zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Import gas niet van invloed op Nederlandse energierekening

11 november 2013 - ABN AMRO verwacht dat de gasproductie in Nederland aanzienlijk zal gaan dalen in de komende jaren, als gevolg van de dalende productie in het gasveld in Groningen en kleinere gasvelden. Dit heeft mede tot gevolg dat Nederland op termijn een netto-importeur van gas wordt. Ook als Nederland niet meer volledig in haar gasbehoefte kan voorzien en structureel aangewezen zal zijn op importen, verwacht ABN AMRO dat de gas- en elektriciteitsprijzen - in lijn met de prijsontwikkeling in Europa - kan dalen.

Toch zijn er veel onzekere factoren. De opkomst van nieuwe bronnen van elektriciteitsopwekking (zonne- en windenergie), zullen deels voorzien in de elektriciteitsbehoefte. Zeker als een structurele oplossing beschikbaar komt voor de opslag van duurzame energie kan dit een grote vlucht nemen. Ook wijst ABN AMRO erop dat nog steeds nieuwe gasvelden in Nederland worden gevonden en de discussie over de schaliegas nog niet ten einde is. Een factor die de prijzen kan verhogen, is de kostprijs voor omzetting van laagcalorisch gas (zoals het gas uit Slochteren) naar hoogcalorisch gas (Rusland en Noorwegen). Cruciaal is hoe de Nederlandse regering zal omgaan met het gegeven dat de gasbaten op termijn zullen wegvallen en of dit met belastingen op elektriciteit moet worden opgevangen. Ook spelen de ontwikkeling van de energiemix en het Europese beleid op het gebied van CO2-reductie een rol. Desalniettemin verwacht ABN AMRO niet dat de gasprijzen in Nederland in de komende jaren zullen stijgen.Gasprijzen stijgen in VS, maar dalen in Europa
Een stijgende seizoensvraag en de weersomstandigheden zijn de bepalende factoren achter volume en prijs van Amerikaans aardgas zijn in het vierde kwartaal. Op korte termijn kunnen de prijzen enigszins stijgen. ABN AMRO verwacht dat de vraag naar aardgas in de Verenigde Staten in 2014 verder zal stijgen door het economisch herstel en sluitingen van oude kolencentrales. Als Henry Hub-prijzen stijgen, worden bestaande productieplatformen weer rendabel en kunnen zij opnieuw operationeel worden. Dit zorgt weer voor een hogere productie en een plafond op aardgasprijzen. ABN AMRO denkt dat dit plafond rond de USD 5/mmBtu ligt. Boven dit niveau zal de vraag naar kolen weer toenemen. In Europa is sprake van een heel andere situatie. Sinds 2011 neemt het tempo van prijsstijgingen al af en in de afgelopen maanden is deze stijgende lijn doorbroken. Dit heeft de TTF gasprijzen in een meer neutrale bandbreedte gedrukt. ABN AMRO verwacht dat de Europese gasprijzen in de komende jaren zelfs verder kunnen dalen. Dit is het gevolg van een hogere energie-efficiëntie  / minder vraag in combinatie met een stijging van alternatieve energiebronnen en (her-)onderhandelingen van langetermijncontracten met Rusland. Dit zou volgens ABN AMRO minimaal moeten leiden tot een daling van tien procent van Europese gasprijzen. Het prijsverschil tussen Europa en de VS zal daardoor substantieel verminderen, maar zeker niet verdwijnen.

Olieprijzen dalen tot onder 100 dollar in 2014
Hoewel alle argumenten aanwezig zijn voor een lagere olieprijs in de komende jaren, blijft de olieprijs vooralsnog in een nauwe bandbreedte steken na het uitstellen van de Fed-tapering. ABN AMRO vermoedt dat de Fed in maart alsnog aankondigt stimuleringsmaatregelen af te bouwen als gevolg van de economische groei. Hoewel nog steeds sprake is van spanningen in het Midden-Oosten zijn er ook signalen van een verbetering van het sentiment de komende maanden. Zo heeft Iran  aangegeven de relatie met het Westen te willen verbeteren. Als er op termijn een overeenkomst is, zal de beschikbare olievoorraad - of olieproductiecapaciteit - volgens ABN AMRO stijgen en de risicopremie afnemen. Een stijging van de Iraanse olieproductie zou bovenop verwachte productiestijgingen komen in de Non-OPEC regio (VS en Canada), Irak en Libië. De gematigde stijging van de vraag naar olie kan ruimschoots opgevangen worden door de stijging van de olieproductie. ABN AMRO verwacht dan ook dat de prijs van Brent-olie zal dalen naar een gemiddelde prijs van 95 dollar per vat in 2014 en nog verder daalt in 2015. Ten slotte verwacht ABN AMRO dat WTI ongeveer 5 dollar per vat goedkoper zal blijven dan Brent.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een carrière in cybersecurity: vijf tips
 FluBot-malware verspreidt zich snel door Europa
 Ziekteverzuim eerste kwartaal 2021: licht dalende trend
 

Gerelateerde nieuwsitems

 PwC: Energieakkoord legt basis voor duurzame groei en groene innovatie
 Nederlandse energiemarkt onder spanning
 Iedereen speelt een rol in de energietransitie
 Overschotten in de energiemarkt
 
 
reacties
 
Gijs  |   | 
3-05-2021
 | 
13:51 uur
Fijn dat de import niet van invloed is op de gasprijs. Ook hebben we gezien dat de olieprijs inderdaad onder de 100 dollar per vat is gezakt. Dit is fijn voor consumenten, omdat ze hierdoor minder hoeven te betalen aan de pomp.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
reacties
Nederlander verhuist minder graag voor baan (1) 
Vrouwen kiezen steeds vaker voor een beroep in de ICT  (1) 
De lente is de beste tijd om te verhuizen (1) 
Koningsdag: toeristen het land in, Nederlanders eruit (1) 
Import gas niet van invloed op Nederlandse energierekening (1) 
De grote impact van zoiets ‘kleins’ als een kop koffie (1) 
Stofzuigen en strijken populairder dan pensioenoverzicht (1) 
top10
De grote impact van zoiets ‘kleins’ als een kop koffie
Top Companies waar u kunt bouwen aan uw carrière zijn bekend
Hoge werkdruk bij grote organisaties zet klantervaring onder druk
Aantal DDoS aanvallen verdubbeld in eerste kwartaal
Bankinvesteringen in blockchain en cryptocurrencies stijgen sterk
Banking Trojan Dridex en Qakbot grootste malwarebedreigingen in maart
De pandemie maakt persoonlijke moederdagcadeaus populair
Hybride werken: zijn we er wel klaar voor?
IT is vertragende factor bij 44 procent van de organisaties
Werken op afstand is een katalysator voor productiviteit, efficiency en diversiteit
meer top 10