5 december 2013 -
Geld blijft een taboe onder Nederlanders, ook tussen partners onderling. We controleren de uitgaven van onze partners (26 procent), sprokkelen in het geheim spaarpotjes bij elkaar (elf procent) en we jokken over bepaalde uitgaven (25 procent).
Dat blijkt uit onderzoek van GewoonOverGeld.nl onder ruim 1.000 Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat we veel over ons financiële leven verbergen voor anderen. Een kwart van de twintigers en dertigers voelt zich onzeker over zijn salaris ten opzichte van collega’s, vrienden, buren of familie. Op latere leeftijd wordt dit minder, maar het landelijk gemiddelde ligt nog altijd op 21 procent. Voor bijna de helft daarvan is dit reden om te liegen over de hoogte van het salaris. Mannen zijn bovendien twee keer zo vaak als vrouwen jaloers op hun partner wanneer deze meer verdient.
Ook na lang huwelijk weinig vertrouwen in uitgaven partner
Vooral jongeren zijn gesloten over hun financiële huishouding. Bijna een kwart van de Nederlanders onder de 35 jaar liegt ‘soms tot regelmatig’ over bepaalde uitgaven. Ook na een lang huwelijk blijft dat het geval: voor stellen tot 50 jaar is dat nog altijd dertien procent.
Maartje Claassen-Eradus van GewoonOverGeld.nl: "Het is een tegeltjeswijsheid, maar het lijkt ook uit de data naar voren te komen: geld maakt wellicht niet gelukkig. Van de mensen met een maandinkomen rond de 1.500 euro checkt twee procent in het geniep de uitgaven van zijn partner. Onder modaalverdieners is dat maar liefst 26 procent. Dat vonden we opvallend - als u vermoedt dat uw partner onverantwoorde uitgaven doet, is het beter dit gewoon ter sprake te brengen."
Geheime spaarpot
Dezelfde groep mensen die liegt over zijn uitgaven, heeft het vaakst een oude sok met geheim spaargeld. Elf procent van de Nederlanders heeft een secret stash waar ze hun partner niet over vertellen. Ook onder ouderen is dat het geval. In bijna de helft van de gevallen (40 procent) is dat omdat men niet weet of zij altijd bij dezelfde partner blijven. Bijna even zo vaak is dat om te sparen voor een geheim cadeau.
Hoeken en kieren
23 procent van de mensen onder de 35 heeft bovendien samen met zijn partner geheime hoeken en kiertjes waar ze geld in wegstoppen. Het landelijk gemiddelde ligt op vijftien procent. Claassen-Eradus: "We waren natuurlijk erg benieuwd waar mensen hun noodfonds wegstoppen, maar dat wordt goed geheim gehouden: zelfs anoniem willen mensen niet verklappen waar die is. Eén ding is wel zeker: we krijgen zelf een hoop vragen over de beste verstopplaatsen voor geld."