zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe lang lijden voordat u gezonder gaat leven?

7 oktober 2013 - U rent telkens maar door en neemt onvoldoende tijd voor uzelf én voor uw gezondheid. Dit is een bekend fenomeen op de Nederlandse werkvloer. Maar waarom zorgen wij dan niet goed voor onszelf? Werknemers weten vaak goed dat ze onder te veel stress staan en dat ze gezonder moeten leven. Het probleem ligt juist bij het gegeven dat men toch gewoon door gaat.

Komt dit u bekend voor? "De druk om alle zaken in uw leven in balans te houden geeft u erg veel stress: uw werk, uw gezinsleven, uw vrienden en familie. Op het werk zijn er genoeg eisen die aan je gesteld worden. Thuis moet alles op rolletjes lopen, want anders loopt het in het honderd; kinderen die naar school moeten, rekeningen die betaald moeten worden en er moet ook nog een cadeau gekocht worden voor een jarige moeder. Bovendien wilt u nog lekker sporten tussen door en die nieuwe film met die steengoede recensies moet u nog in de bioscoop gaan zien. Maar daar heeft u allemaal geen tijd voor, want u staat nog steeds in de wachtrij van de apotheek…Ergernis alom, want u lijkt nergens tijd voor te hebben," aldus Nell van de Ligt van Ligtpunt.Voorbeeld
U voelt u de laatste tijd erg moe. U heeft wel wat hoofdpijn en ook uw maag begint op te spelen. U zou eigenlijk meer rust moeten nemen, maar…wanneer dan?! En als de hoofdpijn terug komt, neemt u wel weer een paracetamol, dat lost het probleem snel op. U voelt zich weer wat beter en u kunt er weer tegenaan. U moet ook wel, want als het werk niet gedaan wordt zijn frustratie en een schuldgevoel het resultaat. Er wordt immers iets van u verwacht. Dus u gaat maar door en u went aan de stress. Voordat u het weet is er weer een week, maand of zelfs jaar voorbij en aan de gehele situatie is er nog niets veranderd.… En dan is het te laat: u wordt ziek! In het ergste geval leidt dit tot een flinke burn-out met zware depressiviteit, mogelijk zelfs een hartaanval, etc. Ja, stress kan zelfs leiden tot de dood, het is immers een uitputtingsslag van je lichaam. Stress kost veel van uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Naderhand komt er natuurlijk de frustratie en spijt omdat u niet eerder naar uzelf hebt geluisterd, terwijl u het eigenlijk zo goed wist.

Bekend fenomeen
Het is een bekend fenomeen: men pakt de situatie pas aan, als men er flink onder te lijden heeft. Ondervindt u veel last en ongemak als gevolg van stress? Pas als de situatie uit de hand begint te lopen, bent u geneigd hiernaar te handelen. In eerste instantie probeert u uw lijden op allerlei manieren te verzachten en te negeren. U kunt steeds meer aan. U ervaart het immers niet als een probleem als u er maar mondjesmaat onder lijdt… En als het eenmaal te laat is, dan wordt u pas gedwongen om te handelen.

Wacht niet
Wilt u echt een beter en gezonder leven, wacht dan niet totdat u noodgedwongen moet handelen. Ook al voelt u niet de noodzaak om de situatie te verbeteren en wilt u liever voorthobbelen in oude patronen, wacht niet totdat het te laat is. Een veel gehoord excuus is om de aanpak van de situatie nog even uit te stellen, omdat u op dit moment er geen tijd of onvoldoende energie voor hebt. Dit uitstel tot verandering is erg logisch, want uit je vaste patronen komen geeft immers een ongemakkelijk gevoel en stuit op innerlijke weerstand. Het probleem negeren scheelt een hoop ongemak en tijd, want veranderen kost inderdaad energie en inzet.
Maar smoesjes zeggen al voldoende: u lijdt er nog niet voldoende aan! U ziet de noodzaak nog onvoldoende en vindt het probleem niet belangrijk genoeg. Als u nog even door blijft lopen met deze problemen, dan komt de noodzaak vanzelf. 

Tips om tijdig in te grijpen
•            Voorkomen is aangenamer, sneller, makkelijker en goedkoper dan genezen. Hoe langer u wacht met de aanpak van de situatie, hoe moeilijker de stap wordt.
•            Steek uw energie niet volledig in het overleven. Zet deze energie in voor uzelf, voor een betere kwaliteit van uw leven. Een beter leven met uw dierbaren en de zaken die er echt toe doen in het leven. Zaken die u belangrijk vindt.
•           Zet uzelf op de eerste plaats. U bent namelijk de hoofdpersoon in uw eigen leven, niet een ander. Als u ziek wordt, kunt u er minder voor een ander zijn. Als u goed zorgt voor uzelf, kunt u ook goed zorgen voor een ander.
Kortom, neemt NU echt de tijd voor uzelf en uw gezondheid. Op deze manier voorkomt u erger en onnodig lijden. Ren niet weg voor de probleemsituatie, maar pak deze vanaf het begin aan. Ken de gevaren van drukte en stress op het werk en in uw privéleven en neem ook de lichte klachten serieus.

Vraag het gratis e-boek ‘zeven tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 ‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
 Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web
 Kennismigranten buiten EU zijn interessant arbeidspotentieel voor schaarste arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkbaar werk is een gezonde voedingsbodem voor langer werken
 Stress- en burnoutklachten: nachtmerrie of groeimoment?
 Voorkom dat uw hardwerkers doodwerkers worden
 Vijf noodzakelijke stappen bij stress- of burnoutklachten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Tips voor een veilige werkplek, ook tijdens de vakantieperiode
Wekelijkse aantal cyberaanvallen wereldwijd gestegen met 32 procent
De grootste frustraties en uitdagingen voor IT-systeembeheerders
Dit is hoe je cybersecurity op de kaart zet bij het management
Ongetrainde medewerkers vormen gapend gat in cybersecurity
Wantrouwen over data-uitwisseling remt technologische vooruitgang af
Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's
Phishing e-mails van HR- en IT-afdelingen zijn het meest effectief
Veel onwetendheid over omscholingsmogelijkheden naar techniek
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
meer top 10