter Frankrijk. De lijst wordt aangevoerd door Duitsland en China.
1. China
2. Duitsland
3. De Verenigde Staten
4. Canada
5. India
6. Engeland
7. Nederland
8. Frankrijk

Vertrouwen in eigen bevolking
Ondanks deze lage notering blijft het vertrouwen van Nederland in de eigen beroepsbevolking hoog. Meer dan zeven op de tien Nederlanders (71 procent) vindt dat de eigen beroepsbevolking ijverig is. Alleen personeel in Duitsland en China wordt hoger gewaardeerd. 83 procent van de Nederlandse respondenten vindt de Duitse beroepsbevolking harde werkers, 78 procent vindt de Chinese beroepsbevolking ijverig.
"Nederlanders zijn een trots volk, en ondanks de moeilijkheden van de recessie is het bemoedigend om te zien dat werknemers samen sterk staan en in elkaar blijven geloven," zei Zandonà. "De minderheid van de mensen die Nederland niet als veerkrachtig land zien, zouden zich kunnen afvragen of hun eigen werkomgeving dit standpunt beïnvloedt - als ze het gevoel hebben niet geïnspireerd te worden door de houding van hun collega's kan het tijd zijn om voor beter te gaan."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Conjunctuur: voorzichtig herstel in 2014 en 2015
 Tekenen van economisch herstel in de logistiek
 Jongeren positiever richting 2014 dan ouderen
 Ondanks herstel groeiende kloof tussen Noord en Zuid
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
11-12-2013
 | 
14:21 uur
Deze gedachte zal ook niet echt bijdragen aan een herstel. Alles hangt af van vertrouwen, deze negatieve insteek is heel erg aanstekelijk en zal andere mensen ook zo laten denken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10