zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe leidinggevenden zijn minder tolerant

10 december 2013 - Mensen die (nog) niet gewend zijn aan een leidinggevende positie, lopen een groter risico zich aan machtsmisbruik schuldig te maken wanneer ze in een verantwoordelijke functie worden geplaatst. Ervaren machthebbers lopen daarentegen minder gevaar betrapt te worden op een misbruik van hun positie.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de University of Kent in Engeland en de University of Adelaide in Australië onder 500 proefpersonen, zo achterhaalde Express.be. De onderzoekers merken op dat macht op verschillende persoonlijkheden op een tegenovergestelde manier kan beïnvloeden.



Minder tolerant
"Uit het onderzoek bleek dat nieuwe machthebbers zich bij een confrontatie met bijvoorbeeld plagiaat, kritiek of mislukkingen minder tolerant opstellen," stellen onderzoekers Mario Weick en Peter Strelan. "Dat gebrek aan tolerantie is echter vooral een reactie op een gevoel van kwetsbaarheid tegenover potentiële bedreigingen. Personen die daarentegen al langer een machtspositie bekleden, vertonen een grotere verdraagzaamheid tegenover problemen. Door de opgebouwde ervaring voelen zij zich immers minder kwetsbaar." De onderzoekers stelden bovendien vast dat nieuwe machtshebbers zich ook wraakzuchtiger gedragen en sneller tot sancties overgaan.

Lichaamshouding
Niet alleen de leidinggevende functie kan volgens de onderzoekers tot een grotere sanctie-bereidheid aanleiding geven, maar ook lichaamshoudingen zouden invloed kunnen hebben. "Ook bij proefpersonen die de opdracht kregen om rechtop te staan of de vuist te ballen, bleken nieuwe machthebbers bij de confrontatie met kritiek of fouten sneller geneigd te zijn om tot sancties over te gaan dan collega’s die al langer gewend waren aan een leidinggevende positie," zeggen Weick en Strelan. "Opmerkelijk was echter dat dit verschil niet kon worden vastgesteld bij proefpersonen die gevraagd waren om op de vloer te gaan zitten of de handen open te houden."


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Parttimer komt niet vooruit
 In drie stappen naar een promotie
 Executive-uitstraling bepaalt in grote mate carrièrekansen
 Macht corrumpeert niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10