zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland snakt naar het échte nieuwe werken

5 december 2012 - Het Nieuwe Werken lijkt hét werkmodel voor de toekomst voor bedrijven en gemeenten. Geef medewerkers een laptop en mobieltje en u zit gebakken. U bespaart op reiskosten en vierkante meters kantooroppervlak. U geeft uw medewerkers alle vrijheid om hun werk naar eigen believen in te delen en uit te voeren. U stuurt op resultaat, niet op aanwezigheid.

Maar Slow Working expert Heidi Does van doesmindful.nl vraagt zich af of wij met zijn allen wel mentaal klaar zijn voor die vrijheid-blijheid werkcultuur. Altijd en overal bereikbaar
De verregaande digitalisering maakt dat veel taken ineens allemaal op uw eigen bordje komen te liggen en niet meer bij een assistent of projectmedewerker. U bent altijd en overal bereikbaar. Of u hebt het gevoel dat u dat moet zijn. Dat kan een grote impact hebben op het gevoel van ‘zo, nu ben ik klaar’. Zolang uw computer is ingeplugd bent u bezig of minstens stand-by. De dag eindigt niet meer automatisch als de klok vijf uur slaat. Ook daarna gaat het in uw hoofd nog verder. Het is echt niet gek om te zeggen dat velen van ons met hun manager en collega’s naar bed gaan. En ‘s morgens weer met ze onder de douche staan. 

Groeiende werkdruk
De cijfers spreken voor zich: één op de acht Nederlanders heeft last van burn-out klachten. Ze zijn doodmoe en emotioneel aan het eind van hun Latijn. Ze voelen zich leeg en het kost ze veel energie om met mensen om zich heen te werken. Bovendien: hoe ouder de professional, hoe groter het gevoel van leegheid. Een op de acht. Dat zijn 900.000 mensen in totaal. Negen-honderd-duizend! Deze onthutsende cijfers werden onlangs gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De grote boosdoener blijkt de alsmaar groeiende werkdruk. Bezuinigingen, meer werk verzetten in dezelfde tijd, reorganisaties, meer bureaucratie. You name it. Het komt allemaal voorbij, elke dag weer. En dat gaat ons niet in de koude kleren zitten. "Mijn hart bloedt bij dit soort berichten," zegt Heidi Does. "Want het lijkt wel alsof we met zijn allen een hoge werkdruk inmiddels als een ‘fact of life’ zien. Deal with it or die. Dus is het schouders eronder, doorgaan... en weer leeglopen." Is deze vicieuze cirkel nog wel te doorbreken? Jazeker. 

Slow Working verbetert onze mentale flexibiliteit

Slow Working past in de huidige tijdgeest van meer ziel in de zakelijkheid. Het is een belangrijke vaardigheid die u helpt beter omgaan met snelle veranderingen, hoge werkdruk en de stress die daarmee gepaard gaat. Want als veranderingen zich (te) snel achter elkaar aandienen, is het aanpassen geblazen. Dat proces vreet energie, waardoor elke hobbel op de weg al gauw onoverkomelijk lijkt. Met als resultaat: stress op stress.
Met Slow Working voorkomt u stapelstress doordat u uw mentale flexibiliteit verbetert. U richt bewust uw aandacht op dat wat er is, zonder het anders te willen hebben dan hoe het daadwerkelijk is. U leert erkennen waar u geen controle over hebt en laat uw verzet daartegen varen. Dat verzet kan zich laten zien in ergernis als een cartridge leeg blijkt net als uw printje aan de beurt is. Of in frustratie als iemand net twee tellen eerder ‘uw’ parkeerplek indraait. Maar het kan zich ook laten zien in somberheid bij financiële problemen of dreigend ontslag.
Slow Working maakt u meer bewust van de emoties die een gebeurtenis of situatie bij u oproept. En of ze aan u blijven ‘plakken’. De context waarin u werkt verandert op zich niet. U leert wel de dynamiek van prettige en onprettige gevoelens of gedachten bij uzelf herkennen. Daardoor reageert u minder vanuit impuls en maakt u minder fouten. U ervaart wel stress, maar u houdt overzicht en doet wat nodig is. 
Dit alles bij elkaar maakt werken met aandacht – de basis van Slow Working – zo aantrekkelijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw werkgever. Die heeft er immers alle belang bij dat u ook in stressvolle situaties optimaal presteert. Want: een hoge werkdruk valt niet altijd te voorkomen. Maar ieder van ons kan wel zijn eigen verantwoordelijkheid nemen om zo vitaal als mogelijk te blijven. Slow Working kan een ingang daartoe zijn.

Meld u aan voor de gratis teletraining ‘In 3 stappen naar Slow Working’ op 12 december  van 20.00 tot 21.00 uur, speciaal voor drukbezette professionals en leidinggevenden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart werkend Nederland gaat dagelijks met tegenzin naar het werk
 Wassenbeeld Emma legt gezondheidsrisico’s kantoorwerk bloot
 Vijf interessante ontwikkelingen in tech voor 2020
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Weerstand in uw team? Herken ook uw eigen weerstand!
 File veroorzaakt ook leed op de werkvloer
 Crisis beïnvloedt gezondheid managers
 Vijf tips om de kerststress van uw medewerkers te verlichten
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
7-12-2012
 | 
12:17 uur
Ik denk dat niet iedereen klaar is voor het nieuwe werken. Dat is echt persoonsgebonden. Ik denk dat de training voor een paar mensen in mijn omgeving goed uitkomt!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Geld opzijzetten voor later
reacties
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
top10
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris
Zo wordt uw organisatie een leider in duurzaamheid
Wat moet u doen als uw medewerker data verliest?
Helft aanstaande vaders niet bekend met komende geboorteverlofregeling
Zet energiemanagement hoger op de duurzaamheidsagenda
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst
UvA en TomTom openen onderzoekslab voor autonoom rijden
Kwart Nederlanders actief op zoek naar nieuwe baan
Winnaars bekend van 2019 EMEA Convergence Client Awards
Helft Nederlanders stoort zich aan ophef rondom Black Friday
meer top 10