zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Marokko, Turkije en Golfstaten halen Spaanse economie uit het slop

7 november 2013 - Het welvaartsniveau van Zuid-Europese landen neemt het komende decennia toe met 28 procent, terwijl dat van Turkije en Marokko met bijna 70 procent toeneemt. Dat verwacht Euler Hermes, zo blijkt uit het rapport ´Economic Outlook – The Medditerranean´. Het welvaartsniveau van Egypte overstijgt dat van Griekenland. En Turkije haalt Spanje in.

Door de welvaartstoename spelen vooral Marokko, Turkije en de Golfstaten, en niet alleen de eurozone, een belangrijke rol bij het herstel van de Spaanse economie en daarmee indirect bij die van Europa. Euler Hermes verwacht in 2014 een licht herstel van de Zuid-Europese economieën (Griekenland uitgezonderd). Terwijl in Spanje de economie in 2014 met 0,5 procent groeit, zit de Marokkaanse economie steviger in het zadel – daar wordt zowel in 2013 als 2014 een groei van 4,5 procent verwacht. Ook Turkije en de Golfstaten laten belangrijke groeicijfers zien.Spanje profiteert van export
Na Italië en Frankrijk zijn Turkije, Marokko en de Golfstaten de belangrijkste exportlanden van Spanje. Wanneer de vraag vanuit die landen toeneemt, profiteert Spanje daarvan.

Rol internationale exportmarkt Turkije en Marokko neemt toe
De positie van Marokko op de exportmarkt is aanzienlijk versterkt. In de lijst met de sterkste transportnetwerken ter wereld neemt Marokko een derde plaats in, na China en Zuid-Korea. Nederland staat op die lijst op een twintigste positie. Dat komt door belangrijke ontwikkelingen in de Marokkaanse infrastructuur en forse verbeteringen in de maritieme sector. Turkije heeft plannen om in Istanbul de grootste luchthaven ter wereld te bouwen.

Kansen in mediterrane zone
Voor ondernemers bieden de groeilanden in de mediterrane zone kansen. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes: "De mediterrane regio wordt door de Zuid-Europese economieën en de politieke ontwikkelingen in Noord-Afrika als risicovol gezien. Toch liggen er in sommige landen wel degelijk mogelijkheden voor ondernemers in de bouw, constructie en infrastructuur. Maar ook de agrarische sector kan profiteren van het stijgende welvaartsniveau."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risico op uitbreiding Eurocrisis in 2011
 West-Europeaan pessimistisch over ontwikkeling economie
 Banenperspectief maakt Nederlandse jongeren 'Spaans benauwd'
 Spaanse werknemer klaar voor buitenlands avontuur
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10