zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jongeren positiever richting 2014 dan ouderen

30 september 2013 - Nederlanders zijn gelukkig, geven het jaar tot nu toe een voldoende maar liggen 's nachts wel eens wakker. We verwachten dit jaar geen grote tegenvallers meer, wel denken we dat economisch herstel nog op zich laat wachten. Jongeren kijken positiever vooruit dan ouderen. Dat blijkt uit onderzoek door Multiscope, dat 1.000 consumenten vroeg naar hun 2013 tot nu toe, en de verwachtingen voor de komende drie maanden.

Maar liefst 89 procent van de ondervraagden geeft aan gelukkig te zijn. Toch geeft men het jaar tot nu toe slechts een magere voldoende (6,8). Jongeren tussen achttien en 24 jaar zijn het meest positief over 2013. Zij geven het jaar gemiddeld een 7,2. Ouderen zijn minder positief en geven 2013 een 6,6. Wel liggen jongeren 's nachts vaker wakker omdat ze piekeren over de toekomst. Meer dan driekwart (77 procent) van de jongeren geeft aan hier weleens last van te hebben, bij 55-plussers is dat 59 procent. Veel voorkomende negatieve ervaringen dit jaar waren financiële tegenvallers, het overlijden van een dierbare en onzekerheid over het behoud van werk. 22 procent van de ondervraagden heeft enigszins angst zijn baan te verliezen.



Jongeren: 2013 geeft nog positieve twist
De meeste mensen (63 procent) zien hun persoonlijke situatie in de rest van 2013 niet veranderen. Negentien procent denkt dat het vierde kwartaal van 2013 iets positiefs brengt. Ook hier zijn jongeren positiever dan ouderen. Van de achttien tot 24-jarigen denkt 30 procent dat de rest van 2013 positiever zal uitpakken dan tot nu toe het geval is. Bij 55-plussers is dat slechts dertien procent. Vooral over hun financiële situatie maken jongeren zich een stuk minder zorgen. Ruim een kwart (27 procent) denkt dat deze dit jaar nog zal verbeteren tegenover slechts vijf procent bij de ouderen. 43 procent van de ouderen denkt zelfs dat hun financiële situatie slechter zal worden, van de jongeren denkt iets minder dan een kwart dit. Het meest kijkt men uit naar de feestdagen, een geplande vakantie of de start van een nieuwe baan.

Prinsjesdag maakt somberder
Bijna de helft (46 procent) denkt dat de crisis nog twee á drie jaar gaat duren. Onder de ouderen denkt ruim een derde zelfs dat het nog langer dan vier jaar duurt tot Nederland er weer bovenop is. Onder jongeren is dit slechts negentien procent. Prinsjesdag heeft het vertrouwen in de Nederlandse economie geen goed gedaan. Waar vóór Prinsjesdag nog vijftien procent dacht dat we binnen een jaar uit de crisis zouden zijn, is dat na Prinsjesdag nog maar tien procent. Het negatiefst zijn we over onze pensioenen. Driekwart denkt dat het in de komende maanden alleen maar slechter zal gaan met onze pensioenen. Andere zaken waar men erg somber over is, zijn de sociale zekerheid en de koopkracht. Positief is men over de huizenmarkt. Slechts zestien procent denkt dat deze nog verder verzwakt in 2013. Vooral over de ontwikkelingen omtrent werkgelegenheid, consumentenvertrouwen en koopkracht denkt men na Prinsjesdag nog negatiever dan daarvoor. Een positieve invloed hadden de plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd zijn op de meningen over de gezondheidszorg.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondanks herstel groeiende kloof tussen Noord en Zuid
 Hoogopgeleide vreest voor baanverlies
 Mondiale economische groei zal in tweede helft 2013 waarschijnlijk versnellen
 Binnen twaalf maanden keerpunt op de arbeidsmarkt verwacht
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10